Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Kulisszatitkok – izgalmas színházművészeti tárlat a Pesti Vigadóban
2018-05. szám / Borbély László

Kulisszatitkok. Színház kívül-belül. Ezzel az ígéretes címmel nyílik tárlat a közeljövőben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban. A június 22. és július 29.
között látogatható programsorozat kurátorát, Turnai Tímea színháztörténészt, a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársát a megnyitó előtt arra kértük, képzeletben segítsen kalauzolni olvasóinkat a kiállításon.

Miben különbözik a Bajor Gizi Színészmúzeumban évtizedek óta megtekinthető állandó tárlattól a Pesti Vigadóban könnyed nyári idő­töl­tést kínáló Kulisszatitkok című kiállítás?
T. T.: Az egész kiállításnak, a hozzá kapcsolódó ren­dez­vény­so­ro­zatnak és könyveknek lényege a színházi iparművészet ku­lissza­tit­kai­ba való bepillantás. Ez egy olyan különlegesség, amely csak a nyár folyamán, csak a Pesti Vigadóban lesz látható. A színház azon sze­rel­me­seinek ajánljuk, akik érdeklődnek olyan hagyományos mesterségek iránt, amelyek egyidősek a színjátszással. Amikor megnézzük egy-egy darab színlapját, tájékozódhatunk a szerzőről, a szereplőkről, a rendezőről, a díszlet és a látvány megalkotójáról. Sokszor hallhatjuk színművészeket arról beszélni, miként van segítségükre az át­lé­nye­gü­lés­ben az, amikor magukra öltik a darabban viselt jelmezeiket, arról azonban alig hallani, hogy ezeket az öltözékeket nagyon fontos, jelentős iparművészek tervezik akár a Nemzeti Színházban, akár a Budapesti Operettszínházban, akár bármelyik vidéki vagy határon túli teátrumban. A darabok színrevitele során előfordulnak olyan esetek is, hogy még a tervező sem tudja, hogy az általa leadott látványterveket, korhű vagy avantgárd ruhaterveket, díszletképeket a színház kivel, melyik művésszel készítette el. Nagyon sok esetben, amikor a látványtervező Kossuth-díjas, Nemzet Művésze vagy elismert akadémikus, az ő iparművész tervező párja, aki például aranyba-ezüstbe foglalja a koronát, vagy Tiffany-üveggyöngyből elkészít egy gyönyörű díszletelemet, vagy megfesti a bőrmaszkokat, akkor ugyanúgy önálló műalkotásokat hoz létre, amelyek működnek a színházi előadásban, de emellett a darabról leválva önálló iparművészeti alkotásokként is értelmezhetők. Amit a színészeken és körülöttük látunk, azt is iparművészek készítik, de sokszor nem tudunk egymásról, ez a tárlat erről az összefogásról is szól, ahogy a tervező az iparművésszel, az iparművész a színházzal, a színház a rendezővel együttműködik. A Kulisszatitkok révén ilyen találkozásokra is sor kerül.

Hányféle arculata van a színházi iparművészetnek?
T. T.: A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának felkérésére és támogatásával, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tagintézménye, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE), valamint a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezetének (OISTAT) magyar központja és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ partnerségével jön létre. Mindenki örömmel tett eleget a felkérésnek és egyetértett abban, hogy ez egy kivételesen izgalmas vállalkozás. A Pesti Vigadó termeibe álmodott enteriőrökben mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak. A közreműködő kiállító művészeket felsorolni meg sem kísérlem. A plakáton és a hirdetésen mindenkit feltüntetünk.
hirdetés

Melyek azok a kísérőprogramok, amelyekre felhívná a figyelmet?
T. T.: Zenés iparművészeti öltözék bemutató lesz a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium végzős, diplomázó tervezőivel, kurátori tárlatvezetés kulisszatitkokkal a nagyközönségnek június 23-án 17 órakor. Kettős könyvbemutatót tartunk, színház és iparművészet tematikában, a tárlat könyvfal-enteriőr köteteihez, folyóirataihoz, MMA-kiadványokhoz is kapcsolódva, könyvkatalógus bemutatóval június 28-án 17 órakor. Ebből az alkalomból mutatjuk be a Kulisszatitkok címmel készült könyvkatalógust, illetve a Tisztelet az elődöknek című kötetet, amelyben Forray Gábor iparművész, díszlettervező munkásságát összegzem. Július 5-én 17 órakor szakmai napot rendezünk. A finisszázs időpontja július 29-én 17 óra.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor