Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Vegyes felvágott a legmagasabb polcról”
2019-02. szám / Pavlovics Ágota

Harmincöt éven át volt a Műcsarnok munkatársa. Lehetetlen felsorolni, hány izgalmas kiállítással szerzett örömet a képzőművészet rajongóinak. Hármat azért megemlítünk. A Láthatatlan, formák, illatok, hangok és párbeszéd a sötétben című kiállítás rendezője. A Páva utcai Holokauszt
Emlékközpont megnyitójára készült Auschwitz-album kiállítás rendezője. A Városligeti Csónakázótónál meg­ren­de­zett Művészet a tavon című szoborkiállítás egyik kurátora és rendezője. Jerger Krisztina mű­vé­szet­tör­té­nész a magyar kortárs művészeti élet meghatározó alakja, nyitott és érdeklődő ember, ka­riz­ma­ti­kus személyiség, üdítő élmény vele beszélgetni.

A közelmúltban vette át a VII. kerületi Kertész utcában található Fé­szek Művészklub képzőművészeti programjainak művészeti vezetését, elődje évtizedeken át a sokak által tisztelt és szeretett Molnár Éva volt.
J. K.: Az általam is nagyon szeretett Molnár Éva negyven évvel ezelőtt hívta életre a Fészek Galériát és a könyvtárat. Utóbbi a 70-es, 80-as években a legjobb szakkönyvtár volt a képzőművészek, az építészek és a társművészetek képviselői számára. Már jó ideje szó volt róla, hogy tehermentesítve Évát átveszem tőle a stafétabotot, így a leg­na­gyobb örömmel mondtam igent a felkérésre. A tavalyi évad kiállításai még Éva koncepciója alapján készültek, az ideieket már én válogatom. Két kiállítási terünk van, a Galéria és a kör alakú Herman-terem.

Hogy érzi magát ebben a valaha világszép és még mindig lenyűgöző hangulatú művészklubban?
J. K.: A Fészek egy fantasztikus patinával rendelkező épület. Itt minden – a falak, a bútorok, a képek, a kopott szőnyegek és a könyvek illata – a tradícióról és a minőségről beszél. Különleges hely ez, ahol megállt az idő. Itt nem kell külön retró hangulatot teremteni, ez magától adott. Az eredetiség a bája! Jó itt lenni, de egyben nehéz is. A Fészek nimbusza megmaradt, de a lehetőségek lassan kifolytak alóla. Mostanában azonban új szelek fújna. Január óta egyre több olyan programunk van, amelyek emelik a ház rangját. Megnyitott a kávéház, a népszerű Nemdebár csapata vette át az üzemeltetést. A Pintér Béla és Társulata fennállásának huszadik évfordulójára készült Jubileumi beszélgetések című előadás a Fészek színháztermében látható. Frissül az épület, ha a fiatalabb korosztály is megszereti e helyet, visszatérhet a ház korábbi fénye.

Mi mindent, ki mindenkit fogunk látni idén a Fészek Galériában?
J. K.: A legjobbak közül válogattam. A Fészek azon kevés független helyek egyike, ahol csak a minőség számít. Védem is tíz körömmel! Egy hónapig lesz látogatható egy-egy kiállítás. Úgy tervezem, hogy minden műfaj, a festészet, grafika, fotó, plakát, szobrászat, iparművészet jelen legyen, és mindenből a legaktuálisabbat mutassam be. Amit kínálok, „vegyes felvágott” a legmagasabb polcról. De megemlékezem azokról is, akik már nem élnek, hogy ne feledjük őket. Ilyen például Solti Gizella iparművész, aki folytonos kísérletezésével megújította a hazai és az európai textilművészetet, vagy a 2015-ben fiatalon meghalt Braun András, akinek képeit sokan ismerik, de szobrait még nem láthatták. Két meghatározó kép­ző­mű­vész egyéniség, Eperjesi Ágnes és Gerhes Gábor is az idei kiállítók között van, Korolovszky Anna pedig a legfiatalabb tervezőgrafikus nemzedéket fogja képviselni plakátjaival. A nyári szünet előtt Bánkúti András fotóművész képeiből tervezek kiállítást. Ősszel pedig a tavaly 80 éves Féner Tamásnak lesz kiállítása a Fészekben.
hirdetés

A friss szelek hoznak-e változást a képzőművészeti kiállítások látogatói számára a belépőt illetően?
J. K.: Abban az értelemben nem, ahogy eddig, ezután sem kérünk pénzt a kiállítások látogatóitól. Aranyba foglalok mindenkit, aki veszi a fáradtságot és kiállításokat néz meg a mai magas múzeumi jegyárak el­le­nére.

Apropó múzeumi kiállítások. Milyen aktuális kiállításokra hívná fel a figyelmet?
J. K.: Február 1-jén nyílt egy visszatekintő anyag a legendás Ipartervről, a kortárs képzőművészet bölcsőjéről. A Ludwig Múzeumban látható Iparterv 50+ című csoportos tárlat az egykori „ipartervesek” legújabb munkáiból, illetve a lezárt életművek anyagából nyújt válogatást. Nagy Árpád Miklóssal, a Szépművészeti Múzeum Antik gyűjteményének vezetőjével közösen jegyzem a múzeum nemrég megnyílt antik kiállítását, Klasszikus ókor címmel. A megújult állandó kiállításon két évig dolgoztunk, most a korábbinál nagyobb területen, számos új tárggyal és témával kiegészülve, három nagy teremben mutatja be az ókor világát. Szerencsés ember vagyok, mindig megtaláltak és megtalálnak azok a feladatok, amelyek foglalkoztatnak. Most a Fészek! Remélem, ez a kis ízelítő elegendő kedvcsináló lesz ahhoz, hogy minél többen ellátogassanak hozzánk, és hozzájáruljanak, illetve részesei legyenek egy régi, kultikus hely új­já­szü­letésének.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor