Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Balaton-felvidéki Csigó Malomról és kulturális életéről
2022-07. szám / Bartunek Katalin

„Varázslatos hely…” – idézem a Csigó Malom látogatói részéről gyakran elhangzó szavakat. A varázslat titka egyszerű: a hely szelleme, a főépület kiskastélyra emlékeztető, klasszicista stílusa,
a benne működő antikvitás időutazásra invitáló hangulata, valamint az emeleten kialakított koncertterem és galéria művészeti atmoszférája. Mindebből együttesen adódik a Csigó Malom egyedi jellege, vonzása. No meg a környéke, Balaton-felvidék tanúhegyeinek pozitív energiákkal feltöltő kisugárzása.

A Csigó Malom Gyulakeszin, a Csobánc hegy lábánál, a Káli- és a Tapolcai-medence találkozásánál, Tapolcától két kilométerre található. Az elmúlt évszázadokban az Eger patakból mesterséges árkon át ideterelt víz három malmot is működtetett a faluban, amelyek közül a legnagyobbat Csigó István környékbeli földbirtokos 1864-ben az Es­ter­házy családtól vásárolta meg fiának, Csigó Pálnak, és építtette át azt a jelenlegi formájára, ahol a malomszárny mellett egy lakószárny is helyet kapott. A vízimalmot az 1800-as évek végén gőzmalommá alakították át. A malmi tevékenység 2002-ben szűnt meg végleg itt, és így mára már csak a főépület műemléki neve őrzi az építtetője, Csigó István nevét.
A Csigó család jövőbe tekintő, fejlődést és kultúrát támogató gon­dol­kodása tért vissza az elmúlt években, amikor 2010-ben egy ide­gen­for­ga­mi vonzerejű antikvitás és lakáskultúra üzlet nyílt meg a főépület földszintjén, majd 2013-ban művészeti galéria és koncertterem is helyet kapott az emeletén. Az eltelt évek alatt a több mint 130 kamarakoncert, pódiumszínpadi előadás és képzőművészeti kiállítás révén a Csigó Malom a térség kulturális és társasági életének egyik kedvelt helyszíne lett. A mintegy 80-100 férőhelyes kamarateremben az eltelt tíz év alatt a komolyzene kedvelői a zenei élet ismert hazai és nemzetközi hírű művészeinek előadásán vehettek részt, valamint számos ifjú tehetséggel is megismerkedhettek. Koncertet adott itt többek között Vásáry Tamás, a Kelemen Kvartett, Rohmann Ditta, a virtuóz előadóművész Jávorkai Fivérek – Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám –, és több alkalommal játszott itt a rajongói számára Érdi Tamás, aki 2019-ben az új Kawai kon­cert­zongorát is felavatta.
Az előadásokat követően minden alkalommal borkóstolóra kerül sor, ahol egy-egy Balaton-felvidéki bo­rászat kínálatával is megismerkedhetnek a résztvevők, ami jó alkalom a kötetlen baráti beszélgetésre, közvetlen találkozásra és ismerkedésre a művészekkel is.
Ez évben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által meghirdetett pályázat révén a „Csigó Kult Fest 2022” összművészeti fesztivállal felzárkóztunk a VEB 2023 EKF Kultháló Bázis rendezvényeinek sorába. A Kultháló Bázis koncepciója a nyitottság, az interaktivitás, az ismeretterjesztés és a helyi közösségépítés. A fesztiválunk eseményeire május 28. és október 30. között kerül sor. Tematikái a ko­moly­zene, a képzőművészet és a gyűjtés világa köré csoportosulnak.
A komolyzenei események fókuszában a hangszer áll. A koncertek hangszerbemutatók is egyben, amelyeken kívül a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény kiállítására, workshopokra, előadásokra és interaktív zenei kvízjátékokra is sor kerül.
A képzőművészeti tematika keretében „A hangszer a képzőművészetben” címmel Barabás Márton Prima-díjas festőművész zongora objektjeit tekinthetik meg ez év augusztus 21-ig a látogatók. R. Törley Mária hangszerszobrai, T. Szabó László festményei, grafikái, valamint az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből zenei témájú festmények kapcsolódnak a tematikához. Állandó kiállításunk keretében G. Heller Zsuzsa keramikus-szobrászművész alkotásaival találkozhatnak a nézők.

„Nyitott műtermek” címmel a környékben élő és alkotó művészekhez látogatnak el az érdeklődők. A téma kurátora dr. Aknai Katalin művészettörténész. A gyűjtés világa keretében „Kincsek a padlásról és a ládafiából” címmel betekintést nyújtunk a gyűjtés értékmentő és értékteremtő szerepébe, amellyel elsősorban az ifjúság figyelmét szeretnénk ráirányítani a múlt értékeinek felismerésére, megőrzésére. A tematika szekértője Vörösváry Ákos műgyűjtő, az Első Magyar Látványtár művészeti vezetője.
A fesztiválra a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ szervezésében kerül sor.
hirdetés

További információk megtekinthetőek honlapunkon: www.csigomalom.com

Elérhetőségeink:
8286 Gyulakeszi, Kossuth Lajos utca 109.
E-mail: csigomalomalapitvany@gmail.com
Tel.: +36-20/534-1333

Egész évben szeretettel várjuk a Csigó Malomban az érdeklődőket!


Bartunek Katalin
A Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány
kuratóriumi elnöke, művészeti vezetője

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor