Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Almárium – Horváth Lóczi Judit egyéni kiállítása a MANK Galériában
2022-08. szám

Almárium. Egy már-már elfeledett jelentésű szó. Talán rémlik iskolás olvasmányainkból, ahonnan krajcárokra, befőttekre és kulccsal elzárt értékekre asszociálunk. Egykor a mindennapok részét képezte, ma pedig gondolatfoszlányokból igyekszünk feltárni valódi jelentőségét.

Horváth Lóczi Judit műtárgyegyüttesével olyan alapvető emberi érté­kek­re hívja fel a figyelmet, melyek napjainkban egyre inkább eltűnni látszanak – mégsem tudunk nélkülük minőségi és értelmes életet élni. Az értékmentés és az értékőrzés hívószavak mentén a kiállítás kon­cep­ció­ját az almárium szimbolikus funkciójához kapcsolta. A művész legújabb műtárgysorozata tulajdonképpen az almáriumok gondo­la­ti­ságát ötvözte a kortárs művészettel, saját emblematikus képi világával. Műalkotásaihoz gyakran használ korábban kidobásra ítélt régi tár­gya­kat, melyeknek művészi munkája által új funkciót és jelentést ad mindamellett, hogy élettartamukat is tovább növeli. Ezzel a gya­kor­lat­tal egyszerre végez értékmentést és értékalkotást.
„Gyerekkorom óta vonzódom az egyházi tárgyak esztétikájához, melyet most sokszor kidobásra ítélt profán tárgyak áttranszfor­málásával igyekszem megidézni. A kiállítás egy hangsúlyos részét olyan szakrálisnak tűnő tárgyak is alkotják, melyek alapját profán világunkban található egyszerű használati eszközök képezik. Az új so­ro­zatom létrehozásával az volt a célom, hogy rávilágítsak arra a jelenségre, hogy a mai világunkban nem sok mindent tisztelünk már abból, ami a régebbi, a szakralitáshoz jobban kötődő korokban az alapvető értékrend részének számított. Sőt az elmúlt időszakban – és napjainkban is – megélt pánikhelyzetek, szorongások és az általános bizonytalanság érzete felerősítette a társadalmi és személyes felelősség és lelkiismeret figyelmen kívül hagyását. Ezért olyan kompozíciókat hoztam létre, melyek mementóként emlékeztetnek az alapvető értékekre, az egyszerű jó dolgokra, melyek kihatnak lelkiállapotunkra, élet­mi­nő­ségünkre és társas kapcsolatainkra is.
hirdetés

A kiállításban így oltárt kap a tisztelet, az alázat, a hála és hasonló érzések, melyeket gyakorolva bol­do­gab­bá válhatunk. Hiszen az oltár vagy a szakrális hatású tárgyegyüttes amellett, hogy a fennköltség és az isteni erő megidézésére hivatott, arra is sarkallja a nézőjét, hogy a látottakat a saját életében is megva­lósítsa.”

MANK Galéria (Szentendre, Bogdányi út 51. 08.)
30. – 10. 08.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor