Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Picasso – Alakváltozások, 1895–1972
2016-04. szám

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picassóval együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, április 22-től látható Budapesten.

A száz műalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pil­la­na­tait. A központi téma a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben, amelynek minden korszakában központi szerepet játszott az ember, legyen szó a nőről, az érző és szenvedélyes emberről, a gondolkodóról, a mű­vész­ről, a társadalmi-politikai szereplőről vagy a sztárok világának tagjáról. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso mű­vé­sze­té­nek lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás – a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett – a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.
A bemutatott több mint 100 mű nagy része – 74 alkotás – a Musée national Picasso gyűjteményéből érkezik, de szerepelnek művek a világ több nagy múzeumából is, így a budapesti kiállítás meg­ren­de­zé­sé­hez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Israel Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható lesz még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.
A kiállítást kísérő – magyarul és angolul is megjelenő – katalógusban kiváló francia és magyar szak­te­kin­té­lyek tanulmányai különböző megközelítésben dolgozzák fel Picasso alkotói módszerét. A kiadvány a teljes bemutatott anyagot tartalmazza, azokkal a párizsi múzeum archívumában őrzött magyar vonatkozású dokumentumokkal együtt, amelyek most először kerülnek nyilvánosság elé.

Magyar Nemzeti Galéria
07. 31-ig
hirdetés

A fenti kép: Pablo Picasso: Olvasó nő, 1932
olaj, vászon, 130 x 97,5 cm
Musée national Picasso-Párizs
Pablo Picasso-hagyaték, 1979. MP137
© RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris)/René-Gabriel Ojéda
©2016 – Succession Pablo Picasso – HUNGART


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor