Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 19., kedd
József, Bánk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Két kiváló kiállításról
2016-06. szám / P. Á.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) meseszép épületében egymást érik a pazar kiállítások. A tavasz első hírnöke a párizsi iskolakiemelkedő képviselője, a 20. századiavantgárdegyik legjelentősebb festője, Pablo Picasso műveiből válogatott tárlat volt, amit a szintén a párizsi iskolához tartozó
olasz szobrász és festő, Amedeo Modigliani életművéből összeállított, június végén megnyíló átfogó tárlat követ. A két kiállításról a Galéria kommunikációs osztályának vezetőjével, Miklós Magdalénával be­szél­gettünk.

Utoljára húsz éve volt Magyarországon Picasso-kiállítás, most viszont egy valóban grandiózus kiállításnak örülhetünk, melynek fókuszában a mester figurális ábrázolása áll. Mekkora az előkészítő munka egy ilyen nagyságrendű kiállításnál?
M. M.: A nagy időszaki kiállításokat több éves előkészítő munka előzi meg, és ez a Picasso-kiállítás esetében is így volt. A tárlatot a párizsi Muséenational Picassóvalegyütt szerveztük, a bemutatott száz mű nagy része, 74 alkotás a múzeum gyűjteményéből érkezett, a kiállítás kurátora,EmilieBouvard is a Picasso Múzeum művészettörténésze. Az előkészítés során hosszan együttműködtünk a párizsi múzeum mun­ka­tár­sai­val.

A művész 77 éven át alkotott, művészetének hangsúlyos része volt az emberi test ábrázolása, hogy lehet egy ekkora életmű legfontosabb állomásait megmutatni?
M. M.: A kiállítás alcíme – Alakváltozások, 1895-1972 – már jelzi, hogy milyen megközelítésben mutatja be a tárlat a műveket. A kiállításon hét fontosabb szekcióba csoportosítva az emberi alak ábrázolásának változása figyelhető meg Picasso több mint hét évtizedet átölelő életművében. Az emberi alak meg­for­má­lá­sá­nak változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

A július végéig látogatható Picasso-kiállítás is óriási öröm a képzőművészet hívei számára, ráadásul őt az európai modernizmus másik lenyűgöző mestere, Amedeo Modigliani követi. Műveiben először gyö­nyör­köd­he­tünk, mert eddig még soha nem volt átfogó tárlata Magyarországon. Mi mindent láthatunk a tárlaton?
M. M.: A június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének valóban az első nagyszabású bemutatója Magyarországon. Aktokon, portrékon és szobrokon mutatjuk be Modigliani életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól.
hirdetés


Perspektívák – Művészet és etnográfia címen október 2-ig látható önöknél kiállítás, ami némiképpen meglepő, egy ilyen tárlatot az ember a Néprajzi Múzeumban képzel el. Mi indokolja, hogy önöknél látható?
M. M.: Amikor a 20. század elején Picasso, Modigliani és művésztársaik először láttak afrikai és óceániai szobrokat, a törzsi művészet emlékeit, nyilvánvaló volt számukra, hogy ezek a tárgyak is művészeti alkotások. A tárgyak formálása, díszítése óriási hatást gyakorolt a 20. század új utakat kereső modern művészetére, legyen szó festészetről, szobrászatról vagy grafikáról. Picasso munkássága óta a törzsi művészet az európai művészettörténeti hagyomány része, formai és szellemi inspirációs forrás. Ezt a tárlatot a két nagy időszaki kiállításunkhoz kapcsolódva mutatjuk most be.

A Nemzeti Galéria pompás helyszín, remekműveket nézegetni tárlatvezetők értő segítségével kellemes élmény, és akkor még nem beszéltünk a ráadásról, nevezetesena borozásról és zenéről. Az előbbi leírás Borszerda című rendezvény sorozatukat fedi. Júliusra milyen programot terveztek?
M. M.: Júliusban négy alkalommal ismét Borszerda estekkel várjuk az érdeklődőket. A Borszerdákon a múzeum rendes nyitva tartásán túl, este 10-ig várjuk a látogatókat kiállításainkra. Ezeken az immár ötödik éve népszerű esteken tárlatvezetések, koncert és izgalmas borok egészítik ki a múzeumi élményt.


Dióhéj
A barátai által csak Modiként emlegetett Amedeo Modigliani Pablo Picasso és Marc Chagall kortársa volt. A fájdalmas rövid életet (35 év) élt művészt a portréfestészet mellett a szobrászat is érdekelte. Constantin Brancuși volt a mestere. Szobrait a görögkariatidák, az óceániaiés az afrikaiművészet hosszúkás ábrázolási technikája ihlette. Életében nem ismerték el, ám tavaly mindössze kilenc perc licitálás után 170 millió dollárért kelt el nyújtózó női aktja a Christie′s aukciósház árverésén.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor