Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Aki megismeri, beleszeret ebbe a projektbe
2016-10. szám / Pavlovics Ágota

Megszoktuk, hogy a Szépművészeti Múzeum kiállításaira kíváncsiak hosszan tekergőző sorokat alkotnak a patinás épület előtt. Idén nyáron Picasso-lázban égett a város, amikor ráadásként meg­nyílt a Modigliani-tárlat. Érthető, hogy jókora sorok kanyarogtak, immár a Magyar Nemzeti
Galéria előtt. Impozáns látogatószámokról, megnyitókról, valamint a Liget Budapest projektről Baán Lász­ló­val, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójával, a Liget projekt miniszteri biz­to­sá­val beszélgettünk.

A Picasso sajnos bezárt, és pár nap múlva a Modigliani is zár. Hányan látták a két kiállítást?
B. L.: A Picasso-kiállítást több mint 200 ezren látták, a Modiglianit a hét végén zárjuk, az előzetes adatok alapján legalább 140 ezres né­ző­szá­mot várunk. Magyarországon utoljára bő két évtizede volt Picasso-kiállítás, de olyan léptékűt, mint a mostani volt, még nem rendeztek idehaza Picasso műveiből. Az emberi alak megformálásának útját évtizedeken át követő művek önnön művészi értékükön túl egyúttal a modernitás történetét is felrajzolták, s tanították megérteni azt. Mo­digliani-életműkiállítás pedig első alkalommal volt Magyarországon. Kü­lön­le­ges csillagállás kell ahhoz, hogy két ekkora művész kiállítása egymás mellett, egy időben legyen látható. Egy ilyen esemény kie­mel­ke­dő pillanat a világ bármely múzeumának életében.

Milyen kiállításokat láthatunk a Galériában az év hátra lévő részében?
B. L.: Gombosi György modern magyar rajzgyűjteményét idén vásároltuk meg a családjától. Novemberben nyíló, Rippl-Rónaitól Vajdáig című kamara-kiállításunkon 60 rajzot mutatunk meg a megvásárolt kollekcióból. Decemberben pedig – születésének 90. évfordulóján – a modern magyar művészet egyik különleges alakjának, Ország Lilinek az életművét bemutató nagyszabású tárlat nyílik majd a Nemzeti Galériában, Árny a kövön – Ország Lili művészete címmel.
hirdetés


Bezárt a Szépművészeti, költözik majd a Néprajzi, a Liget Budapest projekt szenvedélyes viták tárgya. Milyen lesz a Liget 2019-ben?
B. L.: Érthető a sokakat megmozgató vita, hiszen az öt éve elindult kulturális tartalmú fejlesztés olyan léptékű, amilyenre idehaza az elmúlt száz évben nem volt példa. Ma már senki nem tartja számon, de hasonló viták övezték anno a Lánchíd vagy az Országház építését is… Mindenekelőtt leszögezendő: a zöldfelületért aggódók megnyugodhatnak, jelenleg a Városliget területének csupán 60 százaléka zöldfelület, ami 65 százalékra fog nőni a projekt megvalósításának végére – a lebetonozott felületek rovására, ami ma a Liget közel egyharmadát teszik ki, a beépített területek aránya pedig 7 százalék alatt marad majd. A Liget projekt eredményeként el fog tűnni a napi több tízezer autó forgalma a Kós Károly sétányról, s megszűnik a környezetet terhelő felszíni parkolás is a Városliget területén, helyette mélygarázsok épülnek. A 2019-re minden elemében megújuló és a jelenleginél mindenki számára többet és jobbat nyújtó Városligetben rehabilitáljuk a teljes parkfelületet, és lesz új, nagy játszótér, rózsakert, kivilágított futókör, újra felépül az eredeti tervek alapján a Közlekedési Múzeum és a gyerek- és bábszínházi előadások befogadására szánt Városligeti Színház is.

A Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum is költözik jelenlegi helyéről, milyenek lesznek új kör­nye­ze­tükben?
B. L.: A Petőfi Csarnok helyén az építészeti Nobel-díjat jelentő Pritzker-díjas SANAA japán építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Házát a lepusztult Hungexpo irodaházak helyén pediga szintén japán Suo Fujimoto tervezi. Mindkét épület tökéletesen illeszkedik majd a Liget zöld környezetébe, akárcsak az egykori Felvonulási tér beton placcán felépülő új Néprajzi Múzeum, amelynek tervezését a magyar Napur építésziroda nyerte el a világsztár építészeket felvonultató versenyben! A 150 éves Állatkert is jelentősen gazdagodik: Európa legnagyobb alapterületű trópusi csarnokával, a biodómmal bővül. A projekt megvalósulása révén végre olyan lesz a Liget, amire az egész ország büszke lehet: egy egész Európában egyedülálló szövetű, 150 éves múltra visszatekintő és kortárs intézményeket egyaránt magában foglaló, kulturális-rekreációs térként funkcionáló városi park. A projekten már ma is több százan dolgozunk, és nyugodtan mondhatom, hogy mindenki, aki megismeri, beleszeret ebbe a projektbe. S nincs kétségem afelől, hogy elkészültét követően ugyanígy fog érezni a megújult Liget iránt annak valamennyi látogatója.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor