Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Szilva minden mennyiségben Szarvason
2022-08. szám / Nagy Klaudia

2022. szeptember 9. és 11. között rendezik meg a XXIV. Szarvasi Szilvanapokat. A háromnapos rendezvény alatt minden a szilváról szól: süteményekkel, kézműves sörökkel, lekvárokkal és megannyi ínyencséggel találkozhatnak a gasztronómia szerelmesei.
A Szilvanapok azonban nemcsak egy gasztronómiai fesztivál, a finomságok mellett a színvonalas kulturális programok is helyet kapnak. A rendezvény megálmodójával és szervezőjével, a Cervinus Teátrum igaz­ga­tójával, Csasztvan Andrással beszélgettünk.

1997-ben alapította meg a Szarvasi Szilvanapokat. Miben változott a fesztivál 25 év alatt?
Cs. A.: Az érdeklődők körének bővülésével két alkalommal is helyszínt váltottunk, hiszen a rendezvény egyre jobban kinőtte magát. Az alap megmaradt, hogy a szilvából készült süteményeket, lekvárokat és a szilva hozzáadásával készült ételeket részesítjük előnyben a gaszt­ro­kulturális fesztivál kapcsán.

Hányféle helyszínen zajlanak az események?
Cs. A.: Az évek során kiderült, hogy nagy az érdeklődés a tematikus udvarok iránt. Két egymásra merőleges utcafronton másfél kilométer hosszan található meg a Szilvanapok kínálata, ebből a két utcarészből számos tematikus udvar nyílik: ilyen például a gyermekeket célzó Kölyök Udvar, amely a legkisebbek bábelőadásaitól a nagyobbak gyermekzenekarán keresztül sokféle programmal várja az érdeklődőket, a város iskolái is itt mutatkozhatnak meg a tanév elején. Szeretnénk, ha a szarvasi diákok úgy nőnének fel, hogy tisztában vannak azzal, mi mindent tud adni a mezőgazdaság. A Civil Udvarban egy tucat civil szervezet mutathatja meg tevékenységét, amik rendkívül aktívak, és rend­sze­res kapcsolatban vannak a Cervinus Teátrummal. A Szilvanapok egyik hozadéka, hogy egy szarvasi és egy szomszéd település, a békésszentandrási kézműves sörfőzde is szilvasört is készít, ennek kapcsán számos más, gyümölcsből készült kézműves sört lehet megkóstolni a Kézműves Sörök Udvarában. A Borudvar már a felnőtteket szólítja meg elsősorban, a pálinka és a pálinkakóstolás lehetőségéhez gasztronómia kiegészítés is társul. A gasztronómiát a szarvasi szakképző intézmény szakácsai, pincérei biztosítják. Visszatérő vendégünk Prohászka Béla mesterszakács, aki a centrumban két és fél napon keresztül szilvalekváros, aszalt szilvás és más egyéb szilvás ételek készítésével látványkonyhaszerűen fogadja a vendégeket, az ínyencségeket kisebb adagokban megkóstolhatják a látogatók. A tinédzserek számára tematikus helyszínünk a szarvasi Zebra Club, ahol fiatal zenészek mutatkozhatnak be a rendezvény teljes idejében, olyan tehetségeket fedeztek itt fel, akik ma már ismert koncertező zenekarként járják az országot. Emellett van központi fesztiválsátrunk, ahol számos színpadi programmal, különböző műfajú színpadi eseményekkel várjuk a vendégeket: lesz süteményverseny, pálinkaminősítő, kirakodóvásár, amelyek egy része valamilyen módon kapcsolódik a gasztronómiához. Külön lekváros utcánk van, ahová háromgenerációs családokat várunk, a tematikus udvaroknál kisebb, meghittebb belső udvarokkal sze­ret­nénk a nagy fesztivál forgatagában egy kis nyugalmat biztosítani számukra. A baráti társaságok szeretnek leülni, beszélgetni, osztálytalálkozókat és érettségi találkozókat szerveznek a Szilvanapokra. Sokan azt mondják, a Szarvasról elszármazottak találkozójává is vált a rendezvény.

Az ország minden tájáról érkeznek látogatók, vagy inkább a helyiek lelik örömüket benne?
Cs. A.: Kérdőíves felmérésünkből az derül ki, hogy ma már a közönség több mint 50%-a vidéki. A helyiek ilyenkor várják haza a gyermekeiket, unokáikat Budapestről, akár külföldről is, ezen felül a közönség több mint 50%-a úgy jön a környező nagyvárosokból, Debrecenből, Kecskemétről, Szegedről vagy Budapestről, hogy nincs rokoni kötődése a városhoz. A természeti értékeink megismerése, például a Holt-Körös, a Szarvasi Arborétum vagy a Nemzeti Park külön látnivalót képez a Szilvanapok forgatagán kívül.
hirdetés

Idén is impozáns nyitóeseménnyel indítják a fesztivált?
Cs. A.: Nagyon jó bevált gyakorlat, hogy a Szarvasi Vízi Színház parkolójából indítjuk a felvonulást: fúvós­zenekar, gólyalábasok, mazsorettcsoport, művészeti csoportok, férfikórus, táncosok képezik a felvonulók részét, és azok a civil szervezetek, akik ott vannak a Civil udvarban: Szarvasi Méhész Baráti Kör, Szarvas Város Barátainak Köre, Mozgáskorlátozottak Egyesülete, Roma vagy a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és közösségeik, még hosszasan sorolhatnám. A felvonulás rendkívül látványos, ehhez kapcsolódnak a város testvérvárosi delegációi, illetve a testvérvárosokból érkező művészeti csoportok is. Egy kilométer hosszú forgataggal vonulunk be a fesztivál fő színpadához, el lehet képzelni, hogy péntek délután ön­ma­gában már a felvonulókkal benépesül a Szarvasi Szilvanapok.

Milyen koncertek színesítik a programot?
Cs. A.: Érkezik a Váradi-Botos Café, a Zenevonat LGT, a Dívák, Korda Gyuri bácsiék és a Csík Zenekar. A tematikus udvarok kínálatával együtt közel 70 program várja az ideérkezőket, a www.szilvanapok.hu honlapon pontos tájékoztatást lehet kapni a részletes programkínálatról.

Mi a Szilvanapok legfontosabb hozadéka?
Cs. A.: Szeretnénk megmutatni, hogy Békés megye Magyarország éléskamrája. Az Iparkamara Idegen­for­galmi és Turisztikai Bizottságával jó néhány gasztronómiai fesztivált támogattunk, mint például a Gyoma­end­rődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált, a Dinnyefesztivált Medgyesegyházán, a Csabai Kolbász­fesz­tivált, a Gyulai Pálinkafesztivált és az orosháza-gyopárosfürdői Kenyérünnepet. Úgy lehet egy hosszú hét­vé­gét Szarvason pihenéssel, szórakozással, kikapcsolódással eltölteni, hogy a fesztivál során megismerjük Békés megye gasztronómiáját.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor