Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Húsimádók zarándokhelye – MészárSteak Kitchen
2016-01. szám / Bóta Gábor

A tavaly november végén nyílt MészárSteak Kitchen nevében is benne van, hogy nem ki­mon­dot­tan a vegetáriánusok törzshelye. Bár rendelhető mindenféle más is, de azért itt egy szép darab hús az alap, és hogy ezt nem kimondottan agyonsütve, hanem nedvdúsan, zamatait kellőképpen kiadva érdemes enni, azt mutatja, hogy a többféle étlap közül az egyikre egyenesen az került mottóul, hogy hús-vér konyha, szívvel-lélekkel.

Olyan az egész vendéglő, mint egy nagy kirakat, mintha a negyedik oldala falak helyett csupa üvegből lenne, arra csábít, hogy be­bá­mul­junk az utcáról. És van mit nézni. Körbe a falakon több jókora fekete tábla hirdeti, hogy mit választhatunk. Az egyik falon egy marha ábrája, rajta megjelölve, hogy melyik része pontosan mi is, ha a steakétlapról szeretnénk rendelni, és esetleg nem vagyunk tisztában vele, hogy mond­juk a Ribeye a borda felőli része, zsíros, szaftos, intenzív ízű hús, a vesepecsenyéből készült Filet Mignon pedig a legpuhább szín­hús, akkor ne jöjjünk zavarba a választáskor. A vendégtérben jókora „látvány” hűtőszekrényben megcsodálhatjuk, hogyan érlelődnek a különböző húsok.
Itt közel sem csupán a fine dining éttermek elmélyült ínyenceire szá­mí­ta­nak, ennél jóval alacsonyabb az árfekvés is, meglehetősen jó az ár-érték arány, még a steakházak kínálatához képest is. Ott-jártamkor tán ezért is volt a vendégek túlnyomó többsége fiatal. A pincérek is azok, feszülő farmerban, kockás ingben, energikusan harsogó életkedvvel. Egyébként, mint megtudom, nem vendéglátós végzettségűek. Az volt az elképzelés, hogy így természetesebben lazák lesznek, és azok is. Persze adódtak gondok a betanításukkal, meg még most sem mindig éppen abban tálalnak, éppen azt a kést hozzák, ahogyan azt előírták nekik, de tényleg vonzóan oldottak, anélkül, hogy tolakodók lennének.
Vérprofinak pedig itt van Dallos Ferenc, az egyik tulajdonos, aki sok neves étterem működtetésében érdekelt. Szakácsnak, pincérnek, cukrásznak, a borok szakértőjének egyaránt kiképezte magát, amúgy pedig közgazdász, ez igencsak jól jön a rentábilis működtetéshez. Jócskán vannak már szakmai kapcsolatai, például az ország egyik leghíresebb hentesével, Gál Józseffel, aki a maga boltját különben MészárSteak néven működteti, kitalálhatjuk, hogy nem véletlen az egybeesés. De komoly a kapcsolat egy Borsod megyei céggel is, amelyik 3100 hektáron 2100 Angus marhát nevel, stresszmentes vágással, amitől sokkal jobb lesz a húsa. Szegény pára nem is sejti, hogy itt lesz a vég, mint azok, amelyeket összezsúfolva vágóhídra szállítanak. Utolsó hónapjában már ott legelészik, ahol aztán szöget lőnek a fejébe.
De erre, amikor eszünk, szerencsére nem gondolunk. Aki ide betér, bemelegítőként kis tégelyben mangalicazsírt kap, natúrt és olyat, amiben kolbász sült. Lehet puha, meleg kenyérre kenni. Előételként lágy báránymájpástétomot kóstolunk zsírjában, előzékenyen roppan hozzá a hajszálvékonyra reszelt, szezámmagos fekete retek. Kü­lön­le­ges­ség a sült velős csont, ami nem levesben fő, hanem sütőben készül. A heti ajánlatból választjuk a tárkonyos bárányragulevest, erdei gombákkal. Tartalmas, jólesően, enyhén savanykás. A rákfarkak fokhagymás, chilis olajban esetében finom a rák, de se a fokhagyma, se a chili nem érződik elég markánsan. A Filet Mignon tényleg gyönyörű színhús, nedvei, zamata szétáradnak a szájban. Jó hozzá a kolozsvári szalonnával, cheddar sajttal töltött burgonya, jók a festői színekben pompázó, hideg, marinált, grillezett zöldségek és az úgynevezett romesco, ami hideg, sült paprikakrém. A töpörtyűs csokoládéhab ideájára felcsillan a szemem, aztán már nem vagyok annyira lelkes, nem elég karakteresen érződik a töpörtyű, és még sikerül is valami kis keményre ráharapnom, ami azért nem túl kedvező egy desszertben. Amúgy feltörekvően tehetséges a konyha az ifjú Tobbai Róbert vezetésével. Viszonylag egyszerűek az ételek, de minőségi alapanyagokra épülnek. Hangulatos a hely, ami saját kategóriájában igencsak meggyőző árakkal dolgozik.

MészárSteak Kitchen
V., Károlyi u. 11.
hirdetés











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor