Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Sörfőzés a konyhában
2016-08. szám / Bóta Gábor

A sör egyre komolyabb babérokra tör. Lassan választékban és kifinomultságban versenyezni akar a borral. Több vendéglőben már nemcsak ház bora van, hanem ház söre is. Bár azért azt még nem nagyon tapasztaljuk, hogy a különböző fogásokhoz, akár az étlapon is, ahogy ezt borok esetében gyakran teszik, más-más sört ajánlanának.

Könyv már sok jelent meg a sörről. Mucha Attila úgy érezte, hogy túl szakszerűek is, a nem profik esetleg temérdek dolgot nem értenek belőlük. Ő is laikus sörrajongóként kezdett, majd kedve szottyant sert főzni. Azt állítja, hogy ez otthon a konyhában különösebb macera nélkül megoldható, ha kellőképpen megszállottak és sörimádók vagyunk. Írt tehát egy könyvet, Konyha, sör, főzés címmel, Így főzök sört a konyhában, alcímmel, amit az Athenaeum Kiadó jelentetett meg. Leírja benne, hogy többször a haverjaival be kellett járniuk a várost, mentek egyik helyről a másikra, mert bármilyen löttyöt nem volt hajlandó meginni. Bámulta és tanulmányozta a csehek sörkultúráját. És egyszer csak elhatározta, hogy ő is belevág a sörcsinálásba.
Elmeséli tévútjait, bénázásait, hogy minket megkíméljen ezektől. Önironikus. Humora van. Elregéli például, miért is kellett hetven üveg elfuserált sört kiöntenie. De közben pontosan elmondja azt is, mihez milyen hozzávalók kellenek, és hol lehet ezeket beszerezni. Recepteket ad. Tudatosítja bennünk a különböző nedűk közti különbséget. Praktikus tanácsokat ad. Vicceseket is. Például tíz érvet sorol fel arra, mivel lehet indokolni az asszony előtt, hogy otthon érdemes sört főzni. Az egyik legtetszetősebb ez: „Amíg otthon iszod a saját söröd, addig sem a kocsmában ülsz.”
hirdetés

Árnyalt lelkendezéssel képes taglalni, milyen öröm, amikor jó lesz a végeredmény, és ezzel saját maga meg a barátok előtt is lehet domborítani. A sörrecepteket követően sörkorcsolya-receptekkel is szolgál. Néhány megjegyzéssel érzékelteti, hogyan is fest, amikor estétől hajnalig sűrűn érkező sörös kriglik meg az evésüket abbahagyni nem engedő sörkorcsolyák kíséretében diskurálunk, igencsak megeredt nyelvvel, és szintén abbahagyhatatlanul. És hogy a társaságtól még kevésbé tudjunk elszakadni, sörrel kapcsolatos társasjátékokat is javasol. Nekem a Séta az erdőbe és vissza című roppant módon tetszik. Kell hozzá egy üveg borsmentalikőr. Amennyit leiszik a játékos a söréből, annyit fel kell tölteni likőrrel. Ha a sör színe szép zöldre változik, azt jelenti, hogy beért az erdőbe. Ahonnan úgy lehet kijutni, hogy amennyit leiszik a zöldből, annyi sört tölt utána, és ha már csak sör van a poharában, kijutott az erdőből. Hogy ekkorra még látja-e, minek milyen színe van, arról nem szól a fáma.
Azt viszont érdemes látni, hogy Zirig Árpád milyen szemléletesen „vágykeltő” fotókat készített a kötethez. Vigyáznunk kell, hogy azon nyomban ne támadjon kedvünk bemenni az alkoholgőzös erdőbe.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor