Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Királyi élvezetek
Király 100 Gastro Corner
2016-10. szám / Bóta Gábor

Megváltoztatta a nevét a Haxen Király Étterem, ami a jókora sült csülkökről és a tekintélyes májgombócokat tartalmazó leveséről volt leg­in­kább közismert. De jelezve, hogy gasztro­nómiai szempontból irányváltás történt, a közelmúltban átkeresztelték Király 100 Gastro Corner névre.

Ezzel együtt az 1995 óta itt lévő séf, a halk szavú, biztos kezű Gyetvai György helyett új séf, Kerekes Sándor érkezett, aki úgy innovatív, hogy nagyon szeret támaszkodni a régi magyar alapanyagokra, például a szürke marhára, a mangalicára, melyek egy Kecskemét melletti tanyáról érkeznek, ahogy természetesen az itt elkészített csirkét sem nagyüzemben állítják elő, hanem tanyán kapirgált. A klasszikusnak számító májgombócleves még megtalálható az étlapon, de például a csülök már nem. Amikor ezt nehezményezzük, megtudjuk, hogy aki ez iránt érdeklődik, rendelhet, csak már nem a régi rusztikust, hanem kisebb malaccsülköt, s azért nem tették föl az étlapra, mert nem akarják, hogy még mindig ezt tekintsék az étterem zászlóshajójának.
Régi, tradicionális helyről van amúgy szó, ami 1893 óta vendéglő. Radvánszki Attila és felesége, Radvánszki Éva 1994-ben vették át. Kinyíltak a határok, és többször kimentek Ausztriába, Németországba, az ottani életérzést akarták visszaadni a vendéglőjükben. Kezdetektől faszénen sült, pirospozsgás csülköt árultak, hozzá jól csúszott a Paulaner sör. A névváltoztatáskor sokan megijedtek, hogy fine dining helyet akarnak itt csinálni, de erről szó sincs, nem változott az alaphangulat.
A helyiség meglehetősen barátságos, sörözőkhöz illő nagy dumapartikra, mulatozásokra, lakomázásra invitál. Ehhez vannak mókás kellékek, például az úgynevezett hamis pohár, ami olyan rafináltan tükrözi vissza az italt, hogyha 3 centet töltenek bele, akkor is telinek látszik. És van egy nagyon jópofa, hosszú, farúdszerű találmány, melyben négy pohárnak van hely, de ezeket a vendégek nem tudják kivenni belőle. Tehát csak egyszerre lehet inni úgy, ha megbillentik a faszerkezetet. Ez fölöttébb mókás. A fa egyébként is uralja az egész belső teret, nemcsak az asztalok, székek készültek belőle, hanem az emelet korlátja is és mindenféle burkolatok. Fölül az egykori hangulatos vendéglői társas életet idéző patinás képek is vannak a falon, kézzel írott étlappal. A pincét modernebb, áramvonalasabb térnek képezték ki, csábító a hatalmas, szépen megvilágított, dizájnos boros vitrinnel. Egy szinttel följebb pedig a pálinkákból csodálhatunk meg hatalmas választékot, körülbelül 150-féle kapható belőlük. A vendégtérbe még hatalmas trombita, tuba, harmonika lóg be, valaha vérpezsdítő sramlizene kellékei lehettek. Ott-jártunkkor éppen Antal Tibor, a Budapest Ragtime Band hegedűse játszott, egyáltalán nem hangosan, hanem érzéki finomsággal. Különlegességnek számít vendéglőben a szólóhegedű.
hirdetés

Berregi Zsolt, a régi jól bevált, pontos pincér szolgál ki bennünket, aki remekül tud kedvet csinálni a különböző fogásokhoz. A napi ajánlatban szereplő, gusztusosan vöröslő színű kápiapaprika-krémlevessel kezdünk, mangalicatarja és kis kecskesajtgolyók teszik még tartalmasabbá és némi chiliolaj enyhén csípőssé (1100 Ft). A már jóval töményebb nyírségi krumpligulyás abált mangalicanyelvet és mangalicakolbászt is tartalmaz, de többféle répa és brokkoli is főtt benne. Annyira jó, hogy akár válhat az egyik fő kedvenccé. Előételként kóstolunk libatriót, ami ropogós libatöpörtyűt házi kenyérrel, hidegen pácolt libamellet füge chutnyval és libamájpástétomot vajbevonattal – amihez külön mazsolás-diós kenyér dukál – tartalmaz (2400 Ft). A tanyasi csirkepaprikás grillezett juhtúrós puliszkával nem azonos a paprikás csirkével (2950 Ft). A húshoz külön készül a mártás csirkeaprólékból, még csont is belefő, a filézett comb roló formájú, a mell pedig hosszú csík alakú. A baconnel bevont, szerencsére nem agyonsütött, hanem a hús nedveit, zamatosságát jól kiadó mangalicaszűz frissen szedett erdei gombákból készült mártással és mandulás krokettel jó kompozíció (3100 Ft). Az apajpusztai szürkemarha-rostélyos nem annyira vajpuha, mint mondjuk az argentin marhából készített változata, de nem is kemény, markáns, ízes hús, ami dijoni mustár mártással és rozmaringos parázsburgonyával érkezik (4200 Ft). Levezetésként az aranygalukát nem vaníliakrémmel, hanem – ahogy tán az igazi – tokaji fehérbor sodóval tálalják (1100 Ft).

A Király 100 Gastro Corner nem lett a diétázók édenkertje, ízesen, kiadósan főznek itt, ugyanakkor semmi nem tocsog az olajban. Jó nagyokat lehet dumálni, és változatlanul az élvezetes dőzsölés helye.

VI., Király u. 100.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor