Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Egy törékeny nő, aki szakmája óriása volt
2018-09. szám / P. Á.

Nagy szerencse, hogy Cristina De Stefano író-újságíró bátor nő, és nem átallott szembemenni Oriana Fallaci akaratával, aki nem engedélyezte, hogy megírják az élettörténetét. Így 2013-ban, hét évvel a legendás író-újságíró, Oriana Fallaci halála után sokéves kutatómunkája eredményeként megjelenhetett ez a lebilincselő életrajzi kötet.
Megtudjuk, hogy a Fallaci család nagyon szegény volt, a könyv, az olvasás volt a szülők luxusa. A második világháború eseményei, az ellenállásban végzett kisebb-nagyobb szolgálatok emléke végigkísérte Fallaci életét. Több évtizedes újságírói pályája során keményen megdolgozott a sikerért, olykor tízszer is átírta cikkeit. Lépésről lépésre formálta stílusát, míg rátalált az őt jellemző, jól felismerhető hangra.
Legnagyobb port felvert interjúját, egyben azt az anyagát, amely a legnevesebb újságírók csapatának tagjává tette, 1972-ben készítette Henry Kissingerrel, az Egyesült Államok akkori nemzetbiztonsági főtanácsadójával. Kissinger az interjúban elismerte, hogy a vietnami háború haszontalan volt, a beszélgetésről később azt írta, ez volt a legkatasztrofálisabb interjú, amit valaha is adott. Falacci találkozott a hetvenes, nyolcvanas évek szinte minden meghatározó politikusával, közéleti személyiségével, művészével. Szóra bírta mások mellett Kadhafit, akit évekkel később klinikai esetnek nevezett. Az iszlám forradalom vezetőjét, Khomeini ajatollahot szélsőséges fanatizmusa ellenére éles eszű embernek írta le. Insallah című regényében, húsz évvel 2001. szeptember 11. előtt azt jósolta, hogy a radikális iszlám a közép-keleti térségből nő majd ki, és átfogó háború elé állítja a Nyugatot.
Oriana Fallaci munkássága a drámaian szűkülő sajtószabadság idején több mint etalon. Szakmájának lényegét így fogalmazta meg: „Az újságíró-lét számomra egyet jelent az engedetlenséggel. Az engedetlenség pedig – többek között – azt jelenti, hogy ellenzékben vagyok. S az ellenzékiség arra kötelez, hogy őszinte legyek. És az igazság mindig ellentétes azzal, amit hangoztatnak.” A törékeny termetű Oriana Fallaci (mindössze 156 centi és 42 kiló volt) tabuk nélkül, szabadon élt és írt. Cristina De Stefano kiadatlan feljegyzések, levelek és rengeteg interjú segítségével rajzolta meg az okos, bátor és szabad nő élettörténetét.
hirdetés


Cristina De Stefano: Oriana – Egy nő – Az újságíró, a lázadó, a legenda
Partvonal Kiadó, 2018
304 oldal / 3290 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor