Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Álkulcs-regény Ázsiából
2017-06. szám / D. Magyari Imre

Április végén jelent meg Kerékgyártó István hatodik regénye, A rendszerváltó, s az eltelt bő egy hónap alatt szokatlanul sok írás jelent meg róla. Az érdeklődés elsősorban a témának szó, s persze annak is, hogy az író erről a témáról olvasmányos, izgalmas, fordulatos és vérlázító művet írt. Fél évszázadot fog át Magyarország történetéből, s van egy olyan fejezete is, amelyik 2018-ban, a következő választás évében játszódik. A fejezetcímek mindegyikében szerepel a rendszerváltás szó, ez a központi fogalom, a címbe is ennek egy változata került.

Kellő iróniával.
Vidra Milán ugyanis minden, csak nem rendszerváltó. Látjuk őt érettségi előtt (a tizenkettedik fejezetben, mert nem időrendben, hanem kissé hektikusan a haladunk, mint a magyar történelem), már ekkor sincsenek más elképzelései, mint hogy „szeretne jól élni, szép nőket szeretni, jókat enni és inni…” Ennek jegyében alakítja az életét. Mindez még nem bűn, ki ne szeretne jól élni. Még az sem bűn, ha ez lesz valaki egyetlen célja. Bűnné akkor válik, ha ennek elérése érdekében mindenre hajlandó, lopni, csalni, hazudni, másokat elárulni. Amihez persze lehetőség kell – és Vidrának bőven lesz lehetősége. Egy vidéki egyetem oktatójából a rendszerváltás évében, egy párt véletlenül megismert alelnökének köszönhetően, öt perc alatt helyettes államtitkár lesz – nyolcszoros fizetésért – az agrárminisztériumban: a mezőgazdasághoz nem ért, de nem is kell; egyetlen feladata, hogy hatástalanítsa a tárca nélküli minisztert, aki a minisztériumban kis parasztházat rendeztet be magának, almazöld konyhakredenccel.
És ez nem írói kitaláció!
Elindul egy fényes karrier, közelről követhetjük. Ott vagyunk a minisztert búcsúztató vadászaton, a kormány teniszpályáján, a kuplerájban tartott szupertitkos tárgyaláson, amit még szupertitkosabban filmre vesznek, Vidra bankelnök lesz, a médiahatóság tagja, a házi titkosszolgálat irányítója, szürke eminenciás. A politikai elit legfelsőbb köreiben járunk. A csúcsokon, na. De nem kulcsregényt olvasunk, a szereplőket nem tudjuk azonosítani a létező politikusokkal, az eseményeket megtörtént eseményekkel. De a regény, bravúros módon, mégis nyitja ennek a világnak az ajtaját – ezért nevezem álkulcs-regénynek.
hirdetés

Elkeserítő, kiábrándító világ, elkeserítő, kiábrándító emberek. Virtigli kapitalista realista regény ez. És, sajnos, aligha hamis a kép, amit fest. Visszacsúsztunk Ázsiába.
Vajon írhat-e majd a szerző valami jóról is? Bár ha van érzéke a fantasztikus regényhez…

Kerékgyártó István: A rendszerváltó
Kalligram Kiadó
240 oldal / 3000 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor