Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Hol sírjaink domborulnak
2008-44. szám / Bokor Gabriella

Mindannyiunk életében adódnak meghatározó személyiségek, olyanok is, akikkel sohasem találkoztunk. Különleges élmény
elmenni egy szál virággal Csehov sírjához a moszkvai Novogyevicsi temetőben, Mozartéhoz a bécsi Zentralfriedhofon, vagy hosszú bolyongás után végre megtalálni Edith Piaf sírját a párizsi Pére-Lachaise-ben. Sok temető már rég többet jelent puszta sírkertnél: jelképpé váltak. A híres temetőket felkeresni izgalmas része egy-egy városlátogatásnak.

Pére-Lachaise
Két kőből kifaragott alak fekszik egymás mellett kézen fogva már kilencszáz éve. A szerelméért csonkítással büntetett Ábélard és a kolostorba kényszerített Héloise közös síremléke a párizsi Pére-Lachaise temetőben éppolyan megrendítő, mint kapcsolatuk volt. A 12. században élt szerelmespár maradványait 1804-ben, „reklámcélokból” hozták a Pére-Lachaise-be, Párizs prefektusa ugyanis mintatemetőt akart kialakítani az itt már korábban kiépített gyönyörű parkból. Az ötlet bevált, hamarosan ez lett a város legismertebb temetője, így az eredetileg tizenhét hektáros területet –1850 táján – a háromszorosára kellett bővíteni. A XIV. Lajos gyóntatóatyjáról, Pere de la Chaise-ről elnevezett sírkert az évszázadok során igazi párizsi látványossággá nőtte ki magát, az itt végigsétáló turista egy-két óra alatt megkaphatja a francia kultúrtörténet több száz éves keresztmetszetét.
A bejáratnál kis térképet lehet kapni, bár ez sem garancia arra, hogy a zegzugos ösvényeken rögtön megtaláljuk annak a sírját, aki valamiért fontos, legyen az Edith Piaf, Jim Morrison, vagy A kis herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry. A Pére-Lachaise egymillió sírt ölel körül, itt nyugszik Moliére, Chopin, Proust, Rossini, Oscar Wilde, Bizet, Sarah Bernhardt, Appolinaire, Maria Callas és Yves Montand, de a sort a végtelenségig lehetne folytatni. A temetőnek magyar vonatkozása is van, 1988-ban, Nagy Imre kivégzésének harmincadik évfordulóján az egykori miniszterelnök jelképes síremlékét állítottak fel a Pére-Lachaise-ben.

El-Alamein
Az egyiptomi El-Alamein a halottak városaként lett közismert. A szövetségesek itt aratták az észak-afrikai hadjárat első győzelmét a náci hadsereg fölött, a két héten át tartó ütközetben mintegy százezren pusztultak vagy tűntek el.
hirdetés

Az el-alameini katonatemetőben egymástól néhány kilométerre állítottak emléket halott katonáiknak angolok, olaszok és németek, az ide látogató turisták pedig többnyire mindhárom emlékhelyet meglátogatják.
A harcoló nemzetek a háború után nyolc év alatt gyűjtötték össze katonáikat az elszórt sírokból, sírcsoportokból. A hősök ma hazájuk háborús mentalitásának is megfelelő helyeken nyugszanak. Az itáliai elesettek holttestét 4634 szarkofág őrzi, a németek viszont tartományonként temették katonáikat egy várszerű építményben egy-egy kriptába. Az angolszász temetőben – kövek végtelen, szabályos sorokban – néhány fejfán „A Soldier of War, Knows only God” felirat hirdeti, hogy a katona kilétét csak Isten ismeri. A névvel jelölt sírokban rengeteg kanadai, ausztrál, új-zélandi és hindu halott, a koronagyarmatok katonái, akik együtt harcoltak angol társaikkal Rommel ellen. Három síron magyar családnév olvasható, de azt, hogy Sergeant G. Pataki, Corporal J. Sebes és Infantryman M. Kovács hogyan került El-Alameinbe, már nem nagyon lehetne kinyomozni.

Házsongárd
Európa egyik legrégebbi sírkertjét, a Házsongárdi temetőt az 1585-ös pestisjárvány idején létesítette a kolozsvári közgyűlés A név egyes feltételezések szerint a német Haselgartenből ered, ami Mogyorókertet jelent, de mára a Házsongárd név a magyar nyelv egyik legszebb szava lett. A köztemetőben felekezettől függetlenül bárki helyet kaphatott, így 1739-ben a területet bővíteni kellett. Hihetetlen érzés a sírok között sétálni, a legrégebbi sírkövet még 1585-ben állították, több mint négyszáz évet vészelt át tehát többé-kevésbé épségben. A Házsongárdi temetőben nyugszik Apáczai Csere János, Dsida Jenő, Kós Károly, Misztótfalusi Kis Miklós és a bibliafordító Szenczi Molnár Albert is, de aki bejárja az egész, tizennégy hektáros kertet még rengeteg ismerős névvel találkozhat.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor