Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Magában bólogat
2008-48. szám / WG

DJ Cadik nevét sokan és sokfelől ismerhetik. Pejkó Balázzsal és Papp Ferenccel Membran néven dolgoznak együtt, a 38. Magyar Filmszemléről
a legjobb eredeti filmzene díját vitték haza a Boldog új élet című film zenéjéért, tavaly pedig dupla nagylemezük jelent meg. De van, aki még az animás időkből ismeri Cadikot, ahol pár évig lemezezett és szkreccselt. Aztán csatlakozott Palotai Zsolthoz, akivel immár 8 éve viszik Budapest egyik büszkeségét, a Rewind klubestet, de van Cadiknak saját bulija, a Sunday Sessions, sőt, rádióműsorai is, a Tiloson. Most pedig szólóalbuma jelent meg Basic címmel.

Amikor pár hete Palotai Zsolttal készítettem interjút, megkérdeztem tőle, hallott-e már valamit a készülő lemezed anyagából, és mosolyogva azt felelte, te amolyan titkolózós legény vagy. Nem szereted megosztani másokkal a készülőfélben lévő zenéidet. vagy esetleg babonás vagy?
DJ C.: Csak akkor engedem el, ha úgy érzem, vége van, nem tudok mit hozzá tenni. Akkor elszakad tőlem, összes hibájával és erényével együtt. Ez régen nehezebben ment. De mára már rájöttem, hogy az életben időszakok zárulnak le. Kábé 13 éve dolgozom stúdióban. Míg más naplót ír, vagy fotókon összegzi a múltat, addig én, mondjuk, lábdob-pergőben mérem az időt...

A tavaly megjelent Membran album évekig készült. A szólólemezed, gondolom, nem készült ilyen sokáig. Mennyi időbe telt?
DJ C.: Jóval rövidebb idő alatt készült el, de azért ezt sem kapkodtam el. Nagyjából 2 év munkáját foglaltam össze rajta.

A személyességen túl mennyiben más ez a lemez, mint a Membran album, vagy amit DJ-ként produkálsz a klubestjeiden, vagy amilyen zenéket a rádióműsoraidban játszol le? Valamelyikhez közel áll egyáltalán a Basic világa?
DJ C.: Ez mindegyik én vagyok, valamelyik részem. A Basic pedig, azt hiszem, mindegyikhez közelit, mindegyik benne van. Ugyanakkor mégis egy azoktól független, különálló történet a számomra.

A közönség már több mint tíz éve ismeri a neved. Miért csak most érezted úgy, hogy szólólemezzel jelentkezz?
DJ C.: Régóta terveztem már, de előbb le akartam zárni egy csomó régi munkát, például a Membran lemezt is. Ez volt a legfontosabb akkor. A filmszemle-díj után, tavaly fogott el az érzés, hogy hagyni kell mindent a saját útját járni.

Egyszeri alkalomnak szántad a Basicet, vagy ezzel most egy új kaput nyitsz a zenei karrieredben?
DJ C.: Mindenképpen szeretném folytatni. A folytatás már alakulóban van, és a Membrannal is készítettünk új vázlatokat.
hirdetés


Mire utal a lemez címe? Én a minimalizmusra gondolok, ami a hangzást jellemzi, de biztos volt rá más okod is…
DJ C.: Több mindenre utal. Arra, hogy ezzel a lemezzel visszatértem az alapokhoz. Hogy rájöttem, folyamatosan tanulni kell, ami közben egyre közelebb kerülhetek saját magamhoz.

Sena, Judie Jay, Disko Stu és MC Zeek vendégszereplése nem véletlen, ők régi társaid, barátaid, de kik a lemezen közreműködő többiek? Mit kell róluk tudni?
DJ C.: Számomra meghatározó mikrofonisták. Mind nagyon inspirálóan hatottak rám. Phat Katet és Invincible-t már régebb óta ismerem, Blu pedig friss talentum. Egyébként tudatos koncepció volt, kit melyik beatre kértem fel.

Elég jól sikerült a Basic lemezbemutató koncertje. Lesz folytatás vidéken vagy netán külföldön is? A lemez kint megjelenik valahol?
DJ C.: Nem tudok erről még semmit. Nem tudom, megyünk-e vidékre, majd talán később igen, amikorra kiderül, hol érdekel valakit a lemez. A külföld kérdése hasonlóan nyitott.

Mi az, ami a hiphop felé vitt téged annak idején, miért ebben találtad meg az érzéseidet, gondolataidat leginkább kifejező formát?
DJ C.: Három szóban foglalhatom össze, amiért fontos számomra a hiphop: őszinteség, ösztönösség és technológia. Meg hallgatni is ezt szeretem a legjobban. Egy jó hiphop számtól egész egyszerűen jól érzem magam.

Mi jellemzi most a hiphopot, mennyire van az érdeklődés homlokterében, és szerinted az elkövetkező pár évben milyen irányokat fog felvenni?
DJ C.: A hiphop mindig fontos. Azért szeretem egyébként, mert nagyon sokféle impulzust képes befogadni magába, éppen ezért folyamatosan megújul és változik. Mindig lehet rá számítani.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor