Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
A hét lemeze
Kings Of Leon: Only By The Night
2008-49. szám / WG

Az amerikai zenekar az előző, tavaly megjelent harmadik albumával lépett a nagypályás bandák közé. A Because Of The Times albumnak köszönhetően
például még olyan kegyben is részesítették őket, amire korában nem volt példa nyolcéves fennállásuk alatt: a nagynevű Glastonbury Fesztivál egyik headliner pozícióját kínálták fel nekik, amit természetesen el is fogadtak. Talán kevesen várták volna, hogy alig egy évvel a sikerlemez után kijönnek egy újabb albummal, ami ráadásul cseppet sem marad le az előző mögött. Az Only By The Night minden bizonnyal ugyanúgy ott szerepel majd az idei, év végi szavazások élbolyában, mint az elődje tavaly.
A Kings Of Leon családi zenekar, négy Followill alkotja, akik közül hárman (Nathan, Caleb és Jared) tesók, egy pedig (Matthew) az ő unokatestvérük. Az ezredfordulós retró-rock láz egyik vezérzenekarának számító Kings Of Leon eddigi négy albumával a garázsrocktól egészen és a stadionrockig jutott el. A banda zenei világára az gyakorolta a legnagyobb hatást, amikor a testvérek, még gyerekkorukban, keresztül-kasul járták családi körben – édesapjuk vándorlelkész – Amerika déli részét, a tradicionális blues és a southern rock vidékeit. Egy Oldsmobile-ban éltek, s amerre csak megfordultak, ott nem töltöttek egy-két hétnél többet. 1998-ban, szüleik válását követően, a fiúk Nashville-be költöztek, ahol két évvel később, már az unokatestvérük társaságában megalapították a Kings Of Leont. Első albumuk 2003-ban jelent meg Youth And Young Manhood címmel, s annak ellenére, hogy ízig-vérig amerikai muzsikát tartalmazott, az USA-ban nem okozott különösebb visszhangot, ellenben Angliában igen, sőt, felfigyelt rájuk a U2 és a New York-i Strokes is. Mindkét együttes az aktuális turnéja előzenekari posztját ajánlotta fel nekik. A második album, az Aha Shake Heratbreak előbb Angliában jelent meg 2004 végén, majd pár hónappal később, ekkor már 2005-öt írunk, Amerikában. Az otthoni áttörést még ez a lemez sem hozta meg a számukra – rejtély, hogy miért nem –, miközben Európában egyre jobban csengett a nevük. Az első két lemez nyersessége a már említett harmadik albumon kevésbé meghatározó, s bár maradt azért bennük jócskán dögösség is, a zenekar hangzása mégis visszafogottabbá vált a korábban megszokottakhoz képest. Az új anyag viszont – ami végre Amerikában is bejönni látszik, legalábbis a Sex On Fire című kislemez felkerült a Billboard-listára – már egészen eltávolodott a nyers garázs-rock hangzástól, szinte alig maradt belőle valami. Az Only By The Night kimondottan lírai, himnikus hangvételű, soul-blues ihletésű, a pszichedeliától sem mentes rocklemez lett. A Followillek déli gyökerei ezen az albumon érezhetőek a legerősebben.
A lemez lassan, a baljóslatú Closerrel nyit, és az azt követő Crawl se gyorsítja fel. A viszonylagos pörgés a harmadik számmal jön el: a Sex On Fire a korai U2-t megidéző, valódi fülbemászó rocksláger. Aztán ezzel búcsút is intenek a srácok a gyorsabb ütemeknek, s jönnek sorra a jobbnál jobb, lassú és középtempós dalok, melyek közül többet is kiemelhetnék, de csak egyet fogok. A Use Somebody egész egyszerűen az év legjobb rockdala. Na jó, az egyik.
hirdetés


Sony BMG
4

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor