Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Könyv
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek – Zsidó konyha itt és most
2009-02. szám

Végy némi kóser hagyományt, egy artisztikus fantáziával megáldott konyhaművésznőt, temérdek kreatív, ám annál egyszerűbben kivitelezhető ötletet, s mindezt vegyítsd zsidó nagymamák féltve őrzött receptjeivel.
Az eredmény Fűszeres (Bodrogi) Eszter kelet-közép-európai fúziós konyhája, melyben harmonikusan megfér egymás mellett az epres-krémsajtos bagel, a szilvacimesz, az erdei rönkházhangulatot idéző krupnik, a mirelit vajas tészta és a gerslis palacsinta. Sima cukros vízben szétfőttre párolt gerslis, habos gerslis, narancsos gerslis, fahéjas gerslis és sima gerslis…
Eszter minden egyes megnyilvánulásával – légyen szó akár a blogjáról (Fűszer és lélek), akár a most megjelent szakácskönyvéről, akarom mondani, kulináris művészeti albumáról – úgy teremti újjá a zsidó konyhát, hogy megőrzi benne a kóser stílust, s a főként askenázi, ritkábban szefárd hagyományokra valami egészen frisset, divatosan XXI. századit, mindenkihez szólót halmoz. Hétköznap sietőset, szombaton kósert, ünnepekkor pedig olyan közösségi szelleműt, hogy még annak is megjön a kedve a széderesthez vagy a lag baomer napi nagy tüzes, szabadban történő sütés-főzéshez, akinek amúgy fogalma sincs róla, hogy a hámánfüle valójában nem hallószerv, és aki sose vetemedne arra, hogy napokig süsse a krémsajtos, aszalt gyümölcsökkel felturbózott rugelachot, vagy maceszból készítsen lazagnát. Macannya!
hirdetés

Saját kiadás (Bodrogi Eszter, Bitter Brunó, Pásztor Tamás)
303 oldal, 5990 Ft
Kritika: 5

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor