Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Érdek nélkül
Mecenatúra és felelõsségvállalás
2009-03. szám / Pavlovics Ágota

Mecénás, mecenatúra szavaink Caius Cilnius Maecenas (Kr. e. 70.–
Kr. e. 8.), római politikus nevét őrzik, aki fontosnak tartotta a költők anyagi támogatását. A Corporate Social Responsibility (CSR), magyarul a vállalatok társadalmi felelősségvállalása, össze­tett gondolkodásmódot jelent, amely a termékfejlesztéstől a természeti környezet védelméig terjed. Rovatunk e két fontos tevékenységi kör eseményeit, újdonságait mutatja be.

Sokkal jobb országban is élhetnénk
Pogány Éda Glória – aki 2004-től a Coca-Cola Beve­rages Magyarország Kft. vállalati kap­­cso­­­la­tok és kommunikációs igazgatója – sze­­rint cégé­nél a társadalmi felelősségválla­lás a hosszú távú vállalati stratégia szerves része. Ese­tük­ben az elnevezés olyan, az üzleti terv meg­va­ló­su­lá­sát szolgáló intézkedéseket is takar, amelyek talán csak évtizedek múltán hoznak eredményt. A CSR magában foglalja egyebek mellett a szűkebb és tágabb közösségért érzett felelősséget, a kör­nyezet védelmét, a munkahelyi felelősséget, valamint a munkatársak egészsége iránti elkötelezettséget. Mindez nem csupán a társaság, hanem az egyén felelőssége is. Például a Coca-Cola munkatársai a szmogriadó bejelentését követően, céges döntés nélkül is megszervezték, hogy a páros, illetve páratlan rendszámú autóval közlekedő kollé­gák felváltva vigyék be egymást a munkahelyükre. A vállalat pedig úgy döntött, hogy a riadó első napján az értékesítők annak ellenére sem indulnak el autóikkal, hogy munkájuk nélkülözhetetlen eleme a folyamatos jelenlét partnereik életében. A vállalati felelősségvállalás alapeleme, hogy a cégek jogszabálykövető magatartást ta-núsítsanak, munkaviszonyban foglalkoztassák dolgozóikat, fizessenek járulékot utánuk, hiszen az adókból mindenki számára fontos közfeladatokat finanszíroz az állam. Nyílt titok, hogy egyes vállalkozások nemritkán rejtve, számlázva, olykor az adók- és járulékfizetést kikerülve működnek, pedig sokkal jobb országban élhetnénk, ha a vállalati felelősségvállalás nem csak szép terv, hangzatos szólamgyűjtemény, hanem mindenki számára követendő elv lenne.

Környezetvédelem és akadálymentesítés
A MÁV Zrt. társadalmi felelősségvállalási stratégiájának jegyében évek óta kiemelt feladatként kezeli a környezettudatosságot, villamosítja hálózatát, a környezeti károk felszámolására 1996 óta több mint 10 milliárd forintot költött. A vasúttársaság évek óta megfelel a kiotói egyezményben vállalt felajánlásnak, és folyamatosan csökkenti az üvegházhatású légszennyező anyagok kibocsátását. A társaság teljes hálózatán működik zajfelmérő rendszer, zajvédő falakat építenek a legterheltebb területeken. „Esélyegyenlőség a vasúton” nevű programjuk keretében 2008-ban 26 személyvagont szereltek fel liftszerkezettel, ami nagymértékben segíti a kerekes széket használók utazását. Így a korábbi beruházásokkal együtt 39 személyvagonban van emelőlift, 60 pályaudvaron és állomáson működik mobil-emelő, 27 helyen alakítottak ki mellékhelyiséget a mozgáskorlátozottak számára, 51 felújított vasúti kocsiban működik mozgáskorlátozottak részére mosdó.

A Mazda a gyerekekért
CSR programja keretében a Mazda partnerségre lépett az SOS Gyer­mek­falu európai szervezetével. A kez­de­mé­nye­zésben a Mazda Motor Hun­gary Kft. is részt vesz, a gyermekfaluk legsürgősebb felújítási munkálatait finanszírozza: Kőszegen régi nyílászárókat, Kecskeméten elhasználódott kádakat és gázkonvektorokat cserélnek le, há-rom ház külső burkolatát javítják ki.
hirdetés


Növényi olajjal repült egy Boeing 747-es
Speciális növényi olajat használt kétórás tesztrepülése során egy Boeing 747-400-as. A sikeres kísérletet mérföldkőnek nevezte az új-zélandi légitársaság. A gép kerozinnal kevert jatropha-fából nyert olajjal tette meg a próbautat. Szak­értők szerint a második generációs bio-üzemanyagok sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint az etanol.

Adományvonal a daganatos gyerekekért
A 1788-as számon hívható a Magyar Telekom (MT) adományvonala januárban és feb­ruár­ban. Az akcióval a cég az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyer­me­ke­kért Egyesületet támogatja. Az adományvonal a MT vezetékes és mobilhálózatából érhető el, a hívás és az SMS ára 100 Ft. A szervezet a befolyt pénzt internetalapú, tumorregisztrációs és kommunikációs informatikai rendszer kialakítására használja.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor