Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Jógyerekek képeskönyve – Az Örkény István Színház és a Müpa közös produkciója
2009-05. szám / Szepesi Krisztina

Ha nem nézel a lábad elé, a tó alján rohadsz meg a halakkal! Ha bántod az osztálytársaidat, letépem a karodat! Hát mi lehet ennél viccesebb, különösen akkor, ha mindez meg is történik a színpadon, mégpedig zenére? Mondjuk, sok morbidabb dolog sincs ennél, de annyira kell már egy kis egészségtelen fekete humor, mint egy korty víz a sivatagban.
De hát a papagáj is azt mondta, hogy most kezdődik a tánc, aztán csak berepült a ventillátorba.
Dr. Roboz nagy ismerője a gyerekeknek, bár ismeretei meglehetősen hiányosak vagy inkább csak szélsőségesek, mert szerinte jó gyerek márpedig nincs, de ha volna is, azzal ő még sosem találkozott. Gálffi László rosszgyermek-szakértője harsány, elegáns, pikírt és mindeközben finoman humoros. Kicsit Jim Carrey egyik figurájára emlékeztet a Lemony Snicketből, és talán nem is bánnám, ha jobban emlékeztetne rá, Gálffi azért így is erős felütéssel nyitja meg az előadást, és vezet be egy „vérbő” mesevilágba, amihez képest a Grimm testvérek munkái könnyed lányregények. Itt ugyanis a gyerekek nem ússzák meg, ha gyerekként viselkednek. Julian Crouch és Phelim McDermott darabjában (magyar szöveg: Parti Nagy Lajos) nincs megbocsátás, csak büntetés van, és az tényleg durva.
hirdetés

A legdurvább büntetés adott, hiszen ilyen szülőket azért nyilván egy poronty sem kíván magának. Csuja Imre Apusunk és Széles László Anyusunk szerepében fergeteges karikatúrák, olyan rajzfilmfigurák, akiknek tervezésekor az alkotó keze a röhögéstől valószínűleg többször lecsúszott a papírról. Megtudjuk tőlük például a nagy igazságot, miszerint nincsen svítebb hóm az „otthónnál”, de azt is, hogy gyerek nélkül nem túl nagy parádé az élet. Szóval csinálnak egyet, de nem jön össze, mert rossz. Aztán csinálnak még egyet, de az se jó. Kettőből kettő bukta után pedig egyre csökkenő lelkesedéssel, de folytatódik a gyerekgyártás. Bíró Kriszta Petikéje túl van a virgoncság határán, föltételezhetően már az anyatejjel szívta magába a horrort, Für Anikó Jannikája pedig annyira nem tudja, hogy merre és meddig, hogy az már szinte álomszerű. Debreczeny Csaba Augusztinka szerepében kissé molettes, de alapjában véve rendben lenne, ám egy gyanútlan napon nem kéri többé a levest. Na ez a veszte neki, mert a hisztis kiscsaj hamarosan csontkollekcióvá sorvad, így azonban két legyet ütnek egy csapásra, mert a gyereknek is kampec, meg a koporsó is olcsóbb. A leginkább figyelemre méltó talán mégis Hámori Gabriella és Polgár Csaba, akik kiváló mozgásukkal is igazi térdcsapkodós humort visznek jelenlétükbe. Aztán ott van még Pogány Judit látványosan duzzogó Konrádkája és Takács Nóra Diána szintén morcos Fülöpkéje és nem utolsósorban Máthé Zsolt, aki Dr. Chort, Roboz segédjét adja szürreális törpeszubrettként, tisztára, mintha Twin Peaks erdejéből lépett volna elő.
Ascher Tamás rendezése elképesztően szélsőséges humorral büntet, Izsák Lili és Nagy Fruzsina babaház-látványával körülkerítve, és bár a The Tiger Lillies zenéje valószínűleg nem válik klasszikussá, azért dudorászni simán lehet. Tanulság? Az meg minek? Csak tépjük ki a karját mindnek!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor