Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Hajrá boldogság!
2009-06. szám / Köves Gábor

Mike Leigh ennél jóval morózusabb (lelki) tájakra szokta vinni hű követőit: ki a ködbe, a jégre, ahol bizony nem mindenki tápászkodik fel egy-egy zakó után. A filmtörténészek feladata lesz kinyomozni, mi vitte rá (a PM tippje: talán egy ízletes francia ebéd vagy egy napsütötte, londoni reggel?), hogy ezúttal arról a furcsa, de bizonyíthatóan létező jelenségről forgasson filmet,
amit a szakemberek úgy hívnak: jókedv. A kóreset, melytől filmünk hősnője láthatóan egy cseppet sem szenved, összetett nyavalya: rendíthetetlen derű, a jó meglátásának képessége, a cinizmus szinte teljes hiánya – mindezek és még egy csomó kisebb „defekt” jellemzik Poppyt, e korántsem szent életű, sőt, egészen átlagos leányzót, aki, fene se tudja hogy és miért, az átlagosnál jóval többet kapott az életélvezés képességéből. A szent együgyűség éppoly távol áll tőle, mint a térítőkedv, a megélhetési, jótékonykodó derű: Poppynál a jókedv se nem védekezés, se nem életprogram, csupán egy magától értetődő, magyarázatra nem szoruló lelkiállapot, épp, mint másnál ennek fordítottja. E fordítottból is jut a filmbe egy agyonfrusztrált, vörös fejjel ordibáló autóoktató személyében, aki mintha a folytonosságot képviselné Leigh korábbi filmjeinek lefelé tartó kisembereivel. De még az ő dühe, öklöt rázó frusztráltsága is kevés ahhoz, hogy Poppyt megfertőzze: a mosoly ugyan átadja a helyét a jogos aggodalomnak, de a kimaradás csak átmeneti, a felfelé görbülés már megkezdődött. Napindító vitaminnak sem utolsó Mike Leigh filmje, melynek legnagyobb találmánya a Poppyt alakító Sally Hawkins fülig szaladó mosolya, a Poppyban dolgozó életkedv e látványos cégére. Óvatosan kezelendő aranytartalék ez, melyre az első túlaffektált bűbájoskodás is nagy veszélyt jelent, de Poppy derűje sport- és filmtörténetet ír: rajt-cél győzelmet arat, méghozzá egy Mike Leigh-filmben.

Hajrá boldogság!
(Happy-Go-Lucky)
Angol, feliratos film
Rendező: Mike Leigh
hirdetés

Főszereplők: Sally Hawkins, Eddie Marsan
118 perc
Forgalmazó: SPI
Bemutató: március 5.

Sally Hawkins
Nem először szerepel Mike Leigh-nél, habár a Minden vagy semmi és a Vera Drake című filmekben nem igazán volt szem előtt. További munkái közül hozzánk a Torta és a Színes fátyol jutott el, de feltűnést csak a Kasszandra álma című thriller-hangulatú Woody Allen-filmben keltett, melyben Colin Farrell aggódó asszonyát alakította. A Hajrá boldogság! sikere (és a Poppy szerepéért kapott Golden Globe-díj, illetve a berlini Ezüst Medve) keresett színésznővé tette: míg mi Leigh filmjében ismerkedhetünk vele, az idei Berlinale közönsége már a Nick Hornby nevével fémjelzett An Educationben is élvezhette játékát.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor