Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Nekünk a közönség a lényeg
2009-06. szám / Szepesi Krisztina

A Goldschmied József vezette Égtájak Iroda 14 éve működik. A közönség leginkább a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek című programsorozatot ismerheti az iroda szervezésében, mely 11 éve mutatja meg a külhoni magyar társulatok legérdekesebb produkcióit a fővárosban.
Milyen feladatokat lát el az Égtájak Iroda pontosan?
G. J.: Közvetlenül az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartozunk, vagyis állami feladatot látunk el. Háttérintézményünk a Hungarofest Kht. Kimondottan határon túli magyar kulturális rendezvények és fesztiválok szervezésével foglalkozunk itthon és külhoni területeken egyaránt. Két legismertebb rendezvényünk az elsőként indított Határon túli magyar fiatalok találkozója és a már említett színházi sorozat. Az egyikből alakult ki a másik, mert már a fiatalok találkozóján is próbálkoztunk színházi előadások zártkörű bemutatásával, aztán arra gondoltunk, miért ne játsszuk ezeket a nagyközönségnek is. Először mindenki szkeptikus volt, hiszen sokan még annak hallatán is megdöbbentek, hogy határon túl van magyar színház, annak ellenére, hogy a kisvárdai fesztivál akkor már működött. De miután 1997-ben és ’98-ban is telt házas előadásaink voltak nyáron, belevágtunk. Sorozatunk erőssége az, hogy évadszerű, rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a társulatoknak. Nehéz tíz év áll mögöttünk és bár az előadások többsége telt házzal megy, kapunk olyan vádakat, hogy kevés az árbevételünk, de mint szinte minden kulturális projekt, ez sem profitorientált vállalkozás. Nekünk a közönség a lényeg, és az, hogy elfogadtattuk, vannak határon túli magyar színházak. Szívesen adunk ingyen színházjegyeket egyetemistáknak, színjátszó köröknek, de csak ha olyanok jönnek, akiket tényleg érdekel. Értő közönségünk van. A Thália Színház korábbi igazgatója, Megyeri László is ezen a véleményen volt, de a fizető nézők arányát valóban növelni kell.

A 11 év során azért nyilván kialakult egy komolyan érdeklődő közönségkör…
G. J.: Igen, és ismertek lettek olyan művészek Magyarországon, mint például Vidnyánszky Attila, Gyarmati Kata, Nagypál Gábor, Szorcsik Kriszta, Mezei Kinga, Trill Zsolt, Bocsárdi László vagy Tompa Gábor. Egy részük pedig már itt is dolgozik. Ez részben a mi munkánk eredménye. A finanszírozásunk azonban kiszámíthatatlan. Eddig a főváros és a kulturális tárca támogatta az irodánkat, még sincs tervezhető költségvetésünk. Tudjuk, mit szeretnénk áprilisban és májusban, de azt nem, hogy meg is tudjuk-e valósítani.

Ennyire bizonytalan a helyzet?
G. J.: A lehető legnagyobb jóindulattal követi tevékenységünket Schneider Márta államtitkár asszony, de nem tudnak több pénzt átcsoportosítani. A szervezési gondok is ebből adódnak. Mivel egész évben mennek az előadások, nehéz folyamatosan felkelteni az érdeklődést. Az elmúlt évben pedig a Fővárosi Önkormányzat felére csökkentette a támogatást, de nem azért, mert nem volt pénz, hanem mert a kulturális nagyrendezvények átkerültek Ikvai-Szabó Imréhez, és számára, úgy tűnik, mások a prioritások. Egy évadra így most 3 milliót kapunk színházra. Bár Demszky Gábor kérte, hogy helyezzék vissza a programunkat a nagyrendezvény-keretbe, sajnos ez nem sikerült. Horváth Csaba kulturális főpolgármester-helyettes azonban kiharcolta legalább ezt a kis összeget. Méltatlan helyzet ez a fővárosi önkormányzathoz és az ügyhöz egyaránt. Tavaly a csökkentés miatt deficitbe is kerültünk.
hirdetés

Hogy áll hozzá mindehhez Zimányi Zsófia, a Thália új igazgatója?
G. J.: Ő egy exponáltabb jelenlétet, fesztiváljelleget képzel el. Nekünk azonban pont az évadszerűség az erősségünk. Az igazgató asszony fesztiválokat szervez, ezért nyilván elsősorban ebben gondolkodik. De mi a sorozatba egy színházat több, olykor 3–4 előadással hívunk meg, mintegy keresztmetszetet adva a társulatban folyó munkáról. Egy évad végi, néhány napos lezáró fesztivállal egyet tudok érteni, hasonlót csináltunk már 2007-ben is.

Zimányi Zsófiának van beleszólása abba, miként szervezzék a Vendégségben Budapestent?
G. J.: Abban maradtunk, hogy folytatjuk a tárgyalásokat. Mi közben azon dolgozunk, hogy minél több helyszínt vonjunk be. Mostanra már a Bárkával, a Nemzetivel és többek között az Új Színházzal is szervezünk programokat. Kompromisszumkészek vagyunk, de engem igazából a tartalom és a közönség érdekel.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor