Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Fókusz
Feltétel nélkül elfogadnak minket, hát mi őket?
2009-10. szám / Pavlovics Ágota

„Ne menj előttem, mert én nem tudlak mindig követni.
Ne kövess engem, mert nem tudlak mindig vezetni.
Ballagj csak mellettem és legyél a barátom.”
(Albert Camus)
A főváros állapotával foglalkozó írások rendre szóvá teszik az utcákat elborító kutyagumit.

Persze szép számmal akadnak olyanok is, amelyek újabb kutyafuttatók kijelölését sürgetik. És akkor még nem beszéltünk a kávézókban szundikáló, szállodákban sétáló ebekkel kapcsolatos félreértésekről. Kutya egy helyzet.

A állatviselkedés-kutatók már évekkel ezelőtt kísérletekkel bizonyították, hogy amikor a kutyák játék közben lihegésszerű hangot adnak, jókedvüket fejezik ki, tulajdonképpen nevetnek. Az etológusok véleménye szerint nincs messze az idő, amikor a kutyákkal beszélgetni lehet majd. Én máris továbbmegyek. Szerintem, lehet beszélgetni velük, csak jól oda kell figyelni a hangokra, amiket kiadnak, és persze ismerni kell a testbeszédüket is. Kutyával élni semmivel nem hasonlítható, nagyszerű élmény. Maximálisan osztom egykori mesterem véleményét, aki szerint sokat tanultak egy tacskókeveréktől, aki értelmi és érzelmi intelligenciája okán kapta családjától a Filosz nevet. A kutyák azért is különlegesek, mert feltétel nélkül szeretnek. Akkor is megpróbálják megnyerni a gazdájukat, küzdenek a szeretetéért, ha rémesen bánik velük. Utóbbi nem mindenütt szokás, mondjuk a Lajtán túl vagy Angliában igen kulturált az állatokhoz való viszony.

Ki a hibás?
A kutya nem tehet semmit, ha gazdája egész napra bezárja a lakásba, ameddig tudja, visszatartja elemi szükségleteit, aztán vagy sikerül neki, vagy a lakásból kilépve, már a lépcsőházban elvégzi a dolgát. Kérdés, hogy a gazdi összeszedi, vagy az összes lakó haragját a kutyára szabadítja azzal, hogy otthagyja. Arról sem a hűséges és okos négylábúak tehetnek, ha nem tanítják őket, vagy annyit verik, oly sokat büntetik, hogy végül ők is agresszióval válaszolnak. Száz szónak is ezer a vége, ma Magyarországon kutyának lenni sem könnyű.

Kevés az ebfuttató
Hogy mire szolgál az ebfuttató? Elméletileg arra, hogy a kutyákat legyen hol szabadon engedni, mert közterületen csak pórázon lehet vezetni őket. Ugyancsak elméletileg itt kellene elvégezzék a dolgukat. Ám a kutyafuttatásra kijelölt területek többsége a fenti célok egyikének sem felel meg. Csak a fővárosban több mint 200 ezer kutyát tartanak nyilván, miközben az ebfuttatók száma 100 körül van. Ráadásul a belvárosi ebfuttatók legtöbbje mindössze egy aprócska tér. További tény, hogy a kutyafuttató az egyik kutyásnak a szomszédban van, de sok másiknak a lakásától messze esik. Nézzünk két konkrét példát: A VI. kerületben a Jókai tér – Podmaniczky utca – Izabella utca sarka van kijelölve kutyafuttatónak. Vagyis nem lehetnek könnyű helyzetben az ott lakó kutyatartók. Ezzel szemben a IX. kerületben tekintélyes a felsorolás: a Mester utca Vágóhíd utcától a Lurdy házig tartó szakasza, a 30-as villamos Közvágóhíd utcai megállójánál elkerített füves terület, a Soroksári út mellett, a Vágóhíd utca 1. melletti elkerített füves terület, a Tinódi utcai játszótér mellett, annak Vaskapu utca felőli oldalán, a Haller parkban (a Mester utca felől kijelölt területen), az Aszódi téri parkban (a Füleki utca felőli oldalán), a József Attila lakótelepen a Pest-Buda mozi épülete mellett (a Börzsöny utca és Dési Huber utca kereszteződésénél), a József Attila lakótelepen az Üllői úton, a Pöttyös utcai metró állomás melletti területen rohangálhatnak a négylábúak. A fenti példák jól mutatják, van még min dolgozniuk a kerületek vezetőinek azon, hogy növeljék a kutyafuttatók számát.

Nincs szükség fejtörésre
Nemcsak több zöldterület kialakítására lenne szükség, hanem sokkal több zacskóadagolóra is. Bécsben például 2008-ban 40 ezer, idén 18 ezer táblát helyeztek el a parkokban, és a járdák mentén, hogy figyelmeztessék a császárváros lakóit, megbüntetik azokat a gazdikat, akik nem takarítják el az ürüléket a kutyájuk után. A kampány arca egy Jack Russel terrier, szájában táblával, amin a következő szöveg olvasható: „Neked 36 euró nem számít?” Tegyük hozzá gyorsan: a kutyatulajdonosoknak nincs is okuk rá, hogy kockáztassák a 36 eurós bírságot, mert városszerte 2000-nél több zacskóadagoló van, amelyeket a köztisztasági vállalat munkatársai rendszeresen feltöltenek. Ám ameddig hasonlóan impozáns eredményekkel nem dicsekedhetünk, elég lenne elterjeszteni azt, hogy minden gazdi vigyen magával zacskót, papírtörülközőt, zsebkendőt, és szedje össze a kutyája által termelt ürüléket.
hirdetés


Kutya, macska bevihető?
„Az ÁNTSZ hivatalosan nem engedélyezi, hogy a kutya is az asztal mellett üljön az éttermekben. De rendelet ide, rendelet oda, a szegedi vendéglátóhelyek többségében nem tessékelik ki a kutyával érkezőket, sőt, egyre több szálloda is készségesen fogadja a kedvencekkel utazó turistákat.” – olvasható a világhálón. Egy másik helyen pedig ez áll:
„A hatályos rendelet tiltja, hogy kutyát is bevihessen a vendég az étterembe, cukrászdába. Elvben tehát meg is büntethetnék a tulajdonost. A vakvezető kutya azonban kivétel. Ennek ellenére két évvel ezelőtt Szegváron egy vendéglőbe nem engedtek be egy vak párt a kutyájukkal. Az éttermet utóbb 100 ezer forintra büntették.”
Ugyanakkor a világháló telis-tele van olyan hirdetésekkel, amelyekben az étterem és vendéglőtulajdonosok a hely specialitásai mellett azzal is csábítják potenciális vendégeiket, hogy hangsúlyozzák: kutya, macska nem akadály. Vagyis bátran magukkal vihetik kedvenceiket vendégeik. Szerencsére nincs ez másként a szállodákban és panziókban sem. Biztos, ami biztos, megkérdeztem a szakembert. Nagy örömömre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság Állatvédelmi Osztályától, ott is dr. Pallós László osztályvezető országos állatvédelmi főfelügyelőtől azt a választ kaptam, hogy „a kutyák, macskák vendéglőkbe történő bevitelét konkrétan tiltó jogszabályhely nincs”. A gondos vendéglősök pedig még arra is fel vannak készülve, hogy kis tányérban friss vizet adjanak a szomjazó kedvencnek.

Panziók és luxuslakosztályok
Olykor adódhat olyan helyzet, hogy nem tudjuk kire bízni kedvencünket. Jó hírünk van, ma már a panziók széles választéka kínál megoldást. Vannak olyan helyek, ahol szabadon rohangálhatnak az ebek, és az éjszakát kennelben töltik. Másutt kutyaházak várják a négylábú vendégeket, de attól sem jönnek zavarba a felkészült ebszitterek, ha valaki lakásban tartott kedvencének keres átmenetileg helyet és gondozót. A lakás akár luxuslakosztály is lehet, bársonykanapéval, plüssjátékokkal és persze kényeztető fürdővel. A 24 órás felügyelet mellett van már kutyaovi is, ami napi 12 órás szakszerű felügyeletet kínál. A panziókban állatorvos ügyel a vendégekre, és persze a speciális étrend sem okoz gondot, ha arra van szüksége a négylábú kedvencnek. Az ár átlagosan naponta 1500-2000 Ft között mozog. Ha időszűkében nem tudja jó modorra nevelni csintalan ebét a gazdi, képzett kutyakiképzők segítenek a kölykök szakszerű szocializálásában. Ma már az is csupán átmeneti gondot jelenthet, ha a család kedvence túlsúlyos és nem tud megszabadulni feleslegétől, esetleg egy korábbi betegségéből nehezen épül fel. A pszichés gondokkal küzdő kutyusok bánata sem kell feltétlenül elmélyüljön, hiszen szép számban vannak felkészült szakemberek, akik megoldást találnak a bajukra, a gazdik és négylábú barátaik közös örömére.


Valami van, de nem az igazi
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) ajánlást is készített az ebtartás szabályozásához, amelyet egyeztettek a kutyás szervezetekkel. Eszerint kötelező maradna a póráz, de szájkosarat csak a kiszámíthatatlan, támadó természetű ebeknek kellene viselniük, mérettől és fajtától függetlenül. A szájkosarat ott tennék kötelezővé, ahol szűk a tér és sok ember van – például a lépcsőházakban és a tömegközlekedési eszközökön. A MÖSZ egyébként családi házakban három, lakásokban pedig egy 65 centiméter feletti vagy két, ennél kisebb kutya tartását engedélyezné.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor