Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Gyorsinterjú
McG (Joseph McGinty Nichol), rendező
2009-12. szám

Rajongó?
McG: Naná, keményvonalas Terminátor-rajongó vagyok, és ami azt illeti, eleinte nem igazán voltam kibékülve egy negyedik rész gondolatával, de ahogy egyre többet megtudtam a történetről, és kiderült, hogy az új epizód Az ítélet napja után játszódik, rögtön rákattantam a folytatásra.

Mindazonáltal számomra minden azon állt vagy bukott, hogy megtaláljuk-e az ideális színészt John Connor szerepére, melyre az első pillanattól kezdve egyetlenegy jelöltem volt; Christian Bale.

Mennyire volt nyomasztó vagy éppen felvillanyozó egy ilyen nagy múltú, hatalmas rajongótáborral bíró sorozatot folytatni?
McG: Nem tagadom, elég ijesztő érzés tovább vinni egy ilyen nagyra tartott és számomra is sokat jelentő franchise-t, mint amilyen a Terminátor. De a félelmeimnek is megvan a maguk helye, és ez a hely nem a forgatáson van. A lelki szemetesládát, ahová a kétségeimet zárom, nem cipelem a forgatásra, a munkában számomra nincs helyük a félelmeknek. Bíztam a sorozat-ismereteimben, hogy ezáltal felismerem azokat az alapvető erényeket, melyek oly sikeressé tették a Termintátor-univerzumot.

És melyek lennének ezek az erények?
McG.: Lenyűgöző az alapötlet, hogy ugyanazok a találmányok, melyek naggyá teszik az emberiséget, egyszer ellenünk fordulhatnak, és a vesztünket okozhatják. Mi hoztuk létre a számítógépeket, mi készítettük a vadászgépeket, de ha ezek a gépek egyszer önálló életre kelnek, jó nagy bajban leszünk. Ijesztő, de izgalmas elgondolás, hogy ez a számítógépesített világ, mely az emberiség nagy kollektív vívmánya, egyszer még visszaüthet. A filmek sikerében legalább ugyanilyen fontosnak vélem a remekül megírt, erős karaktereket. Olyan ikonikus alakok, melyhez foghatókat a Dühöngő bikában vagy A Sebhelyesarcúban találni.

Mi a történet kiindulópontja?
McG.: A jelenben járunk, egy férfi kivégzésén. Ez az ember már semmiben sem hisz, sem magában, sem az embertársaiban, és jó oka van erre: sosem látott mást, mint kínszenvedést és erőszakot. Aztán ugyanezt a fickót egy másik világban új életre keltik és John Connornak kell eldöntenie, hogy megbízhat-e benne, vagy a Skynet küldöttével van dolga. Marcusnak hívják ezt az új karaktert, és Sam Worthington alakítja.
hirdetés


A negyedik részben nem szerepelnek a klasszikus Schwarzenegger-figurára hasonlító, emberi alakot öltő terminátorok?
McG.: Az első részben ugye Arnold volt a Terminátor, a második részben Robert Patrick játszotta a T-1000 modellt, a harmadik részben pedig egy nő a T-X Terminátort. Tovább akartam lépni azon, hogy mindig egy újfajta, emberi formát öltő gép üldözze az embereket. A James Cameron által megkezdett útra akartam visszatérni, az „Ítéletnap” és a Cameron által is felvillantott 2029 közötti időbe. A mi filmünk e két időpont közt játszódik, megmutatjuk, hogy miként került hatalomra a Skynet, hogy ez hogyan hívta életre az ellenállást világszerte, vagyis hogy mi vezetett 2029-ig.

Mennyire kell a nézőnek beavatottnak lennie az időutazás pontos részleteit illetően?
McG: Az időutazás elmaradhatatlan része a Terminátor-univerzumnak, olyan rajongói igény, amit tiszteletben kell tartanunk. De a filmünk nemcsak a beavatottaknak szól, hanem azoknak is, akik most kezdik az ismerkedést.

(Az interjúért köszönet az InterComnak)


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor