Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Pincesoron
Magita nyomában
2009-12. szám / Geönczeöl Attila

Élt valaha egy szépséges lány Erdőbényén, akibe minden török vezér beleszeretett. A lány ezt ki is használta, és bezárta őket egy pincébe. Bosszúból élve eltemették, ám kiszabadult, majd a mese végén, menekülés-üldözés közben mindannyian belefulladtak a helyi tóba,
de legalább megmentette a falut a törökdúlástól. Távirati stílusban ez a Magita legenda. A Béres Szőlőbirtok egy másik szépséget is elnevezett róla, a Magita cuvée-t, egy késői szüretelésű, édes Tokajit. A hagyomány ápolását a benne egymásra találó régi magyar szőlőfajták, a Furmint, a Hárslevelű és a Kövérszőlő mutatják, mindez modern stílusban, ami jól jellemzi a pincészetet útjára indító Béres család elképzeléseit. Az ismert gyógyszergyár-tulajdonosok gya­kor­la­ti­lag az új „egészség-központjukat” építették fel 2002-ben. Béres József és családja nagy lendülettel vetette bele magát a munkába. Régi „gyógyszert” fedeznek fel ismét, hiszen az évszázadok során a Tokaji borkülönlegességeket – aszút, eszenciát – szintén patikákban árulták, sőt, azt feltételezték, aranyat tartalmaz, ebben rejlik cso­dá­la­tos gyógyító hatása. Annak idején egyes alkimisták még meg is próbálták a nemes fémet kivonni belőle. Mindenesetre Béresék a fiatal borászhölgy, Bárdos Sarolta szakmai vezetésével, a tradíciót is figyelembe véve, Magyarország leg­kor­sze­rűbb technológiájával szerelték fel az új borászatot, és fedezték fel újra Erdőbénye nagy múltú, déli fekvésű dűlőit. A megszokott hegyaljai fajták – Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály – mellett a jelen és a múlt is feltűnik, hiszen az új nemesítésű Zétát és a borvidékről szinte teljesen eltűnt Kövérszőlőt is telepítettek. A Lőcse- és az Omlás-dűlők a legbiztatóbbak, az előbbi nevével ellátott, dűlőszelektált száraz Furmint már komoly hazai és nemzetközi eredményeket ért el borversenyeken, bormagazinok tesztjein, utóbbi pedig idén kezdi aratni első sikereit. 2003-ban már aszú-szüretre is sor kerülhetett, amiből 2008-ra elkészültek a birtok első, öt- és hatputtonyos aszúi, nagy sikert aratva a borkedvelő közönség körében.





Névjegy
hirdetés

Pincészet neve: Béres Szőlőbirtok és Pincészet
Borvidék: Tokaj
Főborász: Hudák Péter
Saját szőlőterület: 45 hektár
Boraik, szőlőfajtáik: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Kövérszőlő, Zéta, Aszú, Szamorodni, késői szüretelésű borok
Elérhetőségek: 3932 Erdőbénye, Lőcse dűlő, tel.: 06-47/536-000, fax: 06-47-536-001,
e-mail: manager@oceanbargrill.com, honlap: www.beresbor.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor