Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat

95. Magyar Ügetőderby
2009-16. szám

Ennek a versenynek komoly tétje van, mert aki itt nyer, az örökre halhatatlan marad, még akkor is, ha csak ezt az egy versenyt nyeri meg egész életében. Természetesen a verseny díjazása is jelentős, hiszen ez a legjobban szponzorált futam egész évben. A több mint 4 millió forintos első díjnál mégis komolyabb a tét.

A tenyésztők már lovuk születésének pillanatában erről a versenyről álmodoznak. Lehetőségeikhez mérten megpróbálnak mindent megadni a csikóknak, hogy azok acélosan és megalapozottan kerüljenek fel a pályára tréningezni. Természetesen az idomároknak is a legnagyobb álmuk, hogy egyszer az életben Derbyt nyerhessenek. Sokan a nemes cél érdekében feltesznek mindent egy lapra, mert lehet, hogy a Derby-jelölt hároméves gyenge idegzetű vagy aggályos lábú, ezért a felkészülés annyira megviseli, hogy a Derbyn kívül nem fog más versenyt nyerni. Természetesen ez nem törvényszerű, elég, ha csak az elmúlt éveket vesszük, ugyanis Illetmény és Jungfrau is tovább menetelt a Derby után.

Egy kis ügetőderby-történelem
Az első Magyar Ügetőderbyt 1884-ben, 125 évvel ezelőtt futották, A győzelem Andal nevéhez fűződik, aki korábban Bécsben is megnyerte a Derbyt. Ekkor még a négyévesek versenyeztek a kékszalagért, és a táv is hosszabb, 3000 méter volt. 1892-ig folyamatosan küzdöttek a négyévesek a nagydíjért, majd 14 év szünet következett a Magyar Ügetőderby történetében. A hosszú kihagyás után, 1906-ban már az Erzsébet királyné úti pályán futottak újra a négyévesek, amit Levente nyert 1.28.9-es, kitűnő időben. Levente, követve Andal pályafutását, magyar győzelme előtt Bécsben is diadalmaskodott. Ismét hosszú szünet, ami 1909-től 1923-ig tartott. Az 1924-ben ismét megrendezésre kerülő Magyar Ügetőderby bécsi mintára, 3250 méteres távon folytatódott tovább. Ezt a versenyt sajnos nem magyar, hanem az osztrák tenyésztésű Coriolanus nyerte. A következő évben ismét elmaradt a Derby a Budapesti Ügetőverseny Egyesület kedvezőtlen anyagi helyzete miatt. 1930-ban 50 méterrel rövidítették le a verseny távját. 1933-ban ismét új lett a helyszín, a Kerepesi úti Ügetőpálya, ahol Primavera diadalmaskodott 1.27.0-es Derby-rekorddal. 1945-ben a háború miatt nem futottak a lovak a kékszalagért, ezután viszont megszakítás nélkül, minden évben starthoz álltak a versenyzők a Derby-trófeáért, csak a helyszín és a versenyzők kora változott. 1950-ben a táv 2600 méterre csökkent, és ezentúl a háromévesek kaptak jogot a Derbyben való indulásra. Ezt a versenyt Recorder nyerte Marschall Józseffel a sulkyjában 1.23.4-es csúcsrekorddal, amit 31 évig meg sem tudtak dönteni.

Rekordok és rekorderek
1991-ben 500 méterrel újra kurtítottak a távon. Gábor 1981-ben futott 1.23.1-es idejét Sugárnak sikerült megdöntenie 1992-ben, majd 1995-ben Williams ügetett újabb rekordot. Az ő 1.22.0-es idejét Belami javította meg 1.18.8-ra. 2004-ben ismét változott a táv és a helyszín is. A táv a pálya adottságaihoz igazodva 1900 méter lett, a helyszín a megújult Kincsem Park, ahová a versenyek versenye előtt két hónappal költözött át az ügetősport. Új rekorddal, 17.6-ban nyerte Hitelező a versenyt Szabó Krisztinával. A hajtóhölgy győzelme szintén egyedülálló volt, hiszen eddig csak férfiaknak sikerült kékszalagot nyerniük. A következő évben ismét új rekord született a fantasztikus Illetménynek köszönhetően, aki veretlenként érkezett a Derbyre. Fölényes győzelmet aratott idomárjával, Tóth Lászlóval, 17.2-ben. Két éve Jungfrau játszotta a főszerepet, aki követte Illetményt és a Négyévesek Nagydíjában is nyert később. A hajtók közül Kovács János II. tartja a rekordot hét győzelmével, őt Marschall József követi 6 nyeréssel. A mostani hajtók közül egyelőre senki nem veszélyes erre a rekordra, mert Dénes Áron, Marschall István rendelkezik két-két győzelemmel, míg Fazekas Imre két éve háromra növelte sikereinek számát.
Az utóbbi években szinte kivétel nélkül a legsikeresebb hazai tenyészhely a Kabala Ménes Kft. lovai nyerték a kékszalagot.
hirdetés


Az idei versenynap
Az idén a Derby Kísérleti Versenyben hatalmas korosztályos pályarekordot ügető Merengő a favorit Várhidi Róberttel, akinek ez lehet pályafutásának első sikere a klasszikus versenyben. A 95. Magyar Ügetőderby napján a hagyományokhoz híven a legjobb négy- és ötévesek a Pannónia Díjban találkoznak, ismét lesz Színész-Sportoló-futam, míg a pálya legjobb öreg lovai a Sinka József Emlékversenyben futnak, a jó hendikep lovak pedig a közelmúltban elhunyt Bisbac Dániel emlékére állnak starthoz. A versenynap – amelyre a belépés díjtalan! – augusztus 2-án, vasárnap 14 órakor kezdődik a Kincsem Parkban.

Kincsem Park
2., vasárnap, 14.00




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor