Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat

Korlátolt akcióiparosok társasága
2009-17. szám

Az idei, forró nyár a nagybani hollywoodi iparoslegények szezonja. McG kezdte a Terminátorral, Michael Bay folytatta a Transformersszel, s a hatlövetű stafétabotot e pillanatban a G. I. Joe-t jegyző Stephen Sommersnél, kell keresni. Ők alkotják a megbízható akcióiparosok krémjét, de van élet az alsóbb, ám még mindig jól jövedelmező régiókban is.
Következzenek Hollywood megbízható akcióiparosai, az akciótagozat tisztes középosztályát alkotó, jó nevű beszállítók.

Jonathan Mostow
A félelem országútja című, feleségrablós, Kurt Russell-es thrillerrel iratkozott fel a hollywoodi dicsőséglistára, mint a viszonylag kevés pénzből viszonylag közepes sztárokkal is sikerre képes rendezők egyike. Ezt követte a hasonló ismérvekkel bíró, második világháborús-tengeralattjárós U-571 és Mostow mindmáig legnagyobb dobása, a korrektségével (de mással nem nagyon) tüntető Terminátor 3.: A gépek lázadása. Idén szeptemberben mutatják be Surrogates című utópisztikus thrillerét Bruce Willisszel.

Brett Ratner
A blogoszféra filmes megmondói nem győznek betelni az anyázásával, amiért meggyőződésük szerint Ratner megszentségtelenítette (az általa rendezett harmadik résszel) Bryan Singer szent és sérthetetlen(nek hitt) X-Men sorozatát. A nagy fejberúgásokat a könnyed ökörködéssel ötvöző Csúcsformában sorozat az ő keze munkáját dicséri, csakúgy, mint az utolsó vállalható Hannibal Lecter-film, A vörös sárkány. Hasonlóképpen az X-Men fiaskóhoz, hatalmas felhördülést okozott geek-körökben, hogy Retner kapta a mozis Conan-franchise folytatásának lehetőségét, melyről azonban később – talán a kollektív rajongói tiltakozás hatására – lemondott. Ezzel egy időben arról is hallani lehetett, hogy ő rendezi a Beverly Hills-i zsaru negyedik részét és Melville A vörös körének amerikai remake-jét.
hirdetés


F. Gary Gray
A Végre péntek megrendezésével sokat tett a rapper Ice Cube színészi elfogadtatásáért (a filmnek később két folytatása is született), műfajérzékeny akciófilmesként azonban a következő filmjével, a női bankrablós A nagy dobással mutatkozott be. Az 1998-as Nincs alku – noha Samuel L. Jackson és Kevin Spacey mérték benne össze túsztárgyalói képességeiket – némileg elmaradt a várakozásoktól, a 2003-as Olasz meló (egy ’69-es Michael Caine-darab remake-je) viszont legalább ugyanennyire meghaladta azokat (a siker utóhatásaként a mai napig ígérgetik a Brazíliai melóra keresztelt folytatást). Folytatásokról szólva, John Travolta és Danny DeVito hiába tért vissza a Gray rendezte Szóljatok a köpcösnek 2-ben (Csak lazán), épkézláb poénok híján régről hozott sármjuk odalett. A rendező barátai aggódva tekinthetnek a jövőbe, 2010-ben jön ugyanis a Law Abiding Citizen című, bosszúállós akciófilm a 300 óta elég halványan muzsikáló Gerard Butlerrel a főszerepben.

Lee Tamahori
Megszoksz, vagy megszöksz – Hollywoodba érve Lee Tamahori, a hirtelen haragú maoriak közt játszódó Egykoron harcosok voltak új-zélandi rendezője az előbbit választotta, és feledve-feladva indulását, beállt a gyártósor mellé. Előbb elkészítette a nagy nevekkel (például John Malkovichcsal, Nick Noltéval) dobálózó Kínai negyed-utánzatot, a Mulholland – Gyilkos negyedet, majd David Mamet forgatókönyvéből A vadon foglyait, melyben Anthony Hopkins és Alec Baldwin küzdött egymással és az elemekkel. A pók hálójában című kriminek azért kellett elkészülnie, mert az első Alex Cross-krimi, A gyűjtő sikere ezt megkívánta, s hasonló logika kényszerítette ki a szintúgy Tamahori rendezte xXx2: A következő fokozat című, méltán elfeledett akciófilmet. Még ennyi mentség sincsen a Philip K. Dicket megszentségtelenítő Next – A holnap a múlté elkészítésére, de ha másért nem is, legalább a Halj meg máskor című James Bond-opusért járnak a rendezői pluszpontok.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor