Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Mexikóba kéne menni
Mezcal mexikói étterem
2009-17. szám / DIBBUK

Nagy a jövés-menés a megújuló Ferencváros már elkészült részén. A kvázi sétálóutcává avanzsáló Tompa utca és környéke egyre több turistát vonz, nyílnak az éttermek, még új szállodák is vannak a körzetben, ami pedig mindig kockázatos befektetésnek számít.
Egy perce van a rémesen nyomasztó Nagykörút, másik irányban a tökéletesen érdektelen Mester utca és Üllői út, de az általuk határolt kis aszfaltterület a nyugalom szigete.
A mexikói étteremben is minden asztalon kint van a foglalt tábla, de azért ha beesik valaki, akkor gyorsan leveszik róla a jelzést. Ez egyfajta szűrőként működik, nem szimpatikus, de bevett magyar vendéglátóipari gyakorlat. A hely viszont autentikus mexikóinak mondja magát, és idővel egyre inkább hinni is kezdünk az állításnak. Ami csak az asztalunkra kerül, igaznak hat, érezzük a mexikói jártasságot a konyha részéről. Azzal együtt is így van, hogy például a mexikói tatár esetében bizonytalanok vagyunk, hogy ebben a formában fogyasztják-e a Közép-Amerikában is. Az viszont örömteli, hogy kiváló minőségű hátszínből készült, són kívül semminek sincs híján, és nagyszerű hozzá az állítólag helyben sütött tortilla is. A két felszolgáló egymást próbálja überelni kedvességben és segítőkészségben, ez rövid idő után annyira terhessé válik, hogy inkább védekező pózt veszünk fel. Külön-külön és többször is az asztalhoz járulnak, érdeklődnek, hogy minden rendben van-e, ízlik-e az étel, szerencsére ízlik, de belőlük már picit túlzás.
A konyha főztje viszont továbbra is mindenért kompenzál. A babpüré-leves, ijesztő nevével ellentétben, kifejezetten élvezetes, van benne egy kis savanykás frissesség, de mély, babos-chilis ízjegyekkel szembesülünk. A babos-chilis vonalon folytatjuk utunkat, méghozzá chili con carne formájában. Itt is újszerű élményben van részünk, nem a jól ismert – egyébként finom –, összefőzött tucat-chilisbabot tálalják fel, hanem az étel egy valóban hitelesebbnek tűnő változatát, önálló babszemekkel, karakteres darált hússal. A jellegzetes mexikói csokoládés csirke fogást, a molét muszáj próbára tennünk, mert ha az megy, minden megy. Nehezíti az eljárást, hogy még sosem fogyasztottam ilyet, de valamiért kicsit másmilyennek képzelem. Viszont ez a verzió is nagyon finom, különösen a hússal bántak szakszerű-kíméletesen, füstös, grilles ízkéreg zárja magába a szaftos, váratlanul omlós csirkehúst. A csokoládészósz is jóízű, enyhén csípős, de tálaláskor már egy kicsit bőrös a teteje, és a szezámmag-díszítés is tájidegennek tűnik. Összességében azonban ez is remek fogás, így tulajdonképpen maradéktalan elismeréssel adózhatunk a mexikói konyha Tompa utcai kihelyezett helyőrsége előtt. Aztán majd egyszer talán összevetjük az eredetivel is. Ponchóba bújva, sombrero alatt, chilit rágicsálva. Az lesz csak az élet!
hirdetés


IX., Tompa u. 14.
Főétel: 1590–3490 Ft
Kritika (4)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor