Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4)
Kontakt… – Válogatás az Erste Bank művészeti gyűjteményéből
2008-20. szám / Fuchs Péter

Dunaújváros modern város. A modern városnak meg modern művészet dukál. Ebben pedig nincs lemaradva az ötvenes évek csúnyácska, mégis modern álomvárosa, hiszen a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet nemzetközi hírű kiállítótér, amelyet talán többen ismernek a határon túl, mint innen.
Éppen ezért stratégiai, ha tetszik, művészetpolitikai döntést hozott a kelet-közép-európai térség egyik vezető pénzintézete azzal, hogy itt mutatja be frissen alakult kortárs/modern gyűjteményét. És hogy miért nézzük bankok kortárs gyűjteményeit? Egyfelől mert ezek a kezdeményezések lehetnek a csírái azoknak a majdan nagy hírű és sokak által ismert kiállításoknak, amelyek oly sok mindent mesélnek el rólunk, másfelől hogy tudjuk, mit tekint egy osztrák bankcsoport értéknek ma, itt a régióban.
Első ránézésre, végignézve a majd nyolcvan kiállított műtárgyon, ez a tárlat csak keményvonalas művészettörténészeknek lehet érdekes, akik izgatottan súgnak össze egy-egy hetvenes évekbeli művészeti relikvia előtt – ezért talán még nem érdemes vonatra ülni vagy buszra szállni. Hacsak nem azok a típusok vagyunk, akik a középiskolás történelem és irodalom tankönyvekben nemcsak, hogy elolvasták, hanem egyenesen élvezték az apró betűs részeket, amelyeket elvileg nem kellett tudni. Ugyanis ez a kiállítás azok számára is készült, akik eleve érdeklődnek az elmúlt negyven év művészete iránt, csak éppen lehet, hogy még nem állt össze minden. Esetleg már csupán egy összefoglaló kötet vagy kiállítás hiányzik ahhoz, hogy tudják, ki mit csinált. Szerencsére ezt itt, talán először a modern kori kiállítások történelmében, megtaláljuk.
Ám azoknak is érdemes elkirándulni Dunaújvárosba, akik most szeretnének megismerkedni e furcsa, látszólag belterjes, de rengeteg kreativitást és jó ötletet felhalmozó világgal. Ők rögtön a kiállítótér alagsorába vegyék az irányt, mert itt található a Hordozható Intelligencia Fokozó Múzeum, azaz egy óriási archívum, amely talán az egyik legjobb bevezető a neoavantgárd művészetek rejtelmeibe. A St. Auby Tamás által gyűjtött, több száz műből vagy azok reprodukciójából álló anyag vicces, olvasmányos, és ami a legfontosabb, itt látható először egyben Magyarországon.
Aki művészettörténészi pályára készül, annak kihagyhatatlan kiállítás. Ez komoly. Aki csak érdeklődik, annak viszont nehezebb olvasmány – szerencsére van segítéség, kis angoltudással böngészhető az utazó kiállítás katalógusa a kávézó falain. És ez viszont tényleg kötelező olvasmány!
hirdetés


Dunaújváros, Kortárs Művészeti Intézet
Június 13-ig

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor