Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Épületbúcsúztató Fesztivál – Da Capo 2011
2009-23. szám

Hosszú évek óta tervezik a Zeneakadémia csodálatos épületének felújítását. Az álom 102 évvel a felavatás után végre megvalósul. A szecessziós építészet Liszt Ferenc téri műremeke 2011-re visszanyeri eredeti formáját, miközben az oktatás és koncertezés legmodernebb felszereléseivel gazdagodik,
hogy ismét korának legkorszerűbb zeneművészeti egyeteme lehessen, miként 1907-es megnyitásakor volt. Mielőtt a rekonstrukció munkásai birtokba vennék, az alma mater egykori és jelenlegi növendékei, barátai egyhetes fesztiválon vesznek búcsút a szeretett épülettől. A november 3–9. közötti Da Capo 2011 – Épületbúcsúztató Fesztivál változatos műsorral, koncertekkel, családi programokkal várja az érdeklődőket.
Esténként exkluzív hangversenyeket rendez, amelyeken az egyetem neves művésztanárai, egykori oktatói, hallgatói lépnek fel. A koncertek sorát november 3-án Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás szonátaestje nyitja, 4-én Várjon Dénes és partnerei adnak kamarakoncertet. 5-én Dráfi Kálmán Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással tiszteleg Fischer Annie és Cziffra György művészete előtt. Pénteken, 6-án este Klukon Edit és Ránki Dezső, szombaton pedig Nagy Péter adnak zon­go­ra­hang­ver­senyt. Vasárnap a Zeneakadémiára látogatóknak nem mindennapi élményben lehet részük: a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével és Liszt Akadémia hallgatóinak közreműködésével egy napon, három egymást követő koncerten játsszák el Beethoven összes szimfóniáját. Hétfőn Szokolay Balázs és kamarapartnerei Haydn- és Mendelssohn-emlékesttel zárják a búcsúfesztivál nagytermi programsorozatát.
Szombaton és vasárnap nyílt napokat is tartanak az épületben, a látogatókat a zenetudományi tanszék hallgatói kalauzolják a színfalak mögött, emellett koncerteken, nyilvános próbákon ismerkedhetünk meg a Zeneakadémia tanszékeivel, zenekarával és növendékeivel. A „Liszt Ferenc Zeneakadémiája – az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű nagyszabású projekt látványterveit, a műemlék épület történetét és a rekonstrukció részleteit pedig a fesztivál teljes ideje alatt kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők. És hogy a felnőttek nyugodtan élvezhessék a koncerteket, kiállításokat, az egyetem munkatársai és hallgatói zeneovit nyitnak a gyerekek számára. A Lisztkukacok Akadémiáján a kicsiket játékos foglalkozásokon vezetik be a zene világába, és persze előttük sem maradhatnak rejtve az épület titkai, megtudhatják például, hol is rejtőzik a zene szelleme.
(Az esti nagytermi hangversenyek és a Beethoven Nonstop kivételével valamennyi program ingyenes. Bővebb információ: www.lisztakademia.hu)
hirdetés


Zeneakadémia
3–9., kedd–hétfő

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor