Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat

Mi MICSODA Junior
2009-26. szám

Karácsony előtt három új résszel bővültek a Mi micsoda? sorozat egészen kicsiknek szánt kötetei, amelyek a háztáji gazdaság, a repülőgépek, valamint a Föld kalandos világába vezetik be a kecskék és tyúkok, a Boeingek és a Naprendszer iránt érdeklődő óvodásokat.
A kemény fedeles, mindenféle felhajtható kukucskálókkal és ide-oda húzogatható ablakokkal teletűzdelt albumok nemcsak azt mutatják meg, mi mindennel találkozhat az egyszeri 4–5 éves, ha egy gazdaságba, egy repülőtérre vagy az univerzumba téved, hanem személyes élmények megtapasztalására is invitálja a kis kalandorokat.

Háziállatok és növények a gazdaságban
A Mi MICSODA Junior sorozat 7. kötetében egy gazdaság életébe tekinthet be a kis olvasó, ahol Lőrinc gazda és családja tyúkokat, disznókat, marhákat, lovakat és juhokat nevelget, a földeken kukoricát, repcét és burgonyát termeszt, gyümölcsfákat nevel, és egy veteményest gondoz – persze nem csupán puszta kézzel, hanem sci-fibe illő modern gépek segítségével. A felhajtható kukucskálók alatt különféle érdekességek és rejtvények lapulnak, a magyarázó szövegekkel ellátott illusztrációk pedig sokszor magukért beszélnek. Elmondják, milyen állatok laknak Lőrinc gazda birtokán, hogyan kerül a tej a boltokba, miből készül a gyapjú, vagy hogy hogyan lesz a magból kenyér. A 24 oldalas gazda-gyorstalpaló egyetlen hátulütője, hogy a magukért beszélő illusztrációk bizony mintha minimum 30 éve készültek volna egy hétfői műsorszünet idejére szánt iskolatévé számára.

Földünk
Tudja valaki, hány éves a Föld pontosan? A tudósok is csak megbecsülni tudják a korát: hihetetlenül öreg, mintegy 4,5 milliárd éves. A világűr azonban még nála is sokkal öregebb. Feltehetőleg nagy mennyiségű porrészecskéből keletkezett, melyek a hatalmas ősrobbanás után keringtek a világűrben. A porfelhő azután csomóvá sűrűsödött, amelyből izzó gömb keletkezett, és ez lassan kihűlt. Az ember azt gondolná, hogy az ilyen és ehhez hasonló tudományos értekezések épphogy csak megmozgathatják egy óvodás fantáziáját, aki inkább harcol bakugánként valami ismeretlen galaxison, mint hogy erőfeszítéseket tegyen arra, hogy megértse a Föld és a Nap egymáshoz képesti viszonyát, de az ember, mint annyi mindent, ezt is rosszul gondolná. Az óvodások zöme ugyanis erőfeszítések nélkül löki, milyen bolygók tartoznak a Naprendszerhez, tudják, hogy Plútó nem csak egy kutya, és élvezettel, kutakodva böngészik a kis kukucskálókban, vajon hogyan keletkeztek a hegyek, miért vannak nappalok és éjszakák, vagy hogy a sárkányokon kívül tényleg okádnak-e tüzet a vulkánok is.

Tessloff-Babilon Kiadó
24 oldal, 2450 Ft
hirdetés











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor