Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Fókusz
Január 10-étől Pécs Európa Kulturális Fővárosa
2010-01. szám

Pécs 2006. november 13-án nyerte el a rangos Európa Kulturális Fővárosa címet, három évvel később pedig Melina Mercouri-díjjal jutalmazták a város felkészülését a nagyszabású programsorozatra. A 2007-től megrendezett felvezető évek méltó és színvonalas ízelítőt adtak
a jövő esztendőben várható programkavalkádból, ezek csúcsa az elmúlt, már kimondottan EKF zamatú esztendő volt. A 2010-es év pedig a képző- és iparművészet, a komoly- és könnyűzene, a tánc, a tudomány mellett az irodalom terén is kiemelkedő eseményeket tartogat.

2009. június 12-én jelentették be Pécsett a következő év kulturális programsorát, amely tekintettel a rendezvények nagy számára apróbb részleteiben még alakul. Az első projektkönyv már elérhető az interneten (www.pecs2010.hu), napokon belül nyomtatásban is megjelenik. A város felkészülését az Európai Unió pénzjutalommal ismerte el, a Melina Mercouri-díjnak köszönhetően másfél millió euró többletforrás érkezett a programokra.
2010-ben a lehető legszínvonalasabb kulturális eseményekkel várják az érdeklődőket a január 10-ei megnyitótól az év végéig. A projektgazdák tervei szerint a programsorozat messze túlmutat a 2010-es esztendőn, hiszen hatásai még jóval később is érezhetők lesznek: a város felkerül Európa kulturális térképére. A nagy rendezvények, fesztiválok közül kiemelkedik a pécsi Frankofón Hét, a Sétatér Fesztivál, az ICWiP, a Nemzetközi Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, a Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál, a Pécs Cantat, a Magyar Fúvószenei Nagydíj, a Magyarok a Bauhausban című kiállítás, a Nyolcak Európája című tárlat vagy a Fiatal Kortárs Európai Alkotók Biennáléja.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programmal összefüggésben megvalósuló városfejlesztési beruházások közül a közterek és parkok újjáélesztése Pécs teljes lakosságának mindennapi életét közvetlenül érinti. Emellett európai szintű épületeket kap Pécs gazdag kulturális és tudományos élete, hiszen négy ilyen célú fejlesztés is folyik: a Nagy Kiállítótér, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont felépítése, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása. Ezek hatásai pedig a programokén is messze túlmutatnak.
hirdetés


A naptár két remek koncert ütemeire pördült át Pécsett 2010-re, január 10-én pedig a megújult Széchenyi téren rendezett pazar megnyitóval vette kezdetét Pécsett a kulturális fővárosi év.
A megnyitó egész napos kavalkádja színpadi és fesztiválprogramokat is felvonultatott.
2010-ben Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett ünnepli az ország a Magyar Kultúra Napját. Január 22-én adja át Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Támogatója- és a Magyar Kultúra Követe-díjakat a Pécsi Nemzeti Színházban. Az eseményen a Pannon Filharmonikusok lépnek fel olyan előadóművészekkel, mint a Liszt-díjas Kelemen Barnabás hegedű-, a pécsi származású, Kossuth-díjas Jandó Jenő zongora-, valamint Várdai István csellóművész.
Január 15-én nyílik a Pécsi Galériában a Meeting Point 2 elnevezésű nemzetközi képzőművészeti biennálé. A február közepéig nyitva tartó utazó-kiállítás aradi és pécsi szervezetek közreműködésével valósul meg, de a kezdeményezéshez csatlakozott Eszék, Pilsen és az osztrák Pöchlarn városa is, amely a kortárs művészet jelentős szimpóziumának és nem mellesleg a Kokoschka Dokumentationnak is helyet ad. A tárlat Pécsről indul majd útjára a többi partnervárosba.
Január 22-étől megint csak a képzőművészet szerelmesei örülhetnek: ekkor nyílik a Cella Septichorában a Szliveni Képzőművészeti Galéria Keresztény művészet című ikongyűjteménye. A nagyközönség számára is láthatóvá tett ókeresztény emlékek között méltó helyet találó műtárgyakat február 28-áig láthatja a nagyérdemű. A gyűjtemény, bár olyan nagy múltat nem mondhat magáénak, mint a helyszín, nem kevesebb, mint 40 év kemény munkájának köszönhetően jött létre, a szliveni galéria és az ottani püspökség példás összefogásának köszönhetően.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor