Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Fegyvertársak – Seraphim Falls:A múlt szökevénye
2008-10. szám / Gulya István

Divatja van a westernfilmnek. A cowboy-legenda olyan frissen bemutatott mozifilmekben éledt újjá,
mint a Vérző olaj vagy a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford. E tetszetős trendről természetesen a televíziók sem maradhatnak le: a héten két „újwestern-filmmel” kedveskednek nekünk.

Az amerikai mítosz egyik alapeleme a western-legenda. Sziklaszilárd férfiak, elszánt asszonyok, bátor pionírok, marhatolvaj-bandák, nyilazó indiánok, csőre töltött serifek, miegymás. A western 1950-es és 1960-as években tartó fénykora, majd a hetvenes évek közepéig tartó – olasz (spagetti-) – reneszánsza után úgy tűnt, leáldozott a műfajnak. De nem. Fészeréből előlépett a kivénhedt revolverhős, Clint Eastwood, és az ő – Oscar-díjas – Nincs bocsánatával (1992) a szívünkbe talált. Nem mellesleg pedig divatot teremtett. (A teljes képhez hozzátartozik Kevin Costner öt aranyszobros filmje, az 1990-es Farkasokkal táncoló.) Az idealizált vadnyugati séma helyett a western megmutatta realisztikusabb, kritikusabb oldalát, a hősök jelleme árnyaltabbá, összetettebbé vált. Ha úgy adódott, akár a saját nemükhöz vonzódtak, gondoljunk az Oscar-díjas Ang Lee Brokeback Mountain – Túl a barátságon című remekművére.
Costner 2003-as balladájával, a Fegyvertársakkal ismét a vadnyugati film számára oly becses és jól ismert terepére lépett. Ezzel a néző is jól jár, mert ellentétben az ugyancsak Costner nevével fémjelzett Wyatt Earppel, ezúttal a kopott kliséket jól megírt és eljátszott figurákkal tölti meg, a western-díszletfalu élővé, hihetővé és hitelessé válik. Filmjében jó útra tért marhapásztorok – a bandatagok: Robert Duvall, Diego Luna és Costner – csapnak össze a környék birtokhalmozó nagyurával (ismét egy angol gonosz: Michael Gambon), ami – természetszerűleg – nagy leszámolásba torkollik (szerelmi szál: Annette Bening). Szikárságát, nyersességét tekintve még erőteljesebb David Von Ancken rendező-forgatókönyvíró Seraphim Falls – A múlt szökevénye című kalandos drámája. Az amerikai polgárháború végeztével a bosszúvágytól fűtött Carver ezredes (Liam Neeson) nem teszi le a coltot, hanem ősellenségét, Gideont (Pierce Brosnan) űzi keresztbe-kasul a prérin. Természetesen azért, hogy megölje. És ha nem Hollywoodban járnánk, valószínűleg meg is tenné. Az igényes – új keletű – westernfilmek rajongóinak nagy örömére Brosnan és Costner westernjét is műsorra tűzik a televíziók. Ám nemcsak számukra lehet élmény a két film, amelyekben a lövés előtti pillanatok éppúgy hangsúlyt kapnak, mint maguk a pisztolypárbajok.


hirdetés

Fegyvertársak
Duna Tv
7., péntek, 22.25

Seraphim Falls – A múlt szökevénye
TV2
9., vasárnap, 20.00

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor