Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat

Nemzetközi Cirkuszfesztivál
2010-01. szám

Óvatosan még egy utolsót lép, aztán félúton hirtelen megáll… A publikumra néz, hallja a kisdob ütemes és gyors pergését, végül, a megfelelő pillanatban fogja magát, és elszáll a magasba. Belép az oroszlán,
lassan, méltóságteljesen köröz a porondon, a nyakát jobbra-balra ingatva megborzolja a sörényét, száját irtózatosra tárja, és várja, hogy a magasból aláhulló kötéltáncos egyenest a fogai között landoljon.

Cirkusz ez is. A végét találja ki mindenki maga, ízlésének és vérmérsékletének megfelelően, avagy térjen be január végén a Fővárosi Nagycirkusz immáron nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi cirkuszfesztiváljára, és győződjön meg róla személyesen, hogy nem mind veszedelmes, ami oroszlán.
Volt már ilyen tehát, mármint hogy a világ ezer tájáról érkező artisták, mutatványosok és gumitestű dívák népesítették be a budapesti manézst, de a direktor úr, Kristóf László elmondása szerint idén minden eddiginél több a versenyzők száma. Az összesen 17 or­szág­ból érkező cirkuszművészek 30 produkcióban bizonyítják színpadra, gumiasztalra, lengőhintára, hullahopp-karikába és kötélre termettségüket, melyek között egy rangos szakemberekből álló nemzetközi zsűri állítja fel a dobogósok sorrendjét. Az „A” műsor nem kevés kacagással, kézegyensúlyozó mutatványokkal, a trapéz orosz ördögeivel és angyalaival, a venezuelai Henry bohóccal, úgynevezett akrobatikus adadzsóval és ukrán oroszlánokkal kecsegtet, a „B” műsor pedig macska-akrobatikával, lasszóval megregulázott meteorokkal, kolumbiai halálkerékkel, valamint a gurtni és a kötél kikezdhetetlen bajnokaival borzolja a kedélyeket. A hivatalos versenyprogram mellett, a versenyen kívül, a Fővárosi Nagycirkusz ifjú hazai tehetségei is porondra állnak, hogy egy kis kanalas néptánccal, ugródeszka-bemutatókkal, zsonglőrmutatványokkal, táncos akrobatikával, gigászi erővel és légtornával mutatkozzanak be a hazai és nemzetközi közönségnek.
A fesztiválprogramot a cirkuszverseny mellett egyéb programok és rendezvények színesítik: többek között egy cirkuszi témájú fotókiállítás a Benczúr Hotelben, kellékvásár a Nagycirkuszban, emléktábla-avatás az artistaképző falán, valamint egy egynapos konferencia, mely a hazai és külföldi cirkuszi gyűjtemények bűvkörében zajlik majd 25-én, miként a kiállítás is, a Benczúr Hotelben.
hirdetés

Az öt napon át tartó fesztivált gálaműsor zárja, melyen egyrészt kiosztják a legjobbaknak járó elismeréseket, másrészt pedig a díjazottak egy afféle jutalomjáték keretében, immáron a verseny súlya nélkül, játszhatják el újra varázserejű produkcióikban a guminő, a rettenthetetlen oroszlánidomár vagy a légies légtornász szerepét.

Fővárosi Nagycirkusz
21–25., csütörtök–hétfő

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor