Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Kern András
2010-02. szám / KG

Kern András zsarut alakít Dobó Kata oldalán a nemrég bemutatott Halálkeringő című thrillerben. Ennek apropóján beszélgettünk a színésszel.

A Halálkeringő szerepeit, ahogy arról különböző fórumokon olvasni is lehetett, castingon osztották ki. Gondolom, az ön szereplése nem így dőlt el, az már az elejétől fogva adott volt.
K. A.: De miért, azt tudja?! Csak úgy, magától nem lett volna adott, ennyi erővel én is lehettem volna castingon, bár még sosem voltam. Azért nem voltam, mert Rusty szerepét egy író, akit Szabó Istvánnak hívnak (és nem azonos a filmrendezővel), énrám írta. Egyszer a Csudafilm című film forgatása végén a zenefelvételek alatt összebarátkoztam Rakonczai Viktor zeneszerzővel. Mentünk valahova a mikrobuszban, és arról beszélgettünk, hogy kéne most már egy krimit csinálni, valami igazi sötét mozit, amiben állandóan zuhog az eső, és én megyek a feltűrt gallérú ballonomban ebben a sötét történetben. A címét is kitaláltuk; azt mondtuk, legyen Angyalok konyhája, mert akkor éppen az ő kajáikkal fogyókúráztam. Az angyal olyan jó, Los Angeles-i szó, azt gondoltuk ez egy nagyon jó filmcím. S már zenét is szereztünk hozzá, persze csak játékból, és akkor egyszer csak azt mondta a Rakonczai, hogy van neki egy író barátja, majd megmondja neki, hogy írja meg. Én meg erre azt mondtam, hogy nehéz azért megírni az ilyet. Krimit vagy thrillert írni technikai játék, hogy valahogy úgy tudd csavargatni a történetet, hogy az mindig meglepő és fordulatos legyen. És akkor elfelejtettük szépen az egészet, majd másfél év múlva telefonált egy ember és azt mondta: megírtam. Mondom, micsodát? Hát azt, amiről ott a buszban Rakonczaival beszélgettem. Fogalmam sem volt, miről beszél, de ő azt mondta, hogy majd elküldi a könyvet. El is küldte, elolvastam, s gondoltam, milyen jó kis szerep, ezt szívesen eljátszanám. De megrendezni azért nem akartam volna, a mikrobuszban ugyanis még arról volt szó, hogy majd én rendezem. Persze, gondoltam, úgysem lesz semmi az egészből, mint úgy általában a forgatókönyvek nagy részéből. De olyan február táján telefonált Kovács Gábor producer, és azt mondta, nyáron csináljuk meg ezt a Halálkeringőt! Jó – mondtam én, és íme, ez lett belőle. Hát ezért nem voltam én castingon.

Amikor komolyra fordult a dolog, nem kardoskodott az Angyalok konyhája cím mellett?
K.A.: Nem, az játéknak jó volt, de semmi több.

Történt már korábban is, hogy kifejezetten magára írtak egy filmszerepet?
K.A.: A megvalósult filmjeim közül olyanra nem emlékszem, hogy kifejezetten rám írtak volna egy szerepet, de olyan volt, hogy én írtam magamra szerepet. Ilyen volt a Sztracsatella című film, azt én magamnak írtam. Olyan, hogy nagyon kellettem volna, de aztán mégsem lettem, olyan persze volt már. Az minden színésszel van. Borzasztó dolgok vannak ám a filmgyártásban. Megígérnek valamit, úgy tűnik, hogy sínen van a dolog, aztán egy év múlva kiderül, hogy más játssza a nekem ígért szerepet, mert már nem is az a történet, vagy a rendező már nem úgy gondolja. Ilyen százszor is van.
hirdetés

Nagy krimi-fogyasztó?
K. A.: Nagybani fogyasztó vagyok, igen, de kifejezett kedvencem nincsen. Folyamatosan keresgélek, és mindig találok valamit, jót-rosszat egyaránt. John Grisham törvényszéki történeteit mindig elolvasom, John Sandford Davenport-krimijeit is vagy Jeffrey Deavertől a Lincoln Rhyme nyomozós történeteket. Ezeket szeretem, mert kikapcsolnak. Állandóan koncentrálok, egész életemben figyelésre vagyok kényszerítve. Maga a színházi próba is nagy figyelmet igényel, az előadás ennek a többszörösét, a filmezés is rettenetesen fárasztó elfoglaltság, szóval, ha épp nem kell semmit csinálni, akkor krimiket szoktam olvasni. Ezek elvisznek egy másik világba. Magát a szépirodalmat picit hanyagolom, nem is nagyon olvastam mostanában külföldi szépirodalmat, de magyart az igen. Ha Esterházy, Nádas, Kornis vagy Vámos Miklós ír valamit, azt azért mindig elolvasom. Sok krimit olvasok és dokumentumkönyveket, főleg színész- és rendezőéletrajzokat. Mindent, ami kicsit kötődik az én szakmámhoz, azt szívesen olvasom. Most épp Paul Newman életrajzát olvasom, nagyon érdekes életű pasas volt, és jól is van megírva. Előtte a Brandóét olvastam. Amikor meg éjjel hazamegyek előadás után, leülök a televízió elé, valamit eszem, kicsit dumálok a felségemmel, és amikor mindenki lefekszik, váltogatom a csatornákat, hátha éjjel egykor felfedezek egy filmet, amiben Al Pacino és Edward Norton vitatkozik azon, hogy kinek lesz könnyebb megtalálni a gyilkost. És ha ilyen megy, akkor én rendszerint ott ragadok.

Ha már a hollywoodi sztárokat említette, Spencer Tracy életéből írt egy színdarabot is Spencer címmel. Miért pont Tracyre esett a választása?
K. A.: Ezek a dolgok mindig sokkal egyszerűbben jönnek, mint azt az ember gondolná. Azt mondták nekem, hogy bizonyos filmekben hasonlítok Spencer Tracyre. Hogy neki is ilyen kese haja van, és lefelé görbül a szemöldöke, ahelyett hogy fölfelé menne, mint az igazi szépfiúknak. Meg hogy olyan az orrom is, és olyan ráncos vagyok. Amikor úgy tizenharmadszorra mondták ugyanezt, azt mondtam magamnak, miért is nem játszom el a Spencer Tracyt! Persze azért nem, mert nem volt olyan darab, ami őróla szólna. Hát gondoltam, írok én magamnak egy ilyet, így készült ez a darab. Utánanéztem az életének, meg a Katharine Hepburnnel való szerelmének, meg a feleségtörténetnek, meg elolvastam ilyen-olyan életrajzokat, és kitaláltam egy csomó mindent, mert a darab nagy része azért egy képzelt történet. Nagyon sok minden énbelőlem való, mert az ő konfliktusuk nem volt elég drámai anyag egy ilyen színdarabhoz. Egyébként azt az érdekességet még elmondhatom ezzel kapcsolatban, hogy a darab ma is megy, csak nem itt, hanem Prágában. Tavalyelőtt mutatták be, de azóta sem láttam, nem jártam kint. Onnan tudom, hogy még megy, mert mindig jön a jogdíj.

Azzal nem kacérkodott soha, hogy krimit írjon?
K. A.: Kacérkodtam, de nem tudok. Szerintem van ebben valami matematika és a matematikához mindig tök hülye voltam.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor