Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Lepények és legények
Kohinoor indiai-pakisztáni gyorsétterem
2010-03. szám / DIBBUK

Indiaiból már viszonylag jól ellátottnak mondható Budapest, pakisztániból azonban sokkal kevésbé állunk elfogadhatóan. Kifejezetten pakisztáni konyhát a már a Pesti Műsor hasábjain is megkritizált Városmajor utcai furcsa étterem visz,
amelyben alig-alig akad – érthetően – vendég, viszont cserébe még január elsején is nyitva tart. A világban is, nálunk is túlsúlyban vannak az indiai éttermek, de akad egy-két olyan, amely egyúttal pakisztáni fogásokat is kínál.
A WestEnd pláza gyorséttermi részlegében található Kohinoor például ez utóbbi típusba tartozik, és nehéz keresztet vesz magára, mert egyszerre úttörőnek lenni és egyszerre plázakínálatba simulni nem a legegyszerűbb dolog. De a belvárosi pláza közönsége már a kisebb minőségi eltérésekért is hálás tud lenni, a környező irodaházak me­nedzse­rei előszeretettel ruccannak át egy kis egzotikumnak vélt eledelért. A sor kiállása esetén a Kohinoorban a legmeggyőzőbb a ke­nyér­le­pény felhozatal, amelyet óriási tömegben készítenek a valódi kemencében a valódi indai-pakisztáni konyhás legények. A friss, puha, feketén-hólyagosra sült, lágy, többféle ízesítésben kapható lepények teljességgel ellenállhatatlanok. A gyakori látogatók csak ebbe tekertetik bele a maguk tandoori csirkéjét vagy bárányhúsát, és már mennek is tovább, de mód van ezeket tál formában, némi körítéssel kérni és – műanyag – késsel, villával elfogyasztani. A báránytál verzió némi csalódás, még a marhaság gyanúja is fölvetül egy pillanatra, valahogy sehogy sem emlékeztet bárányra a hús állaga és íze. A fűszeresen szaftos húskockák és a lepény alatt egy kevés, elszáradt rizsköret és pár salátalevél fokozza „tállá” a vállalható, de korántsem lenyűgöző fogást. Az indiai éttermekből ismert, körte alakú samosa a szokásához híven kissé jellegtelen, de mégis a jobbak közül való: a ropogós tésztában sütött, fűszeres krumpliragu lel­kiis­me­re­te­sen elkészített előétel. Ennél már különlegesebb a kemény, pakisztáni sajtkorongba gyömöszkölt spenóttöltelékes étel, amelyből három korong volna az előételnyi adag, de ennél kevesebbet is hajlandóak kóstoló gyanánt kiadni. Érdemes próbálkozni vele, ha pont frissen készül, biztosan még nagyobb az élvezeti értéke, mint a pult mögül kiemelt, kissé dermedt verzióé. Minden ételhez lehet joghurtos vagy csípős szószt választani. Utóbbi érdekessége, hogy a helyszínen szinte nem is érzékelhető az ereje, utóbb viszont komoly kihívás elé állítja a gyöngébb gyomrot… De persze kapható a minden hétköznapi spleen ellenszereként is bevethető mangó lasszi: a döbbenetes, neon mélysárga színű joghurtital minden bút feledtet, és sajnos akármennyit meg lehet belőle inni. Aztán lejátssza a meccset belül a csípős szósszal is.
hirdetés

WestEnd, Food-court (földszint)
Ételek: 690–1500 Ft
Kritika (3)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor