Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Húsvéti kiállítás és tavaszköszöntő játék
2010-06. szám

Hogyan rakhat a nyúl emlős létére tojást, ráadásul pirosat? Merthogy ugye azt minden tisztességes gyermek tudja, hogy a húsvéti tojásokat bizony a húsvéti nyúl „tojja”.
Persze, olyasmit még a gyermeki fantázia sem feltételez, hogy a nyúl nősténye netán tojásokban hozná a világra csemetéit, de ráülni éppenséggel miért ne ülhetne rá egy, teszem azt, hímesre – hátha kikel belőle valaki. Aztán – ha csak egy-két érdekességet említünk a hagyományból – ott van ez a fura tojáskeresgélés meg a nyúlfutás. Honnan jön? Nem lehet esetleg valami köze a nyúlvadászatokhoz? Miért ne? Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy egyes régen volt táblás játékok bábui féltojás alakjukkal épp nyulakat igyekeztek imitálni a játéktáblán, még addig a következtetésig is eljuthatunk, hogy a tojások maguk a nyulak…
A Mezőgazdasági Múzeum az előző évek hagyományait folytatva idén ismét húsvéti kiállítással és tavaszköszöntő játékokkal várja a gye­re­ke­ket, akik a múzeum bebarangolása közben feltehetőleg nemcsak a tavaszodó természethez, hanem az iménti felvetés megoldásához is közelebb kerülhetnek. Miközben a múzeum tereibe felhúzott vár kalandos felfedezőtúráján a kis tojásvadászok óriás hímes tojások után kutatnak, megismerhetik a húsvét történetét és hagyományőrző szokásait, valamint – nyúltojta tojás híján – népi iparművészek, tojáshímzők, patkolók, fafaragók, ko­sár­fo­nók, csuhéfonók, mézeskalácsosok, nemezelők és foltvarrók tojáskészítő és -díszítő fortélyaiba is bepillanthatnak. Figyelem, minden út meglepetéseket tartogat! A szellemi akadályversenyekkel tarkított húsvétgöngyölítő túra során a gyerekeknek ekképpen a múzeum vadászati, halászati és erdészeti kiál­lí­tá­sa, valamint a magyar mezőgazdaság történetét a honfoglalástól napjainkig feldolgozó tárlata felé is érdemes portyázniuk, mert sose lehet tudni, nem arrafelé tojik-e egyet a múzeum nyula a kosárkájukba. Vagy épp ott nem zúdul a kislányok nyakába a híresen illatos locsolóvíz. Árok partján döglött ló, én vagyok a locsoló.

Mezőgazdasági Múzeum
Április 11-éig
hirdetés



Gyerekszáj
– Nem locsolom meg a Jankát – mondja Marci ellentmondás nem tűrő hangon.
– De miért nem, már nem a szerelmed? – kérdem.
– De igen, pont ezért nem locsolom meg. Anya azt mondta, hogyha kiállok az esőre, megnövök, a Janka meg már csak épp egy cseppel alacsonyabb nálam. Félek, ha az esővíz növeszt, a kölnivíztől is a fejemre nő. (Marci, 7 éves)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor