Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Két húron pendülők
2008-11. szám / Wágner Gábor

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében idén is lesz Budapest Fringe Fesztivál, ahonnan tavaly a Dutar zenekar szakmai díjjal tért haza Pécsre.
Az együttes két alapító tagját, Csőke Renátát (ének) és Kopeczky Pétert (furulya, kaval, chromonica, saz, koboz, gitár, tambura) kérdeztem.

A nagyközönség még nem nagyon ismer benneteket, úgyhogy mutassátok be magatokat. Mikor alakultatok, hogyan változott a felállás?
K. P. : Reméljük, ami az ismertséget illeti, hamarosan változik a helyzet. Az együttes egyébként 2004 végén alakult meg. Egy munkahelyi évzáró vacsora után Reni elénekelt egy népdalt, és én éreztem, gyémántot találtam. Egyszerűen kirázott a hideg. Ő már korábban is énekelt az Új Élő Népzene első lemezén, még 1996-ban. Aztán hosszú szünet következett, majd egy újabb lehetőség itt, Pécsen. Ez lett a Dutar.
Cs. R.: A találkozás után úgy döntöttünk, érdemes lenne együtt dolgoznunk. Az éneklés mindig is természetes része volt az életemnek, már egészen kisgyerekkoromtól kezdve.
K. P.: Eleinte duóban dolgoztunk, mert Reni egyéni, gazdag énekéhez nem kell sokat hozzátenni. De aztán bővült a repertoár, a népdalok mellett egyre többet nyúltunk kiváló költők szövegeihez is. Évekkel korábban megírt dallamok találtak előadójukra a Dutarban. A versdalok lehetőséget adtak arra, hogy újabb hangzást teremtsünk meg. És ehhez már másokra is szükség volt, így csatlakoztak hozzánk régi ismerőseink, volt tanítványaim. A dalok végleges megformálásában mindenki fontos szerephez jut, így koncertjeinket is színes zenei megszólalás jellemzi.

Mit jelent, illetve jelképez a zenekar neve? Honnan jön a ’dutar’ szó?
K. P.: A dutar jelentése két húr, ez esetben két ember. Egy énekes és egy zeneszerző, akik közösen alkotják meg a Dutar hangzásvilágát. Amúgy a dutar egy kéthúros hangszer, aminek egy rövidebb változatát mi is használjuk más népi hangszerek mellett.

Magyar és lovári (cigány) dalokat, verseket egyaránt játszotok. Mi alapján választjátok ki a koncertrepertoárba bekerülő dalokat?
Cs. R.: Többféle repertoárunk van. Énekelhetünk csak verseket, csak népdalokat, feldolgozásokat, adunk műsort duóban, trióban vagy egész zenekarral. Elsősorban a szervezők kérik, mi legyen a műsor.
hirdetés

K. P. : Mindegyik programunk változatos, egyrészt a sokféle hangszer, de legfőképp Reni éneke miatt. Legjobban annak örülünk, ha nem repertoárt, hanem egyszerűen csak a Dutart kérik, mert egy ilyen másfél órás programba minden belefér, ami ránk a leginkább jellemző.
A díjak, amiket eddig nyertetek (Kaleidoszkóp Versfesztivál, Fringe Fesztivál), milyen hatással voltak arra, hogy titeket, mint vidéki zenekart, országszerte megismerjenek?
K. P.: A díjak végül is szakmai elismerések olyan emberektől és zenészektől, akiket hallgatunk és tisztelünk. A tavalyi Fringe-díj után több lehetőségünk nyílt Budapesten játszani, de a saját környékünkön is megnőtt irántunk az érdeklődés. Meghívást kaptunk a Szigetre, a zempléni fesztiválra, sőt, Londonba is. Készültek velünk hosszabb-rövidebb tv- és rádióriportok, mind fenn van a honlapunkon (www.dutar.hu). Azt szeretnénk, ha minél többen eljönnének a koncertjeinkre. Ott ismerhetnek meg minket a legjobban.

Ha jól tudom, lemezetek még nincsen. De ha valaki szeretne otthon is hallgatni benneteket, mikor teljesülhet ez irányú vágya?
Cs. R.: Nemsokára! Az első lemezünk hangfelvételeit már befejeztük, most épp kiadót és terjesztőt keresünk hozzá. A lemez anyaga saját szerzeményekből áll, de merítettünk az autentikus lovári és magyar népzenei világból is. Mivel fontosnak tarjuk mindkét irodalmi nyelv ápolását, a költők üzenetei pedig örökérvényűek, ezért megzenésített Nagy László-, Szép Ernő-, Federico García Lorca-, Choli Daróczi József- és Reményik-Sándor versek hangzanak el rajta magyar és lovári nyelven. A lemezen eddig nem hallott módon mutatjuk be a cigány és magyar kultúra együttélésének megőrzésre érdemes szépségeit.
K. P.: Renitől szerénytelenségnek tűnne, ha említené, én viszont büszke vagyok rá, hogy komoly érdeklődést mutat iránta egy kiadó szólólemez-készítés ügyében. Reni szerepelt már az Új Élő Népzene 1. és 13. lemezén, több kitűnő előadó társaságában, s ha minden jól megy, 2008-ban két újabb albumon is hallható lesz a hangja.

Hogy fest az idei évetek? Tudjátok már merre mentek fellépni?
Cs. R. : Egyelőre várjuk a tavaszt! A tavalyi év tavaszi-őszi idénye sok szép emlékkel gazdagított bennünket. Az előbb említett fesztiválok mellett nagy élmény volt fellépni a Fonóban. Szeretnénk minél többet énekelni a dalainkat, eljutni mindenhová az országban, beleértve természetesen Budapestet is.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor