Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Jean-Pierre Jeunet
2010-09. szám

Hollywood folyamatosan hívja, de Jean-Pierre Jeunet (Amelie csodálatos élete, Delicatessen) makacsul ragaszkodik Párizshoz, hűséges karakterszínészeihez és a nagyváros furcsa kisembereihez.
Utóbbiakból szám szerint hetet vonultat fel a nemrég mozikba került Micmacs – (N)agyban megy a kavarás című filmjében, melynek főszerepét, a szó szerint fejlövéses Bazilt a franciák legnépszerűbb komikusa, Dany Boon (Isten hozott az Isten háta mögött, Van barátod?) alakítja.

Könnyű volt megteremteni a filmben szereplő ócskások társaságának a tagjait, megadni a karakterek főbb jellemzőit?
J.-P. J.: Ez volt talán a legszórakoztatóbb része az alkotói folyamatnak, az a fázis, ahol a leginkább szabadjára engedhettük a fantáziánkat. A kiindulás az volt, hogy mindenkinek legyen valamilyen csak rá jellemző tulajdonsága, s ha nem szentségtörés ilyet mondani, de ha igen, akkor is, egy kicsit Molière alakjai, az Úrhatnám polgár, A mizantróp vagy A fösvény jártak a fejünkben. Nagyon belejöttünk, rengeteg furcsábbnál furcsább figura pattant ki a fejünkből, de ezeknek persze csak egy töredéke került a filmbe. Szűkítettük, alakítgattuk a társaságot, míg egy ponton elhatároztam, hogy a legjobb, ha heten lesznek. Először is, mert a hét egy mágikus szám, másodszor pedig, mert egy kicsit a Hófehérke és a hét törpe története is benne van a filmünkben. Tiny Pete figuráját viszont kifejezetten azért tettem a filmbe, hogy megemlékezzek Ferdinand Chavel, a levélkihordóból lett palotaépítő munkásságáról, meg azért is, mert nagyon kedvelem Gilbert Peyre művészetét. Nagy kedvenceim az art brut művészei, és Peyre is közéjük tartozik. A Montmartre-on lakom, közel a Halle Saint Pierre-hez, ahová sokat járok, s itt fedeztem fel a műveit, amiket használtam is a filmben, mint Tiny Pete találmányai.

Ezzel megvolnánk a hét törpével, de hátra van még Hófehérke, aki az ön filmjében nem más, mint Bazil figurája.
hirdetés

J.-P. J.: Bazil a történet motorja. Kétszeresen is a fegyvergyártók áldozata: nem elég, hogy miattuk jutott árvaságra, de egy lövedék is van a fejében, ami bármelyik pillanatban végezhet vele. Még jó, hogy bosszút akar állni! Az ócskások társasága nemcsak őt, hanem vele együtt a bosszúhadjáratát is örökbe fogadja. A Bazil fejében lakozó lövedék lehetővé tette, hogy kedvünkre kalandozhassunk a fantáziavilágok, a delíriumos látomások, a fantasztikus kényszerképzetek között. Ezek amolyan kisfilmek a nagyfilmen belül, zárójelbe tett animációs szekvenciák, csupa olyasmi, amiért szívből rajongok.

Eredetileg Jamel Debbouze-nak szánta Bazil szerepét, melyet végül egy egészen más alkatú színész, Dany Boon kapott. Hogy jutott el Jameltől Danyig?
J.-P. J.: Működésbe lépett a hatodik érzékem, mint oly sokszor már a szerepek kiosztásakor. Így volt ez már az Amelie esetében is: Emily Watson nem tudta vállalni a szerepet, s bár Audrey (Tautou) semmiben sem hasonlított Emilyre, szinte rögtön tudtam, hogy tökéletes választás lesz. Itt most ugyanez történt. Miután Jamel visszaadta a szerepet, azonnal átírtam a forgatókönyvet, s elküldtem Danynek. Egy-két dolgot kihúztam belőle, amit kifejezetten Jamel alakja ihletett. Dany ügynöke visszahívott, s közölte, hogy a kliense nem vállalja, hisz Jamelre írtam a filmet, nem Danyre. A filmnek ezzel befellegzett, de nem hagytam annyiban. Egy héttel később átírtam a könyvet egy női főszereplőre, és csináltam egy gyerekfőszereplős verziót is. Küzdenem kellett, hogy életben tartsam a filmet. És akkor végre belefutottam Danybe. Kölcsönösen biztosítottuk egymást arról, hogy mennyire szeretjük a másik munkáit, s hogy bizonyára fogunk mi még együtt dolgozni, ám fájdalom, ez nem a Micmacs lesz. És amikor itt tartottunk, gondoltam, felteszek mindent egy lapra, és kértem egy órát az életéből; megkértem, csináljunk néhány próbafelvételt, persze csak a poén kedvéért, hisz épp most állapodtunk meg abban, hogy nem dolgozunk együtt. Megcsináltuk a felvételeket, és mindketten remekül szórakoztunk. Még aznap este felhívott és elvállalta a szerepet.

Az interjúért köszönet a Palace Picturesnek

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor