Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Portré
Ewan McGregor
2010-11. szám / GK

Nemrég Dominic Monaghan azt panaszolta ország-világ előtt, hogy Hollywoodban még csak-csak megtalálják a valamirevaló szerepek, de Angliában A Gyűrűk Urának köszönhető ismertsége és a
helyi felkérésekkel kapcsolatos vérmes reményei ellenére semmi változott semmi: a legjobb szerepeket mindig ugyanazok kapják, s rögtön a mindig ugyanazok után Monaghan két nevet is kibökött: Ewan McGregorét és Jude Law-ét. Azt azonban az egykori hobbit el­mu­lasz­totta hozzátenni, bár, igaz, ami igaz, nem is tartozik a közismert tények közé, hogy Law és McGregor első sikereik után maguk is kacérkodtak a helyi filmgyártás és tehetséggondozás megsegítésével, és frissen létrehozott produkciós cégüket, melyet a frappáns Natural Nylonnak kereszteltek, kimondottan e cél szolgálatába állították. A szándék nemes volt, a hevület friss, az arcok ígéretesen újak: az 1997-es cégalapításkor McGregor épphogy túl volt a karrierjét vil­lám­se­bes­ség­re kapcsoló Trainspottingon, és még nem veszett össze annak (azóta Oscar-díjas) rendezőjével, Danny Boyle-lal. Olyannyira nem, hogy Boyle és McGregor nagyjából ez idő tájt még együtt utaztak megbukni Amerikába (amit Az élet sójával példásan teljesítettek is), s csak később zördültek össze, amikor McGregor helyett Boyle Leonardo DiCapriónak adta A part főszerepét. Egyesek szerint ez a több mint évtizedes tüske hátráltatja a Trainspotting folytatásának elkészültét, mások szerint viszont a narkósokat játszó hajdani, névtelen fiatalemberek előrehaladott kora és egója tett be a folytatásnak, de vissza McGregorhoz.
Ott hagytuk el, hogy hősünk a kilencvenes évek második felében sorra próbálta fel a brit filmgyártás kedvelt kosztümjeit: megvolt neki Jane Austen (Emma) és a daloló munkásosztály (Fújhatjuk!), az európai művészfilm leszálló ága (Greenaway: Párnakönyv), és a hetvenes évek glamrock revivalje. Utóbbi volt a Velvet Goldmine, az a film, mely a mcgregoriádák szerint leginkább arról nevezetes, hogy épp ezt forgatta nagyban a színész, amikor Hollywood egy visszautasíthatatlan ajánlattal jelentkezett. Az ominózus ajánlat magától az űrtörténelem urától, George Lucastól érkezett, akit Samuel L. Jacksonnal ellentétben az ifjú McGregornak még csak szekálnia sem kellett, hogy leessen neki egy Jedi-szerep. És micsoda Jedi-szerep; az ifjú Obi-Wané! Így lett a Star Wars-filmekben való szereplés családi hagyománnyá a skót McGgregor-klánban, hiszen már a színész nagybátyja, Denis Lawson is feltűnt, ha csak néhány rövid pillanatra, az eredeti trilógiában. Ahogy mondani szokás, McGregorral madarat lehetett volna fogatni, akkora volt a Jedivé való előléptetése feletti öröme, s e lelkesedés jól hallható volt a forgatáson is. Pontosabban a felvételek visszanézésekor, amikor is Lucas valami furcsa, sistergő zajra lett figyelmes – McGregor volt a bűnös, aki heves lelkesültségében maga sem vette észre, hogy úgy tesz, mint minden lézerkardozó kiskamasz a gyerekszobai összecsapásokkor: sistergő hangon kíséri a kardvívó akciókat.
hirdetés

Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a színész mikor hagyott fel a sistergéssel, arról viszont pontos adataink vannak, hogy mikortól számíthatjuk virtigli hollywoodi előkelőségnek. Az új időszámítás Michael Bayjel és A sziget című, nagyot bukott Bay-mozival kezdődött: ez már igazi matinéfilm volt, a popcorn-fogyasztás fellendítését szolgáló, csillogó látvány-mozi, melyhez Obi-Wanon, Tim Burtonon (Nagy hal), a Moulin Rouge-on és Ridley Scotton (A Sólyom végveszélyben) vezetett Ewan útja. A sziget kudarca mindenesetre nem kedvetlenítette el a színészt, aki azóta is az „ide is, oda is” elvet vallja, és a „kettőt Hollywoodnak, egyet a szerzői filmnek” rendszer szerint vállal szerepeket. Így kerülhetett egymás mellé a filmográfiában Woody Allentől a Kasszandra álma és egy említésre sem érdemes rendezőtől a Szex telefonhívásra, vagy Ron Howardtól az Angyalok és démonok és Roman Polanskitól A szellemíró. És így kerül hamarosan egymás mellé a Knockout című akció-thriller és Terry Gilliam eredetileg Johnny Depp-pel tervezett Don Quijote-filmje, melyben egy nemrég bejelentett csere folytán McGregor alakíthatja Sancho Panzát.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor