Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Gyorsinterjú
Nicolas Cage
2010-12. szám

Honnan ered A varázslótanonc ötlete?
N. C.: Mindig is érdekelt az Arthur-mondavilág, minden, ami a legendákkal kapcsolatos. Nem kevés időt töltöttem Angliában, pontosabban Somerset környékén, mely köztudottan az Arthur-legendák szülőhelye.

Gyerekként a képregények indították be a fantáziámat, s valami hasonló vonzereje van számomra az Arthur király történeteknek is. Aztán egyszer csak felötlött bennem, mi lenne, ha ezt a legendák keltette izgalmat valamiképpen a filmek nyelvére is le tudnánk fordítani. Úgy értem, olyan filmeket készíteni, melyek a varázslat és a képzelet erejével szólnak a közönséghez, és nem az erőszakot, a vérontást teszik meg a legfőbb látványosságnak. Emlékszem, épp a Next – A holnap a múlté című filmemet forgattam, amiben történetesen egy különleges képességű bűvészt játszottam, amikor elkezdett mo­tosz­kál­ni bennem, hogy szívesen játszanék egy igazi varázslót is. El is mondtam a produceremnek, aki rögtön rávágta, hogy pont rám illene a varázslótanonc szerepe a klasszikus Disney-rajzfilmből, a Fantáziából. Hát így kezdődött: elkezdtünk agyalni, mit is lehetne kezdeni ezzel a nyolcperces rajzfilmbetéttel, melyet nem mellesleg Goethe egyik költeménye ihletett.

Gyerekként látta a Disney-féle Fantáziát?
N. C.: Nagyon kicsi voltam, amikor először láttam. Az sem kizárt, hogy ez volt az első film, amire a szüleim elcipeltek. Ez volt az első találkozásom a Disney-univerzummal és a komolyzene világával is. A hatás nem múlt el. Olyannyira nem, hogy egyszer egy évben még most is meg kell néznem.

Mi az előtörténete Balthazar Blake-nek, az ön által alakított varázslónak?
N. C.: Balthazar története a hatodik századba vezet vissza. Mi hárman, vagyis Blake, Maxim Horvath, akit Alfred Molina játszik, illetve Veronica, Monica Bellucci karaktere eredetileg mind Merlin tanítványai voltunk. Méghozzá abban az időben, amikor Morgana fellázad a mestere ellen, és saját, gonosz céljaira kezdi használni a varázserejét. Úgyhogy a mi feladatunk megakadályozni az emberiség leigázását, ehhez pedig meg kell találni Merlin varázserejének örökösét. Röpke 1000 évbe telik, hogy Balthazar New Yorkban ráakadjon egy hétköznapinak tűnő kölyökre; őt, a varázslótanoncot Jay Baruchel alakítja.
hirdetés


Balthazar egy igazi autóritkaságot, egy 1935-ös Rolls-Royce Phantomot vezet. Miért pont erre a modellre esett a választásuk?
N. C.: Azért pont ezt az autót választottuk, mert a Rolls-Royce gyár fejlesztette ki az ún. Merlin motort, amit a legendás, második világháborús Spitfire vadászgépekben is használtak. Sok autó nyert már Grand Prix-t, de csak egy motorról mondható el, hogy megnyert egy háborút is.

Az interjúért köszönet a Fórum Hungarynek



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor