Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4)
Jut eszünkbe… – Cseh Tamás-emlékkoncert
2010-13. szám / IM

Lévai Balázs annyira belelendült a szigetelésbe, hogy az előző napi Kispál-búcsúkoncert után magára vállalta az augusztus 10-ei Cseh Tamás-emléknap konferálását is. Ez így első hallásra talán nem tűnik nagy kihívásnak,

de ha hozzátesszük, hogy a kitalálás szerint a 17 fellépő együttes (!) közti átszerelést oldottnak ható, 10–15 perces beszélgetésekkel kellett áthidalni, beláthatjuk, emberpróbáló feladatról van szó. Tu­laj­don­képpen nem is érthető, hogy az óriáskivetítőn miért nem vetettek be archív felvételeket, beszélgetéseket, dalrészleteket a megidézettől, miért próbálták meg erőből, élő műsorral megoldani a kínosan üres per­ce­ket. A szervezők bevallottan arra törekedtek, hogy ne sírós, egymás vállára borulós szellemidézés legyen az estéből, ezt sikerült is elkerülni, de így néha elsikkadt kicsit a lényeg, kevéssé volt érez­he­tő, átélhető Cseh Tamás munkássága és a szellemiség, ami miatt 8–10 ezer ember gondolta úgy, hogy részt kell vennie a főhajtáson.
A munkásság megidézése a fellépőkre hárult, és sokan meg is tettek anyait-apait, bár a legtöbb együttes úgy gondolta, ha már feljutott a Világzenei Nagyszínpadra, akkor már megmutatja saját szerzeményeit is; hátha sikerül átmenteni va­la­mennyi hall­gatót a későbbi pályafutásukra is. Egyedül a legendás Balaton együttes vette a fáradságot, hogy mindvégig Cseh Tamás-dalokat játsszon, köztük olyan ritkaságokat is, mint a Lovagkor vége. Nem győzzük eleget dicsérni Péterfy Bori Forró város feldolgozását sem, amelynek minden sora (Forró a város / Mindegyik lélegzet halálos… Míg én ólomfüstben…) borzongatóan idézi az ezekben a napokban épp mér­ge­ző szmogtól szenvedő Moszkvát. Hiába, aktuális. Szép megoldás a jelenségként is mindig lenyűgöző Legát Tiboré is, aki két dalt – a Suhannak, visszaszállnak és a Feljelentés – összeollózva hoz létre új minőséget, és gyúrja jellegzetesen legátosra az egészet.
Nagyon vegyes ugyanakkor a felhozatal: méltatlannak érzem a ráadásul nyitó előadóként fellépő Kistehén Melanko produkcióját, és kínos-kellemetlen perceket szerez Tóth Evelyn furcsa népdalos próbálkozása is, pedig ő énekli az emléklemez címadó dalát, az Eszembe jutottált. Másik János, aki alkotótársként ugye a legautentikusabb fellépő, kicsit aktualizál, megjegyzi, hogy bezzeg Cseh Tamást sose hívták meg a Szigetre fellépni, majd egy jól elővezetett saját szerzemény után libabőrössé teszi a közönséget a Minden álmomban című opusszal. Mondjuk, kihasználja a helyzeti előnyét is, de ez csak jót tesz a produkciónak. Üdítő a Csík zenekar és Lovasi András közös produkciója, a vége pedig már tényleg jutalomjáték: lenyűgöző a Quimby fellépése, közte egy nagyszerű Benke és Pierre-feldolgozással, majd jön a PASO, hogy végképp bulivá változtassa a visszamerengő estét. Még sokat fogunk visszaemlékezni, a jövőbeli emlékeket meg most kell összegyűjteni.
hirdetés






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor