Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Évadnyitó Színházi Fesztivál
2010-13. szám

2008-ban a Fővárosi Önkormányzat felkérésére, a MERLiN Színház és a BESZT (Befogadó Színházak Társulása Közhasznú Egyesület) szervezésében rendezték meg először az Évadnyitó Színházi Fesztivált a lezárt Andrássy úton és a

környező utcákban, tereken a nagyobb kőszínházak és a független társulatok/színházak közreműködésével. Tavaly már közel 300 000 látogató volt kíváncsi a reggel 10-től este 10-ig tartó, gazdag pro­gram­so­rozatra, mely ezzel Budapest második legnagyobb szabadtéri ren­dezvényévé nőtte ki magát. A nagy sikerű esemény 2008-ban és 2009-ban is szervesen kapcsolódott az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Naphoz.

A 2008-as siker után a kőszínházak, független társulatok, alternatív produkciók még nagyobb számban csatlakoztak a kez­de­­mé­nye­zés­hez, mely 2010-ben már a vidéki színházakat is magában foglalja.


HELYSZÍNEK ÉS RÉSZTVEVŐK
A tavalyi évhez hasonlóan az Operánál felállított színpad ezúttal is a PORT.hu internetes portál nevét viseli (PORT.hu Színpad). Idén két másik színpadon is zajlanak majd előadások (szinhaz.hu Színpad a Liszt Ferenc téren és Funzine Színpad a Bajcsynál).

A PORT.hu Színpadon fellép: Bárka, Budapest Bábszínház, Budapesti Kamaraszínház, Centrál Színház, Duna Művészegyüttes, Hevesi Sándor Színház, József Attila Színház, Magyar Állami Operaház, Magyar Színház, Nemzeti Táncszínház, Örkény Színház, PS Produkció, Radnóti Színház, Thália Színház, Új Színház, Vígszínház.

A Funzine Színpadon ott lesz: Cirkolabor, Duda Éva Társulat, Duna Táncműhely, Gór Nagy Mária Színitanoda, Kaposvári Egyetem, Közép-Európa Táncszínház, Ladjánszky Márta-Koroknai Zsolt-Varga Zsolt, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Mándy Ildikó és Társulata, Nemzeti Táncszínház, PR-Evolution Dance Company, Scallabouche Company, Színház- és Filmművészeti Egyetem, SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál, Tünet Együttes, Zadam Társulat, Zéró Balett.

A szinhaz.hu Színpad fellépői: Ágens, Apró Színház, Baltazár Színház, Gólem Színház, Hetek Csoportja, Holdvilág Kamaraszínház, Hólyagcirkusz Társulat, Kaposvári Egyetem, Koma, Kompánia Színházi Társulat, Momentán Társulat, Radikális Szabadidő Színház, Slam Poetry Budapest, Szöveg Színház, TÁP Színház, Térszínház, Tértársulat, Thália Színház.


KORZÓ
A színházak és társulatok saját installációs pulttal költöznek ki ebből az alkalomból az Andrássy útra (a Dobó utcától a Hajós utcáig). Elég lesz végigsétálni a Színházi Korzón, hogy megtudjuk, milyen új bemutatókkal várnak bennünket a 2010/2011-es évadban, de számos standnál a szemlélődésen kívül akciókban való részvételre is lehetőség nyílik.


EGYÉB HELYSZÍNEK
Idén nemcsak a Korzó ad helyet a különféle színházi akcióknak-attrakcióknak: az Évadnyitó Színházi Fesztivál kibővült helyszíneivel még közelebb kerülhet egymáshoz néző és előadó – az alkotói energiák olyannyira felszabadulhatnak, hogy végül együtt kávézunk, kocsmázunk, vagy nézzük a kirakatokat. Új kísérletek, új színházi tapasztalatok új helyszíneken...
- Focizz velünk! – évadnyitó kondíciófelmérő a Korzó pályáján. Kihívó a Maladype Színház társulata.
hirdetés

- A kisföldalatti vonalán az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky megállók között: Ladjánszki Márta/Varga Zsolt: Metro action
- Oktogon földalatti megállóiban: CirkoLabor: Cirkuszi performansz
- Adidas Originals kirakat, Andrássy út 37.: GoBe Társulat: Tükör mögött – Hamvas Béla szövege nyomán
- Bombay Express Indian Restaurant, Andrássy út 44.: Short(s) – Fashion Dance – kortárs improvizációs (divat) tánc sorozat (30′)
- Keresse a TVK-FIF kamionját a Korzón! Természetes Vészek Kollektíva: FIF - A te felekezeted! – utcai performansz
- Művész kávézó és bisztró, Andrássy út 29.: GNM Színitanoda: Vidám koldusok – Burns-versek dramatizált változatban
- Írók Boltja, Andrássy út 45.: könyvbemutató az Ellenfénnyel és szakmai beszélgetés a Criticai Lapok szervezésében
- Lengyel Intézet – Platán Galéria, Andrássy út 32.: F(r)ázisok – szür/reális kirakatszínház – a Harmadik Hang Háza és a Spanyolnátha művészeti folyóirat közös, rögtönzött előadása
- Kiadó Kocsma!, Jókai tér 3.: Crescendo Színház: Kocsmazaj – kocsmaszínház (40′)
- Jókai tér: Tábiti - tűzkontakttánc


MERLIN ENERGIA DIMENZIÓ
Az Andrássy út és Nagymező utca sarkán felépített Merlin Energia Dimenzió keretében több alkalommal is tanúi lehetünk látványos, interaktív fizikai kísérleteknek a Csodák Palotája fizikusai jóvoltából. A LUSH, a Magyar Madártani Egyesület (MME), a Szabad Európa Társaság (SZET), a Vegyél Vissza! és a Védegylet egész napos programokkal várja az érdeklődőket. A MERLiN ENERGiA Dimenzió a BAD – Biciklis divatbemutatójával zárul.


VERSAUTOMATA
Rímfaló robot az Andrássy úton 11– 21 óra között. A nap folyamán élőben szavalnak több színház művészei, valamint színinövendékek.

09. 18.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor