Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
T-Home
GRAMP – november 25.: Örömnap
2010-15. szám / Szepesi Krisztina

GRAMP címmel november 25-én, 15 és 19 órakor mutatják be a Budapest Bábszínházban Szalay Kriszta darabját, mely nem egyszerűen egy bemutató lesz, de a T-Home segítségével egy hagyományteremtő Örömnap is, érdek nélküli együttléttel, nagy, közös énekléssel. Cserna Antal, az előadás egyik főszereplője többek közt arról beszél, milyen nehéz manapság elhinni, hogy tényleg létrejöhet egy ilyen fontos esemény.

Mit jelent a GRAMP és mitől lesz november 25. Örömnap?
Cs. A.: A GRAMP a Groups And Many People (together) című darab, amit Szalay Kriszta, a feleségem írt. Ez egy iskolai történet, amelyben egy nagy közös összefogás jön létre. Egy önérdek nélküli együttlét. A meseelemekkel tűzdelt, abszurd darab arról szól, hogy megjelenik egy űrlény a Földön, akinek az a feladata, hogy gyűjtsön információkat arról, hogyan lehet együtt lenni, mert az ő bolygórendszerükben több fényév távolságra élnek egymástól, és van egy kozmikus utasítás, hogy azokat a bolygórendszereket, amelyek nem képesek együtt lenni, el kell pusztítani. Mivel nálunk az emberek közel vannak egymáshoz, a Föld megfelelőnek tűnik az információszerzésre. Végül az emberek az űrlény által ismerik fel, milyen jó együtt lenni, mert ezt magunktól már észre sem vesszük. A darab végén pedig létrejön az együtténeklés. Kriszta kitalálta ehhez azt is, hogy a bemutató napján legyen egy Örömnap az országban, mert ebben a súlyos helyzetben igen nagy szükség van arra, hogy odafigyeljünk a másikkal való kommunikációra. Félre kell tenni az előítéleteinket, és pozitívan kell gondolkodnunk.

Az együtténeklés nem csak a színpadon valósul meg.
Cs. A.: Kriszta próbálja elérni, hogy az országban a T-Home segítségével több város is bekapcsolódhasson élőben internetes körkapcsolással, hogy több ezren énekelhessük együtt a Sajtból van a Hold című Demjén-dalt. Békéscsaba, Dunaújváros mellett Tokaj és Pécs is csatlakozik a közös énekléshez, de még vannak helyek, amelyekkel tárgyalunk. A Fővárosi Diákszövetséggel való pályázat eredményeként pedig Budapesten a West Balkánban gyűlik össze 1000 középiskolás, akik együtt énekelnek velünk. Nem volt könnyű a szervezés, mert néhány nagyobb városban nem tudtunk dűlőre jutni anyagi érdekeltség nélkül. A darab is erről szól: milyen nehéz érdek nélküli együttlétet összehozni.

Nem véletlen, hogy abszurd meseként írta le a darabot.
Cs. A.: A nehézségek ellenére is szeretnénk ebből hagyományt csinálni. Kriszta azt szeretné, ha minden évben november 25-én Örömnap lenne. Idősebbeket is megkérdeztünk, mit szólnak egy ilyen dologhoz, és azt mondták, szerintük minden napnak örömnapnak kellene lennie.

A Földre érkező űrlény hogyan segít az embereknek?
Cs. A.: Én játszom a gondnokot, akibe beleszáll az űrlény, aztán az igazgatóba költözve mondatja ki, hogy hozzanak létre egy ilyen együttlétet. Azt tudni kell, hogy az űrlénynek már vannak korábbi kudarcai a Földön, politikussal és egyházfővel ez nem sikerült neki. Ezért gondolja, hogy iskolába megy, ahol még tiszták a gyerekek. Persze kiderül, hogy ott sem egyszerű a helyzet. Mindenki kizárólag valamilyen érdek mentén megy bele abba, hogy összehozza az embereket. Manapság hülyeségnek hangzik sokszor, ha azt mondjuk, hogy legyünk együtt, érezzük magunkat jól csak úgy, és próbáljunk meg szeretetben élni. Óhatatlanul ott tart a világ, hogy ilyesmiről olvasva azt gondolja az ember, biztos van a dolog mögött valami. Pedig nincs.
hirdetés

Miért pont Demjén Ferenc dalait választották az előadáshoz?
Cs. A.: Hat dal van a darabban, mind régi Bergendy-szám. Nagyon szeretjük Demjént és a dalait, amikor jó pár éve megfogalmazódott a darab ötlete Krisztában, pont egy Bergendy-lemezt hallgattunk. Rájöttünk, hogy ezek a dalok különleges módon szólaltatják meg a régi misztikus világképet.

Az előadás főként fiataloknak készül?
Cs. A.: Volt egy munkabemutatónk a Magyar Színházban május elején, ahol 600 diák nézte meg az előadást. Fantasztikus siker volt, úgy éreztük, eljutott hozzájuk az üzenetünk. A kisebbik lányunk gimnazista, rajta is teszteltük a jeleneteket, sőt, az előadás rendezője, Gáspár András is tanít gim­na­zis­tá­kat, így segített. Sokat dolgoztunk azon, hogy a GRAMP több legyen, mint egy hagyományos bemutató

A premier a Budapest Bábszínházban lesz. Hogyan tovább?
Cs. A.: Egyelőre szeretnénk ott játszani és reméljük, hogy vidékre is eljutunk, hiszen az előadás aránylag olcsón megvalósítható, viszont ilyen ifjúsági darab nemigen van a palettán. A munkabemutatón kiderült, ez egy családi darab, mert a fiataloktól a nagyszülőkig mindenki nagyon élvezte. A Demjén-dalok is attól fantasztikusak, hogy nem veszítették érvényüket a hetvenes évek óta sem. Olyan dolgokról szólnak és úgy, hogy az ma is megérinti a fiatalokat, és az idősebbeknek is jóleső nosztalgia lehet. A GRAMP arról is szól, hogyan lehet előbányászni az elfekvő értékeket és a közösség javára kamatoztatni azokat.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor