Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Gyorsinterjú
Kabarét koreografál
2010-15. szám / Szepesi Krisztina

Bodor Johanna táncosként és koreográfusként is sokoldalú, de még mindig van olyan, amit nem próbált, hiszen a Kabaré 24-ben egy egészen új feladat vár rá.

Szinte minden műfajban koreografáltál már. A kabaré miben más?
B. J.: Nagyon pontosan kell érteni a koncepciót, és ki kell találni azt a humort, ami annak a kabaré-előadásnak jól áll. Szerintem nincs olyan, hogy egy kabaréban csak egyféleképpen lehet mozogni, mert mindig meg lehet találni az adott előadás humorát mozgásban. Ehhez bá­tor­ság kell, szeretni kell a groteszket, a dinamikát, jól kell tudni váltani az erőteljes és a lágy mozdulatok között, és mindeközben nagyon oda kell figyelni a szövegre és a poentírozásra.

A kivitelezés mindig nehezebb színészekkel és talán még nehezebb a kabaréban, ahol a humor és a mozgás együtt kell, hogy legyen.
B. J.: Nehéz, mert a színészek nem feltétlenül rendelkeznek azzal az adatbázissal, amiből könnyedén dolgozni tudnak. Nekem az a fel­a­da­tom, hogy a koreográfiát, amit az est típusához és a rendező elképzeléseihez igazítok, a színészeknek minél gyorsabban és minél alaposabban megtanítsam. El kell juttatnom a színészt oda, hogy teljesen szabadon játsszon a koreográfiával, és az olyan legyen, mint egy háló, amibe ugrani lehet. Vagyis ha ő szaltózik, a koreográfia legyen az, ami elkapja.

Milyen kabarét szeretsz?
B. J.: Nem mindenfajta humor és kabaré áll jól nekem, mint koreográfusnak. Az a kabaré áll közel hozzám, ami szövetségeseket talál a nézőtéren, a színészben és a lelkemben is. Megemelem a kalapom mindenki előtt, aki jól tud bánni a humorral színpadon, és el tudja érni, hogy az szellemi örömöt szerezzen.
hirdetés


Milyen feladatod lesz a Kabaré 24-ben?
B. J.: Verebes készül egy női kabaréestje az évad második felében, ennek leszek a koreográfusa. Nagyon várom, mert én még olyan kabarét nem láttam, amiben csak nők vesznek részt. Kíváncsi vagyok, hogy a női mivoltunkból fakadó humorral hogyan tudjuk szórakoztatni a közönséget, és hogy a kabaréban szereplő nők egyéniségéhez milyen típusú humor illik. Verebes ért a nőkhöz, úgyhogy nem félek.

Általánosságban a humorhoz mindig férfiakat kapcsolnak.
B. J.: A nőkről nem mindig gondolják, hogy humorosak, pedig igen. Gondoljuk végig, egészen Dajka Margit humorától kezdve Hernádi Juditig, akik mind borzasztóan nagyvonalúan bánnak a humorérzékükkel. Fontos, hogy a nő merje használni az öniróniát, hiszen itt nem az számít, hogy szép-e a lábam abban a tűsarkú cipőben, hanem hogy elég szórakoztató vagyok-e „gatyaletolás” nélkül.

Ez kétségtelenül egészen új típusú feladat lesz.
B. J.: Ilyen értelemben igen, alig várom, hogy lubickoljak benne, hogy lehessen rosszalkodni profi módon, műfajhoz illően.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor