Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat

Meghalt a király, éljen a király
2011-06. szám

Sötét idők várnak korunk tinédzsereire: nem elég, hogy a Halál Ereklyéi II. részével (hazai bemutató: július 14) végleg elköszön Harry Potter (pedig túlzás nélkül állíthatjuk: egy generáció nőtt fel a sorozaton), de jövőre Bella és Edward szerelme is

beteljesedik(?) az Alkonyat fináléjában. A varázslótanoncok, vámpírok és vérfarkasok kényszerű nyugdíjazása óriási űrt hagy a mo­zi­pénz­tá­rak­nál, amit a stúdiók, érthető okokból, mielőbb orvosolnának. Nézzünk pár példát az erre irányuló kísérletekből!

Hugo Cabret
Mi ez? Ez a mesefilm különleges hibrid, hiszen egy valós történelmi személyt is felvonultat Georges Mélies személyében. Az idős korára elszegényedett mester mechanikus játékbábukat árul egy párizsi pályaudvaron a ’30-as években: az ő története keveredik a címszereplő 12 éves kisfiúéval, aki megtalálja egyik eldobott játékát.
Forrás: Brian Selznick regénye, a The Invention of Hugo Cabret
Várható bemutató: 2011. november
Főszereplők: Johnny Depp, Jude Law, Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley
Esélyek: Martin Scorsese nevét eddig aligha köthettük karácsonyi eseményfilmekhez, de úgy látszik, Új-Hollywood hajdani fenegyerekének kissé meglágyult a szíve az évek során: a Hugo Cabret ízig-vérig családi film, ráadásul 3D-ben. A könyvnek ugyan nincs folytatása, de siker esetén ez biztos nem jelent gondot a hollywoodi forgatókönyvíróknak.

Tintin kalandjai
Mi ez? Spielbergtől egyáltalán nem állnak távol a minőségi kalandfilmek, gondoljunk csak az Indiana Jones-sorozatra. Ez a motion capture technikával készült 3D-s animációs film több Tintin-kaland cselekményét gyúrja egybe. A képregénysorozat legismertebb karakterei mind tiszteletüket teszik a földön, vízen, levegőben zajló, nagyszabású kincsvadászat során.
Forrás: Hergé belga képregényszerző híres sorozata
Várható bemutató: 2011. november
Főszereplők: Daniel Craig, Jamie Bell, Simon Pegg, Andy Serkis
Esélyek: Listánk talán legrizikósabb darabja. Hiába cseng oly jól Spielberg és Peter Jackson producer neve, Hergé képregényét a tengerentúlon alig ismerik, ráadásul az is szokatlan, hogy az európai premier jóval megelőzi az amerikait. Mindezek tetejébe a színészek mimikáját használó animációs technikához, a méregdrága motion capture-höz főleg bukások köthetők, legutóbb például az Anyát a Marsra! Viszont ha beüt a siker, bőven van még feldolgozható alapanyag – Spielbergék eleve három filmben gondolkoznak.

A burok
Mi ez? A korábban a kiváló Gattacát jegyző Andrew Niccol idén is jelentkezik egy sci-fivel (In Time), de az csak a bemelegítés, mert hamarosan ugyancsak ő rendezi a Földet elfoglaló idegenek történetét, akik az emberi testet burokként használják saját lelkük számára. Az egyik ilyen buroklakó különösen nehéz feladat elé néz: választott testének eredeti lakója mindent megtesz ugyanis saját emlékei és nagy szerelme megőrzése érdekében.
hirdetés

Forrás: Stephenie Meyer A burok című regénye
Várható bemutató: jövőre
Főszereplő: Saoirse Ronan (Hanna – Gyilkos természet, Komfortos mennyország)
Esélyek: Van élet az Alkonyaton túl is? A szerző három könyvéből eddig négy mozisiker született, ami nem rossz teljesítmény. Bár A burok felnőttebb közönségnek szól, ez nem zárja ki az Alkonyat-rajongók érdeklődését, mivel ugyancsak a romantikus lelkületűeket veszi célba. Biztos, ami biztos alapon Meyer már írja is a folytatást.

Az éhezők viadala
Mi ez? A Hunger Games-ben, mely egyes vélemények szerint a Battle Royale koppintása, minden évben kisorsolnak egy fiút és lányt, akiknek élethalálharcát a tévé közvetíti. A hősnő kishúga helyett vállalja a megmérettetést.
Forrás: Suzanne Collins Az éhezők viadala trilógiája
Várható bemutató: 2012. március
Főszereplők: Jennifer Lawrence (a Winter’s Bone és az X-Men: Az elsők sztárja), valamint Liam Hemsworth, Josh Hutcherson és Woody Harrelson
Esélyek: A rendező (Gary Ross – Vágta, Pleasantville) elismert szakember, az Oscar-jelölt főszereplőt (Jennifer Lawrence) pedig mindenki imádja, de azok meggyőzéséhez azért több kell, akik nem ismerik a regényt. De létezik ilyen egyáltalán? A stúdió szerint nem, ők ugyanis a folytatásokat (Futótűz és az itthon kiadásra váró Mockingjay) is megfilmesítenék – utóbbit rögtön két részben.

Jack the Giant Killer
Mi ez? Egy ifjú farmer vezette kis csapat útra kel, hogy kiszabadítsa a hercegnőt az óriások karmaiból, ezzel kockáztatva az emberek és óriások között fennálló békét.
Forrás: Christopher McQuarrie klasszikus mesékből építkező forgatókönyve
Várható bemutató: 2012. június
Szereplők: Ewan McGregor, Ian McShane, Nicholas Hoult, Bill Nighy
Esélyek: Listánk egyetlen darabja, amelynek nincsenek közvetlen irodalmi alapjai, de bízzunk Christopher McQuarrie forgatókönyvíró fantáziájában – ő jegyezte a remek Közönséges bűnözőket (meg néhány kevésbé remek filmet, legutóbb például Az utazót). Így viszont legalább nem kell a háklis regényírók elvárásainak megfelelni: ha dőlnek a nézők, dőlhetnek a folytatások is! A rendezői székben az X-Menek és a 2006-os Superman atyja, Bryan Singer.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor