Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Nyakra-főre
Laci! Konyha!
2011-07. szám / DIBBUK

Élvezzük ki, amíg van! Ha jól értem a koncepciót, az egyelőre sorsára váró, meglehetősen bizonytalan helyzetű CET-ben nyílik majd meg az a sok-sok férőhelyes luxusétterem, amelynek az előkészítő-kiszolgáló konyháját

a Hegedűs Gyula utca egyik hatalmas, alagsori helyiségében alakították ki a legmodernebb konyhatechnológiai berendezésekkel telezsúfoltan. Hogy addig se menjen kárba a kapacitás, ameddig a partra vetett óriásbálna megnyitja kapuit, kialakítottak egy kis bisztrót, ahol kipróbálják a konyhát, és már-már nevetségesen alacsony áron ízelítőt kínálnak. A befektetés mögött, szintén a hírek szerint, két külön-külön is jól muzsikáló, népszerű bisztró-étterem van, amelyek ebben a projektben egyesítik erőiket.
Azzal együtt, hogy akár csak átmenetileg működő helyről van szó, a dizájnba is beleadtak apait-anyait, keresett keresetlenséggel összegraffitizett, összeplakátolt tűzfalat mintáz a belső tér, az asztalok szintén a szedett-vedettség érzetét kelték, de érezhető-tudható a szándékos és alapos formatervezés. Van azért baki is, a sokféle széktípus közül nem mind tekinthető fogyasztóbarátnak, és van olyan belső lépcső, amin nem csak mi, de ahogy látjuk, számos vendég majd’ a nyakát töri: annyira észrevehetetlen a süllyedés, hogy valakinek még komolyabb gerincbántalma lesz a lezöttyenéskor.
A felszolgálással is bele lehet választani, ezúttal szerencsénk van, Budapest talán legjobb felszolgálója vesz gondozásába, lenyűgöző szakértelemmel, törődéssel, odafigyeléssel. De a többi felszolgáló sokat bizonytalankodik, egyelőre nem lesték el a mesterfogásokat a rátermett fiatalembertől. Kicsit érezhető a szerencsétlenkedés a rosszul megválasztott tálcákkal is, a nagy tálca túl nagy, a kicsi túl kicsi a kényelmes felszolgáláshoz, tálaláshoz. A fenti hibákat, bevallhatom, inkább keresve találjuk, mert maga a hely igazi ajándék. Csúcsgasztronómia, egyszerű tálalással, finomkodás nélkül, kiváló alapanyagokból, bevezető árakon. Parádés házi kenyérrel és izgalmasan sűrű, sötétzöld „rukkola espumával” fogadnak. A tökleves frissítően fanyarkás, élénk színű, selymes lé, benne garnéla- és tökdarabkák, teljesen váratlan ízhatás. Az előételként érkező rántott sertésláb gusztus kockaformában, frissen került az egyszerű fatáblára, kívül forró, belül rezgősen krémes. Hozzá uborkadarabokkal elkevert, kovászos uborka levéből készült habot kapunk. Pazar különlegesség. A malaccsászár gyűszűnyit szárazabb a kelleténél, de a köretként funkcionáló céklakrém és a spenótos cékla minden pénzt megér. A lencsés báránysült esetében a felszolgáló megnyugtat, hogy ez volt az utolsó adag ebből a fogásból: a hús méretét látva azonban úgy érzem, hogy lehet, már nekem sem jutott belőle… Alig kandikál ki egy-két báránycafat a húsos szaftban úszó lencsék alól, de ez a pár falat érezhetően egész fiatal, zsenge bárányból készült.
Két pompás desszert a végére: az aprócska étcsokoládé-kosárban, kandírozott bébinaranccsal és málnafagylalttal tálalt mini túrógombócok új minőséget jelentenek ezen a vonalon. A vizuálisan földszerű anyaggal és ehető virágokkal borított, sírhalom-gegre rájátszó grízes tészta nem csak nagyszerű, de a baracklekvárcsíkkal szimbiózist alkotó őszibarackfagylalttal együtt feledhetetlen élmény. Jövünk még sokszor, hacsak a lépcsőn nem szegjük nyakunkat…
hirdetés


XIII., Hegedűs Gyula u. 56.
Főétel: 1500–1800 Ft, háromfogásos menü: 2500 Ft
Kritika (4,5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor