Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Népi konyha könyvsorozat
2008-17. szám / Illés Mihály

Ha belegondolunk, mennyi erőt, pénzt és energiát feccölünk abba, hogy asztalunkra varázsoljuk a thai, az indiai, az arab konyha fogásait,
tulajdonképpen el is szégyellhetjük magunkat, hogy közvetlen környezetünk konyháit milyen méltatlan módon hanyagoljuk el. Most végre behozhatjuk a lemaradást, ugyanis szinte felbecsülhetetlen értékű sorozatot indított útjára a Mezőgazda Kiadó. A fő érdem persze Szigeti Andoré, aki majd’ kilencvenéves aggastyán létére is hangyaszorgalommal gyűjti, gereblyézi össze a Kárpát-medencei népek, népcsoportok ételeit és gasztrokultúrájának jellemzőit. Bizonyos tekintetben a huszonnegyedik órában vagyunk, hiszen a népszokások, néphagyományok eltünedeznek, ismerőik, követőik egyre kisebb számban képesek átadni ismereteiket, míg a fiatalok körében sem feltétlenül jellemző az ilyen irányú tudásszomj.
A Népi konyha című, ötrészes sorozat nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy bemutassa a velünk élő nemzetiségek, az egyes hazai tájvidékek, a határon túli magyarság ételeit, szokásait, néphagyományait. Szigeti Andor minden tekintetben maximalista szerző, nem elégszik meg felszínes ismeretek közzétételével, kötetbe rendezésével. Éppen ellenkezőleg: mélységeiben mutatja meg a népi konyha jellemzőit, külön fejezetet szentel még az ételkészítésben megfigyelhető változásoknak is. Az ötkötetes sorozatra már-már enciklopédiaként is tekinthetünk, hiszen még az autentikus szóhasználatot is jegyzetek magyarázzák, így a kötet valóságban is konzerválni képes a sok veszélynek, de persze leginkább a mulandóság veszélyének kitett ősi hagyományainkat.
Legutóbb a Velünk élő nemzeti és etnikai kisebbségek alcímű kötet jelent meg, ebben a szlovák, szlovén, horvát, szerb, ruszin, ukrán, lengyel és cigány étkezési szokásokat és ételeket gyűjti össze a szerző. Hasonló felépítésű kötet a Velünk élő nemzetiségek alcímű munka is, ebben a német, román, bolgár, görög és örmény konyhakultúrával ismerkedhetünk meg. Külön könyv foglalkozik a dunántúli tájak ételeivel, a palócok, matyók, bodrogköziek, Felső-Tisza-vidékiek, hajdúságiak, nyírségiek és sárrétiek ételeivel is, az ötödik kötet pedig a Tiszán innen – Tiszán túl alcímet viseli. A kötetek számos, kordokumentumként is színvonalas fotóillusztrációt tartalmaznak, amelyek segítenek átvenni az adott vidékek hangulatát, átérezni a tárgyalt népcsoportok, nemzetiségek világát. A szerző bőséges terjedelemben tárgyalja a hétköznapok és ünnepnapok étkezési szokásainak eltérőségét, az egyes népcsoportok Kárpát-medencei történetét, az adott térségre leginkább jellemző alapanyagokat, tartósítási módszereket, sőt, még a konyhabelsőkről, használati tárgyakból is ízelítőt kaphatunk. Egy szó, mint száz, le a kalappal Szigeti Andor előtt, kitartó munkája gyümölcsét pedig bárki kamatoztathatja, akinek kedve szottyan egy kis tájjellegű főzőcskézéshez.
hirdetés


Mezőgazda Kiadó
3500/3900 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor