Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Közlemény
Hulladékból Termék kiállítást a Szolnoki Főiskola Aulájában
2011-08. szám

Miért termelünk évente 4,5 millió tonna hulladékot? Hova kerül ennek nagy része?
Hogyan felezzük meg szemetünk mennyiségét? S mi az a komposztáló kas?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphat az, aki megtekinti a Hulladékból Termék kiállítást a Szolnoki Főiskola Aulájában. 2011. szeptember 5-27-ig

ingyenesen látogatható az újrahasznosítás világát bemutató tárlat. A kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, a Szolnoki Főiskola, a Tisza Klub, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Remondis Kft. célja, hogy népszerűsítsék a hulladék megelőzést, a Szolnokon és környékén működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást.

A magyar lakosság évente mintegy 60.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másod-nyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 100 hazai hulladék feldolgozó és hasznosító vállalat által, kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be.
A kiállítás immár több mint 5 éve „járja az országot”. Ez alatt az idő alatt, köszönhetően a téma iránti rendkívüli érdeklődésnek, 47 hazai nagyvárosban, több mint 250.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

A Remondis Szolnok Zrt. hazánkban már 1995-ben elkezdte Szolnokon a szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítését. A rendszer bővítése, korszerűsítése azóta is folyamatosan zajlik.
2008-ban bevezetésre került a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés. A sárga zsákos gyűjtés a családi házas övezetekben egész évben négyhetente történik, kivéve a nyári időszakot, ekkor ugyanis 2 hetente járja a várost a gyűjtőjárat. A sárga zsákban papír, italos karton, fém csomagolási hulladék, szórólap, újság, papír doboz, PET-palack, műanyag flakon, fém italos doboz gyűjthető. Az összegyűjtött hasznosítható hulladék a szolnoki Újszászi úti Hulladék Válogató Állomáson kerül tovább válogatásra, kezelésre, majd innen jut el újrahasznosító partnereinkhez. A zöld zsákos gyűjtés áprilistól októberig 2 hetente egyszer külön gyűjtőjárattal történik. A zöld zsákba a kertgondozásból származó zöld hulladék gyűjthető. Az összegyűjtött zöld hulladék a kétpói Komposztáló Telepen kerül ártalmatlanításra.
Szolnokon 95 darab szelektív hulladékgyűjtő szigeten négy különböző hulladékfajta gyűjthető külön: papír, műanyag, fehér és színes üveg.
Szolnok városában 2 helyszínen (Felső-Szandai rét, Széchenyi krt), valamint Abonyban, Mezőtúron és

Törökszentmiklóson Hulladékgyűjtő Udvarok is üzemelnek. A Hulladékudvarokban a háztartásokban keletkezett veszélyes hulladékok, illetve a szelektíven gyűjtött háztartási hulladékok elhelyezésére és átmeneti tárolására van lehetőség.
hirdetés

„A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett, kihangsúlyozzuk a hulladék-megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szemétlerakókra kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel gyakran 30%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!” – hívta fel figyelmünket a prioritásra Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Hulladékból Termék kiállítás megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a kiállítás installációja maga is újrahasznosított kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. De a többi hulladéktípus újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a kiállítás. Megtudhatjuk például, hogy a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei alumínium italos dobozok felhasználásával készültek Magyarországon, a szelektíven gyűjtött PET palackból akár pulóver is előállítható és hogy az üveg végtelenszer hasznosítható újra.

Szolnokon mutatkozik be először kiállításunkon a MOL Zrt. használt sütőolaj-begyűjtő rendszere. Országszerte mintegy 100 MOL-benzinkúton helyeztek el olyan speciális gyűjtőhordót, mely lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolását és elszállítását újrahasznosítás céljából. Aki veszi a fáradságot, és ahelyett, hogy a lefolyóba öntené, a kijelölt MOL-benzinkutakra viszi a használt sütőolajat, ajándékba egy praktikus gyűjtőedényt kap. A programban résztvevő töltőállomások listáját megtalálhatja a töltőállomás keresőn! A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő Komáromban!

A kiállításon csatlakozhatunk a „NEM KÉRÜNK SZÓRÓLAPOT!” kampányhoz, s aki kiteszi a matricát a postaládájára, az évi kb. 26 kg szórólaptól, reklámújságtól kíméli meg magát és környezetét! Ennyi szórólap legyártásához ugyanis 80 kg fára volna szükség!!!

Aki még többet szeretne tenni környezetünk állapotának javulásáért, csemegézhet Klímamentő ötleteinkből ami óriásplakáton is megtekinthető lesz szeptemberben a Szolnoki Főiskola Aulájában.

www.hulladekboltermek.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor