Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
GasztroArc
Ifjabb Heimann Zoltán, borász
2011-08. szám / IM

Sikeres vizsgát tettél, lediplomáztál a németországi Geisenheimben. Milyen, a hazaitól eltérő tapasztalatokat szereztél a külföldi tanulmányok során?

Mi mindent tudsz hasznosítani a „céhlegényes” tanulóévekből?
Ifj. H. Z.: Számomra a legfontosabb, hogy olyan nemzetközi vér­ke­rin­gés­be csöppenhettem bele, ami jó ugródeszka az európai borvilágba. A legkézzelfoghatóbb, hogy mehettem gyakornoknak Németországba, Toscanába, idén meg felvettek az európai szőlész-borász mes­ter­kép­zés­re Montpellier-be. Ezek egyszeri, vissza nem térő lehetőségek, és minden alkalommal új barátokkal és szakmai kapcsolatokkal gaz­da­god­tam. Másrészt minél több helyen jártam, mindenütt tanultam olyan apróságokat, amik – ha nem is egyből – egyszer majd bevethetőek lesznek. Úgy érzem, a profizmust egyre inkább a finomhangolásban, az apró részletek tökéletesre csiszolásában kell keresnünk. De addig még sok tanulnivalóm van!

A hírek szerint édesanyád hivatalosan is felkért a Heimann Családi Birtok „szőlész-borász” állásának betöltésére. A szerepvállalásod talán természetes is, de a családi kupaktanács milyen szerepet szán neked a közel- és a távolabbi jövőt illetően?
Ifj. H. Z.: Idén azt tűztük ki célnak, hogy a szőlőmunkákba ásom jobban bele magam. Ez elsősorban a levelezések, fürtválogatások részbeni végrehajtását, részben pedig ellenőrzését jelenti. Ezen túl pedig megvannak a saját „innovációs projektjeim”, amikbe a szülők csak tanács szintjén szólnak bele. Ilyen volt a június 25-i Iván-völgyi kadarka-túra, ahol a völgyet 8 másik borásszal együtt a családias oldaláról igyekeztünk bemutatni, a visszajelzések alapján sikerrel. De ilyen az új prospektus, egy-két új bor – ezek még titkos projektek – vagy a frissen elkészült Vizsgapezsgő, az első termékem. Ezeket igyekszem végigvinni...

Édesapád közismert és közkedvelt, sokat szereplő és sokat „izgő-mozgó” ember a boros berkekben. Neked is van már blogod, szerepeltél már újságokban. Mennyire tervezed, hogy részt veszel a Heimann Pincészet reprezentációjában? Habitusodat és szándékaidat tekintve tervezed-e kivenni a részed a pr-munkából is, vagy inkább a háttérben maradva a borkészítésre koncentrálsz?
Ifj. H. Z.: Mivel már 16 évesen is mentem apával borkóstolókra, ebbe könnyen beletanultam. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a reprezentáció mellett mindig legyen idő az elmélyült munkára: szőlészet, borászat, új projektek, internetes jelenlét. A blogom (heimann.tumblr.com), a magyar borászdiák a legutóbbi, toszkán gyakorlatom alatt indult, puszta kedvtelésből. A gyakornoki, fizikai munka alatt nagyon jöttek a kreatív ötletek: fotóztam, videóztam és igyekeztem megosztani a munka szépségeit. Bár most, itthon kicsit más szelek fújnak, igyekszem azért folytatni a blogolást, de a munka mindig előrébb van: az adja az ihletet, arról lehet jóízűt írni.
hirdetés

Oszlopos tagja vagy a fiatal borászokat és a hazai borászfamíliák második generációját tömörítő Junibor Egyesületnek. Hogyan fogalmaznád meg a célkitűzéseiteket? És milyen tevékenységet folytattok a célok elérése érdekében?
Ifj. H. Z.: A Junibor elsődleges célja az volt, hogy megismerjük egymást, mert egy hajóban evezünk, hasonló problémákkal. Minden évben kirándulásokat szervezünk egy-egy borvidékre: most januárban épp Szekszárdon láttuk vendégül a többieket. Jó találkozni, beszélgetni egy-egy pohár balatoni, tokaji, villányi vagy szekszárdi mellett. Feladatunk az is, hogy megszólítsuk a korosztályunkat. Eddig kétszer tartottunk uniBORsitast a Corvinuson és a Debreceni Egyetemen. Idén is lesz Junibor-kóstoló és buli Etyeken, szeptember 2-án, pénteken, amelyre szeretettel várunk mindenkit.

A borfogyasztó szemszögéből nézvev van-e megfogható különbség egy érett, tapasztalt, idősebb borász és egy ifjú által megálmodott bor között?
Ifj. H. Z.: Ennek a kikóstolását meghagyom a boromisszáknak. Előbb még a tanulás-világjárás, aztán a borok elkészítése is hátra van, és csak ez után lesz mindebből kóstolható-átérezhető anyag. Az biztos, hogy sok benyomás ér, alakul a saját világképem és üzenetem, ami előbb-utóbb kiérződik majd a boraink stílusán is.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor