Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Győrben ma nívós előadások születnek
2011-11. szám / Nemesházi Beatrix

Magyarországra három évvel ezelőtt érkezett meg A Vörös Pimpernel, Frank Wildhorn musicalje, amelyet nagy sikerrel játszottak a Broadwayn. Az októberben Győrben bemutatott elaődás rendezője, Molnár László 1999-ben épp ott látta először a darabot.

A darab ötletét – amelynek története a francia forradalom legvéresebb korszakában játszódik – Orczy Emma bárónő azonos című ro­man­ti­kus regénye adta. A musicalt először Szolnokon tűzték műsorra be, szintén Molnár László rendezésében.

A te ötleted volt a musical győri bemutatása?
M. L.: Nagy rajongója vagyok a romantikus zenének, főleg Frank Wild­horn műveinek. Forgács Péter látta a szolnoki előadást és amikor hí­vott, felvetettem az ötletet. Kihívás volt egy olyan hatalmas színpadra, mint a győri, áthelyezni a darabot, és úgy érzem, nagyon jól sikerült.

Beváltotta a musical a hozzá fűzött reményeket? Hogy fogadta a győri közönség?
M. L.: A premieren tízperces álló tapssal. Ilyen fogadtatásra vágyik minden színész és rendező! Telt házzal megy. Nagyon igényesen előállított előadás, gyönyörű a látvány, kiválóak az énekesek. Azért is vagyok nagy rajongója a darabnak, mert a romantikus musicalek közül kevés vígjáték akad. Ez pedig vígjáték a javából, méghozzá egy kaland-vígjáték.

Számodra többszörös a siker, hiszen amellett, hogy rendezted és játszol benne, a magyar szövegkönyvet is te írtad. Egyértelmű volt, hogy szerepelsz is az előadásban?
M. L.: Nem, de ahogy haladtunk előre az időben, éreztem, hogy Chauvelin figurája jól áll nekem, és el is tudom énekelni.

Igényes előadásról beszélsz. Én húsz éve ismerlek meg, mindig is maximalista voltál. Ezt ezek szerint nem koptatták el az évek.
M. L.: Kényes vagyok a munkámra. Nem rendezek sokat, de azt a keveset próbálom a lehető legnagyobb körültekintéssel elvégezni. Sokat bíbelődök egy-egy előadással, van, hogy egy sőt, két évet is készülök rá.
hirdetés

Hogy érzed magad Győrben?
M. L.: Amikor Forgács Péter lett az igazgató, a polgármester azt kérte tőle, hogy népszerű, de színvonalas színházat csináljon. Péterrel, aki régi barátom, az ilyen előadásokban maximálisan partnerek tudunk lenni. Győrben ma nívós előadások születnek, legyen az próza vagy zenés darab. Jól érzem magam, mert felszabadult a hangulat, sikeresek a produkciók, és a színészek havonta hazavihetik a fizetésüket. Sajnos ez ma nem mondható el minden színházról. A győri városvezetés nagyon szereti a színházát és odafigyel rá. Nem ácsingózom Budapestre.

Vannak-e már terveid jövőre?
M. L.: 2012-ben a szegedi Dóm téren mutatjuk be a Jekyll és Hyde-ot, 2013-ban pedig jön a Wicked. Gregory Maguire amerikai író 1995-ben jelentette meg az Óz-történetból ismert gonosz Nyugati Boszorkány életét bemutató regényét (Wicked The Life and Times of the Wicked Witch of the West). Ennek alapján készült el 2003-ban a musical, melynek sikere a New York-i és londoni premier óta töretlen. Erre a szuperprodukcióra egy budapesti partnerszínházat szeretnénk keresni, ami nem lesz egyszerű feladat, mert valamilyen oknál fogva Magyarországon nemigen állnak szóba egymással a színigazgatók.

Nem gondolod, hogy ebben a nehéz helyzetben jobban összefog a szakma?
M. L:. Erre vártam én is; nem a nehéz helyzetre, hanem a közelítésre. Úgy tűnik, még mindig nem elég nagy a baj, mert még mindig megéri egyszerre három helyen mondjuk a Nyomorultakat bemutatni. Bízom benne, hogy ez változni fog, és egy-egy szuperprodukció erejéig képesek lesznek összedolgozni a színházak.

Optimista ember vagy?
M. L.: Mindig pozitívan állok a dolgokhoz. Nem szeretek dagonyázni a problémákban, inkább azok megoldásán dolgozom.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor